Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Pokol Béla a migrációs büntetésről: Ne fizessünk tagdíjat az Európai Bíróságnak!

2024. július 05. 18:55

Erős választ javasol a volt alkotmánybíró a magyar kormánynak, a Magyarországot elmarasztaló döntés kapcsán.

2024. július 05. 18:55
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

nyitókép: a magyar–szerb határkerítés Hercegszántónál. Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Ismeretes: az Európai Bíróság (EuB) nyolcvanmilliárd forintos általános, illetve kétszázmilliós napi büntetést rótt ki Magyarországra, mert hazánk nem enged be illegális migránsoka. A példátlan döntés kapcsán Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója hosszabb elemzést közölt a minap, rámutatva néhány összefüggésre és kapcsolódásra a luxembourgi testület, illetve az ügyben eljáró bírói tanács kapcsán.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szánthó Miklós

Magyar Nemzet

Idézőjel

Nevezett bírók hol együtt, hol külön-külön már sok éve szakmányban gyártják a Magyarországot és másokat elmarasztaló migrációs ítéleteket.

Mint írta, a szervezet az igazi uniós mélyállam: a bizottsággal vagy az EP-vel szemben kevésbé látható, de annál fontosabb és fortélyosabb szereplője az EU-s döntéshozatalnak.

Ha a birodalomépítés lelassul vagy megáll, e bíróság az, amely újra belöki azt – legyen szó föderalizációról, genderügyről vagy épp migrációról.

Most épp az utóbbiról van szó. Szánthó szerint a valójában lopakodó jogalkotást végző bíróságot irányító elnök, a belga Koen Lenaerts a mostani döntés egyik előzményeként szolgáló migrációs ügyben az unióból történő kizárással fenyegette meg Magyarországot; főtanácsnok kollégája, az észt Priit Pikamäe pedig rendre hazánkat elmarasztaló indítványokat terjeszt elő – erre esetleges magyarázat lehet erős baloldali-liberális kapcsolati hálója. „És az öt bíró: a francia Bonichot, a ciprusi Lycourgos, a horvát Rodin, az olasz Rossi és nem utolsósorban a román Spineanu-Matei? Nos, fogalmazzunk úgy: Soros György nyílt társadalomról szóló elmélete őket is meggyőzte, hogy a határvédelem az egyébként is a »történelem szemétdombjára való nemzetállamok« felesleges luxusa.”

A dolgozat, illetve a bírói döntés kapcsán megkerestük Pokol Béla volt alkotmánybírót, aki rámutatott: nagyon nem mindegy, hogy az adott ügyben melyik bírói tanács dönt, illetve előadóként ki jegyzi közülük az ítéletet megelőlegező előterjesztést.

Arról pedig, hogy melyik ügyben melyik ilyen testület járjon el, nem a jogállamisági működés garanciájának tekinthető automatizmus vagy előre lefektetett eljárásrend, hanem konkrétan a bíróság elnöke dönt.

Visszásságok az Európai Bíróságnál

A bíróság elnöke, illetve elődei minden kontroll és korlát nélkül döntik el, ki legyen az előadó bíró. „Amikor lényeges döntést kell hozni, feltehetően mindig megnézik, hogy a döntő bírói tanácsi többség a »mi kutyánk kölyke« legyen – lényeges ügyekben nincs tehát függetlenség.”

Vagyis ha valaki „rosszul”, azaz a vezetésnek nem tetsző módon dönt, később nem kap kiemelt ügyekben annyi feladatot. Szignálás – ez a jogkör neve. Pokol szerint a jogállamiság legnagyobb sérelmét jelzi mindez, hiszen

ha épp azt akarják, hogy a testület mondjuk „odasuhintson Orbánnak”, akkor az arra alkalmas illetékes kapja az adott kérdést.

„Ez ellen már régen fel kellett volna lépni, írtam is könyvet a témában, angol és dán kritikus kutatásokra alapozva. A bírói függetlenség ugyanis a független igazságszolgáltatás alapja, uniós szinten is, ami így most az EU legfőbb igazságszolgáltatási szervénél nem teljesül. Ehelyett propaganda-anyagokat csinálnak” – fogalmaz Pokol Béla.

A professzor szerint most lényegében pofon csapták Magyarországot, de ez a döntés legalább jó apropó lehet arra, hogy felhozzuk, asztalra tegyük az anomáliát.

Erős választ javasol Pokol Béla

Itt lenne az ideje felvetni, hogy változtassunk az EuB gyakorlatán! Követeljünk reformot, addig ne fizessünk tagdíjat, pláne annak tükrében, hogy épp csak korlátozottan kapunk uniós forrásokat.

Közben a közös piaccal kapcsolatos, gazdasági kérdések feletti joghatóságot meghagyhatnánk, ami a bíróság alatt dolgozó, úgynevezett törvényszék feladata” – érvel Pokol, rámutatva: a bíróság döntéseivel szemben jelenleg még fellebbezési lehetőség sincs. Tehát nagy a tét. „Elfogadhatatlan az elnök túlhatalma, a mostani, a migráció kapcsán született döntés mértéke is mutatja a dolog jelentőségét.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-123
2024. július 08. 14:45
🍓 ️ ­É­­r­t­é­­­k­e­­l­­­d­ ­a­ ­­­s­­­z­­e­­x­­­i­­­ ­p­u­­­n­­­c­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
oberennsinnen49
2024. július 06. 15:23
És ne mondja senki, hogy kiröhögnének bennünket, mert úgyis ellenünk döntenének. Erre csak annyit: még a szennymédiában is kiverné a biztosítékot az alábbi főcím: 29. alkalommal döntött a bíróság Magyarország ellen, ezzel a nyilvánvaló képtelenséggel a woke-sátánisták önmagukat röhögtetnék ki az egész világ előtt... Lásd: Welt-kommentek Orbán moszkvai útjáról.
oberennsinnen49
2024. július 06. 15:21
Szárötvenedszer írom, Magyarországnak már a 29. pernél kellene tartania, az Európai Unió Bizottsága, Parlamentje, és immár Bírósága ellen. Az első kettő ellen kártérítést Magyarország jó hírnevének tudatos, kitervelt, zaklató, rosszindulatú provokációs célzatú megrontásáért, kamatos kamatokkal a pénzeink visszatartásáért. Így, ebben a realitásban a bíróság is, hasonlóan az első kettőhöz: illegitim, törvénytelen, mivel idegen ország, hatalom rejtett, spekuláns ügynökénel doktrínáját hajtja végre, amiből minden lépésnél Európa sérül, veszít, gyengül. Minden pert nemzetközi választott bíróság elé vinni, ahol tilos iolyan bírák fellépése, akik G. Sorossal, ill. G. Sorossal kapcsolatban álló bármely szervezettel, NGO-val bármilyen kapcsolatban álltak, állnak.
Kristály
2024. július 06. 09:51
A biróság 80% Soros bírója. Az Unió országai már Soros birtok csak még nem tudják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!