„Ma az ellenzék jobban kikapna, mint egy éve” – kipakol az MSZP-ből kilépő Mesterházy Attila

2023. április 04. 14:51

Miért lép ki az MSZP-ből? Mit gondol az ellenzék jelenlegi állapotáról? Kiket akar megszólítani új mozgalmával? Mesterházy Attilát kérdeztük!

2023. április 04. 14:51
null
Bokor Gábor

Az MSZP vezető politikusa kedden jelentette be, hogy otthagyja a szocialistákat. Új formációjáról, az ellenzékről és a jövőbeni terveiről kérdeztük őt!

***

Azt írta, régóta érlelődött önben a kilépés gondolata, mi volt az utolsó csepp a pohárban? 

A döntést már régen meghoztam, a bejelentés időpontja szimbolikus. Hétfőn volt a tavalyi országgyűlési választások, ma pedig a NATO alakulásának évfordulója.  

Tovább bővítette a listát azokról, akik már kiléptek az MSZP-ből: hány emberről tud, aki akár a DK-hoz vagy majd önökhöz csatlakozna? 

Nem az a célunk, hogy a már meglévő szavazótábort osztogassuk tovább: világos célunk van, új szavazókat akarunk megszólítani, az ellenzéki pártok pedig ebben eddig nem jártak sikerrel. Új szavazók nélkül pedig nincs esély a kormányváltásra.  

A felmérésekből azt látni, hogy ma az ellenzék jobban kikapna, mint egy éve.

Miközben válság van: rekord magas az infláció, az energiaárak elszálltak, káosz van az egészségügyben, a pedagógusok sztrájkolnak, korrupciós ügyek minden szinten. Azaz sok a „magas labda”, amit az ellenzéknek le kellene ütnie. Ehelyett ugyanazt csinálják, mint korábban, a médiában arról vitatkoznak kiből mi lesz, ki kivel akar együttműködni. Ezzel nem lehet új szavazókat szerezni.

Ezt a háttérben kell megvívni. Szerintem világos víziót, egyértelmű szociáldemokrata narratívát kell adni az embereknek a különböző politikai témákkal kapcsolatban. Ezzel lehetne a választókat megszólítani. Mi azon fogunk dolgozni, hogyan lehet az igazságos Magyarországot megteremteni, hogyan lehet egyenlő esélyeket adni. Mi, a szabadság, egyenlőség, testvériség eszmerendszerét akarjuk megvalósítani a hétköznapok szintjén. A nemzeti modernizációban hiszünk, amit az euroatlanti kereteken belül, de erős nemzeti érdekérvényesítéssel és bizonyos helyzetekben a nemzeti szuverenitásunk megőrzésével lehet csak megvalósítani.  

Fotó:Földházi Árpád/Mandiner
Fotó:Földházi Árpád/Mandiner

 

Emiatt egy új pártra van szüksége? Nem fél attól, hogy balról is kapnak majd támadást, mondván tovább töredezik önök miatt az ellenzék? 

Nem ez a célunk, mi új szavazókat akarunk megszólítani, a választópolgárok meg majd eldöntik, van-e a Szocialisták és Demokraták politikájára igény. Minden párt kicsiként kezdi: nézze meg, honnan indult a Momentum vagy a DK, ezek sikeres kezdeményezések voltak. Létezik egy körülbelül 30 százalékos szavazóbázis, amelyik nem tud a politikai palettán magának pártot választani, ez kellően nagy halmaz ahhoz, hogy egy új pártot létrehozzunk. Ha ezeket az embereket nem tudjuk megszólítani, nem lehet kormányt váltani.  

Azért elég sok baloldali párt van jelenleg. 

Igen, de a DK nem képes az összes szociáldemokrata szavazót megszólítani, az MSZP támogatása pedig évek óta folyamatosan csökken, ezért gondoltuk, hogy van hely és tér egy új politikai formációra.

Azokat a szavazókat keressük, akik kormányváltást akarnak, de nem tudnak azonosulni a jelenlegi ellenzéki pártokkal.

Ráadásul van egy több százezres tábor, akik az elmúlt évben elfordultak a Fidesztől, de még nem találtak pártot maguknak. Közülük sokan korábban a baloldalra szavaztak, de valamiért elfordultak. Bízom abban, hogy őket újra meg tudjuk szólítani. Egy baloldali és nemzeti politikával. Nos, így készülünk a következő országgyűlési választásokra.  

Előtte is lesz megmérettetés. Jövőre önkormányzati és EP–választások is lesznek, ott már terveznek indulni, összefognak esetleg valakivel? 

Az európai parlamenti választásokon önállóan indulunk. Ahogy látom, a többi párt is ebben gondolkodik. Az önkormányzatin nem tervezzük az indulást, ám a Fidesz jelöltjeivel szemben indulókat támogatni fogjuk. Az a cél, hogy minél több helyen baloldali értékrendű emberek vegyék át a helyet az önkormányzatokban és ezzel erősödjön az ellenzék.  

Vannak MSZP-sek, akik csatlakoznának még önökhöz és létrejön egy új Magyar Szocialista Párt, csak a maguk vezetésével új brand alatt? 

Ez is elképzelhető, de ez nem csak tőlünk függ. A zászlónkra a szabadság, egyenlőség, testvériség hármast tűztük ki, ez egy világos szociáldemokrata, balközép irány. Ez vonzó lehet a szocialista szavazók és a szocialista politikusok számára is. Szívesen látunk mindenkit, de a mi fő célunk új emberek meggyőzése, hogy egy szocdem ideológián, a nemzeti értékeinken és érdekeinken alapuló új, önálló pólus jöhessen létre.  

 

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. április 05. 13:50
MESTERHÁZY = ZORO + HURU ........................= CSUK + GEK ........................= HANZELKA + CIKMUND ....................... = HACSEK + SAJÓ ....................... = AYALA + BRINDISI ETC...ETC...
syphax
2023. április 05. 13:38
"...„Ma az ellenzék jobban kikapna, mint egy éve” AHA! 'JOBBAN! SOKKAL-SOKKAL"JOBBAN". DE 'IGY IS "JOBBAN" KI FOG 2026-BAN..EZ MÁN CSAK TÉNYLEG IGY ÁLL.... És miért? Mert a "süllyedő hajón" az ellenzék még mindég nem a VALÓDI OKAIT LÁTJA A VERESÉGEINEK--"LÁTJA" A FRÁSZT---A SAJÁT BAJAI ELŐIDÉZŐINEK, hanem mint korábban is mindig--mondom: MÁ-SOK-BAN(!), TEHÁT másokban keresik AZ OKOKAT. EZ MINDADDIG UGYANIGY MARAD, AMEDDIG NEM VÁLTOZTATNAK ÉS FŐLEG: IMPOTENS POLITIKAI MATUZSÁLEMEKKEL ÉS AGGASTYÁNOKKAL AZ ÉLÜKÖN PRÓBÁLKOZNAK--MINT GYURCSÁNY IS MEG MESTERHÁZY IS...."HERÉLT" 20 ÉVES ÁLLATOK A "FUTOTTAK MÉG" MÉNEK ISTÁLLÓIBÓL.
akkor ki
2023. április 04. 21:34
Asztakurva, ebből zorró vagy hitler lett??!!!
zuriktodor
2023. április 04. 21:26
José Rodolfó. Zorró.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!