Többmilliós prémiumokat kaphatott a Városháza-ügyben érintett Barts J. Balázs

2022. december 09. 13:10

Karácsony Gergely először megvédte a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatóját, majd fegyelmit adott neki, végül pedig prémiumot.

2022. december 09. 13:10
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Összevissza beszélt a fővárosi vezetés korábban a Városháza-ügyben is érintett Barts J. Balázs, Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának prémiumáról, ezért lapunk megpróbált utánajárni az ügynek. Barts volt az, aki a nyilvánosságra került hangfelvételek szerint

üzletemberekkel tárgyalt a Városháza épületének eladásáról.

Karácsony először megvédte Bartsot, akit szerinte csőbe húztak, de később mégis fegyelmit adott neki. A főpolgármester előbb tagadta, majd a fővárosi vizsgálóbizottság előtt elismerte, hogy a vagyonkezelő vezetője kapott jutalmat, azt ugyanakkor nem árulta el, hogy mennyit.

Milliós jutalmat kapott Karácsonytól a Városháza-ügy kulcsszereplője

Alig két hónappal azután, hogy a Városháza-gate kapcsán írásbeli fegyelmit adott a főpolgármester Barts Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjének, most év végi jutalomban részesítették, írja a Magyar Nemzet. Az összeg egyelőre nem ismert, a lap várja a főváros válaszait az ügyben.

Később a fideszes Budai Gyula azonban pontosan meg is nevezte az összeget,

tudomása szerint 2021 év végén Barts 5,2 millió forintos jutalmat vehetett fel. 

A Mandiner megpróbálta a vagyonkezelőtől megtudni, hogy mi igaz ezekből az állításokból, valóban kapott-e jutalmat a társaság vezetője és ha igen mennyit, ám nem kaptunk választ.

Ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk a BFVK-hoz, amely most reagált a megkeresésre.

A Fővárosi Vagyonkezelő tájékoztatása szerint a társaság vezető állású munkavállalói az éves bér százalékában kifejezett, de összesen évente legfeljebb 40 százalékos mértékű prémiumra jogosultak. A vagyonkezelő vezérigazgatója 2020. június 1. – 2021. május 31. időszakra az ebben az időszakban érvényes munkabérének 30 százalékát kitevő, míg a 2021. június 1. – 2022. május 31. időszakra az ebben az időszakban érvényes személyi illetményének 37,6 százalékát kitevő prémiumra volt jogosult.

A közzétételi lista alapján Barts illetménye az első említett időszakban 1.450.00 forint volt, így egy éves bérrel számolva a Budai Gyula által is említett 5,2 millió forintos összegű prémium jön ki. Az általunk megismert adatokból ugyanakkor az is kiderült, hogy a vezérigazgató fizetése 2021-ben 1,6 millió forintra, majd idén 1,85 millió forintra nőtt. 

Mindezek alapján

a második periódusban 7.783.200 forint prémiumra volt jogosult. 

Ugyanakkor a BFVK válasza – nyilván nem véletlenül – nem teszi egyértelművé, hogy a vezérigazgató fel is vette-e ezeket az összegeket, de ha hihetünk Karácsony Gergelynek, akkor efelől nem lehetnek kétségeink. 

A Városháza-ügyben a rendőrség is nyomozást indított tavaly ősszel, csalás, vesztegetés, és befolyással való üzérkedés gyanúja miatt. A korrupciós-ügyben a Magyar Nemzet értesülései szerint már három gyanúsítottat is kihallgattak.

Nyitókép: a Fővárosi Önkormányzat épülete (Fotó:MTVA/ Róka László)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2022. december 09. 18:18
ha fizet nekem parmilliot KariGeri, en is felteszem a varoshazat a jofogasra meg az ingatlan.com-ra
mokány
2022. december 09. 17:06
Kis hal .
Namond
2022. december 09. 16:45
Biztos megérdemelte a hű és hallgatag ember.
csulak
2022. december 09. 16:02
a baloldal arrol hires hogy kitomi a hivei zsebet kozpenzel, ahanyszor csak uralomra kerul, epiteni semmit , rombolni annal tobbet tud, megis vannak agyalagyultak akik hisznek igereteiknek ! Orult vilag
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!