Röpködtek a tízmilliók: nyilvánosak Karácsony Gergelyék prémiumkifizetései

2024. július 21. 19:00

Nem túl rózsás Budapest anyagi helyzete, a baloldali városvezető mégis több, vezetőállású munkavállaló prémiumkifizetését hagyta jóvá. 200 millió forintról döntött Karácsony, a listán pedig szerepel a járatritkításért, a fővárosi utasokat vágásérett pulykához hasonlító Walter Katalin, a Városháza-ügyben feltűnő Barts J. Balázs, és Mártha Imre is.

2024. július 21. 19:00
Karácsony Gergely, Budapest
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: Facebook

Jóváhagyta Karácsony Gergely a fővárosi önkormányzati vezérigazgatók 2023. évi prémiumainak kifizetését – jelentette be maga a baloldali polgármester közösségi oldalán, utalva portálunk ez ügyben tett számos megkeresésére. Eredetileg július 11-re vártuk, hogy alakulnak idén a számok, ám ekkora még nem született döntés.

Most igen. 200 millió forint prémium kifizetéséről döntött.

 „Jóváhagytam, mert a munkaszerződésük úgy szól, hogy a teljes éves javadalmazásuk nagyjából 72 százalékát személyi alapbérként, havonta kapják meg, míg a teljes javadalmazásuk 28 százalékához csak akkor juthatnak hozzá, ha a teljesítménykövetelményeknek is megfelelnek – ebben az esetben viszont jog szerint jár nekik ez a prémium” – érvelt vasárnap a városvezető.

Hozzátette, Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK), a BKV Budapesti Közlekedési Zrt., a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) vezetői „emberfeletti erőfeszítésekkel biztosították, hogy a folyamatos kormányzati elvonások és kivéreztetés ellenére a közösségi közlekedés, a szemétszállítás vagy a távhőellátás folyamatosan működjön. Tették ezt az állami közszolgáltatásokat nyújtó cégek vezetőihez képest lényegesen alacsonyabb javadalmazás mellett”.

Álszent képmutatás lenne, ha a kormánypártok rosszindulatú hisztériakampánya miatt a cégvezetők nem kapnák meg, amit megérdemelnek, és ami a jog szerint jár nekik. A budapestiek nevében is köszönet illeti őket a helytállásukért” – zárta posztját.

Mint írtuk, a fővárosi cégvezetők prémiumkifizetése kényes téma – pláne, ha hozzátesszük, hogy a Karácsony Gergely-féle városvezetés még a főpolgármester saját bevallása szerint is a csőd szélére sodorta Budapestet. (Amikor a politikus átvette a stafétát elődjétől, Tarlós Istvántól, a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi tartaléka meghaladta a 210 milliárd forintot – 2023-ra ez igen lecsappant.)

Ennek ellenére vasárnapra viszont kiderült, hogy például

  • Walter Katalin BKK-vezérigazgató 11 millió 610 ezer forint;
  • Bolla Tibor BKV-vezérigazgató 11 millió 40 ezer forint;
  • Mártha Imre Edgár pedig 11 millió 748 ezer forint prémiumkifizetésben részesül.

Ezt is ajánljuk a témában

Emlékezetes, épp a járatritkítási botrány kellős közepén a BKK-vezér a fővárosi utasokat levágandó pulykákhoz hasonlította, Walternek emiatt is magyarázkodnia kellett. Mártha Imre Edgárról is sok cikk született az elmúlt években, a közművezér ingatlanvásárlásairól, vagyonosodásáról írtak többen. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy a következőképpen hivatkozott rá Gyurcsány Ferenc DK-vezér 2 éve a közösségi oldalán: „Mártha Imre kitűnő ember. Nem ismertem korábban közelről. Mert talán fura mostanság, én akkoriban is azt gondoltam, hogy a miniszterelnöknek nem kell káderezni mindenkit. Általános szakmai, emberi bizalom övezte, amikor a kormányunk alatt vezette a Magyar Villamos Műveket. Csak jót hallottam róla, személyesen alig találkoztunk. Az utóbbi pár évben újra figyeltem, mit csinál Budapesten. Amit tett, az elismerésre méltó. Lehet vele vitatkozni egy sor kérdésben. De tisztességes, felkészült, okos ember. Hazafi. Gazdag ember. Nagyon.  Nem az állam, nem a kormány jóvoltából. A tehetségéből – írta Gyurcsány, megjegyezve: Én több Mártha Imrét szeretnék.”

A listán szerepel egyébként a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Faix Csaba. E cégről több alkalommal írtunk, leginkább annak fényében, hogy milyen nettó 5 millió forintot elérő vagy azt meghaladó szerződéseket kötöttek már a baloldalhoz köthető személyekkel, cégekkel – magyarán: hol folynak el Karácsony Gergelyéknél a közpénzmilliók. Faix a városvezető döntése eredményeképp most 8 millió 400 ezer forintnyi prémiumot kaphat.

Szintén ott van a közzétételi dokumentumban Barts J. Balázs neve – akit leginkább a Városháza-gate nyomán ismerhetett a közvélemény, a sajtóban megjelentek alapján el is marasztalta Karácsony. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója 10 millió 920 ezer forintot vehet fel.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2024. július 22. 08:31
Csak ennyit kaptak? Sokkal többet érdemelnének, hisz oly sokat tettek a fővárosért. De milyen kis ócska pitiánerek ezek. Ilyen alamizsnát elfogadni ... Igaz, már az ókorban is tudták, a pénznek nincs szaga.
tacsi68
2024. július 22. 06:27
Nagyon helyes!! Miért is mert van miből és megteheti!!! Ha nem így lenne nem lenne még szarpucoló sem!! Törvény kell!!! Csődbe vinni egy várost , falut községet stn. büntetlenül???!!! Hól az igazság Í(nincs igazság) És után aszéttárja akarját sajnálom ez van!! Éss éli munden napjait a félretett milláiból!!? ! Ezt lehet büntetlenül??? Hol a fenébe van a FIDESZ? Vagyon elkobzás ! A másik majd gondolkodik vagy csinálja vagy eltakarodik!! Igen minig a mocsko hároP!!
Lehigh
2024. július 22. 01:41
Ki az a buta aki elhitte hogy Walter Katalin visszamegy Magyarorszagra dolgozni nehany ezer dollar fizetesert. Amerikai fizetest kap. Martha Imre megvasarohatja a kovetkezo hazat FLORIDABAN. Termeszetesen az anyuka nevere ,mama lehet hogy az eleteben nem jart itt kint USA-BA .
Same
2024. július 21. 21:37
Megnézhetnénk a 40 tanácsadó havi bérét is! Mennyit fizetnek ki havi szinten bérre, és járulékra?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!