Külügyi szakértő: Orbán Viktor nemzetközi békepárti szerepe új dimenzióba lépett

2024. július 11. 08:32

Gladden Pappin szerint a Patrióták Európáért szövetség Európa egyik legfontosabb frakciójává válhat.

2024. július 11. 08:32

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke hosszú interjút adott a Magyar Nemzetnek, a beszélgetés során többek között felidézték, hogy bár alig másfél hét telt el a magyar soros elnökség kezdete óta, de 

Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök folyamatosan a címlapokon van a nemzetközi sajtóban.

Először a kormányfő a békemisszió részeként Volodimir Zelenszkij ukrán, majd Vlagymir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásait kezelték kiemelten, a hét elején pedig a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciót. Közben pedig kezdetét vette szerdán Washingtonban a NATO-csúcstalálkozó, ahol a magyar miniszterelnök egyértelműen kijelentette: Magyarország továbbra is kimarad a szervezet Ukrajna-missziójából.

Ezt is ajánljuk a témában

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt időszak diplomáciai menetelését követően hogyan változhat Magyarország pozíciója a jövőben, Pappin azt felelte, „úgy gondolom, Magyarország megőrzi következetes álláspontját a béke mellett. A miniszterelnök nemzetközi békepárti szerepe egészen új dimenzióba lépett, ebből a szempontból az ukrajnai út igen jelentős volt”. 

Majd azzal folytatta, hogy „mivel most Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét, 

Európa egészében nagyobb szerepet kap majd Magyarország békepárti álláspontja.

Sokan felismerték, hogy az orosz–ukrán konfliktus nem a tervek szerint alakult, és jobb lenne minél előbb megoldást találni, mint egy végtelen háború útján haladni” – húzta alá a szakértő.

Magyarország pozíciója egyre nagyobb nyomot hagy a nemzetközi közösségben, 

továbbra is kiállva a béke mellett” – szögezte le Gladden Pappin.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Új jobboldali mozgalom indult el Európában

A Magyar Külügyi Intézet elnöke hangsúlyozta, „az európai parlamenti választásokon egy új jobboldali mozgalmat láttunk elindulni, a migrációval, a magas energiaköltségekkel, a folyamatos háborúval, a túlzott európai zöldpolitikával elégedetlen európai emberek támogatásával”. Ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy mára „a politikai megosztottság még egyértelműbbé vált a nemzeti szuverenitást és a központibb brüsszeli vezetést előnyben részesítők között Európában”.

A jövőbe tekintve pedig kijelentette: hogy 

a Patrióták Európáért egy új, szuverenista politikai erő megszületését jelenti, amely Európa egyik legfontosabb frakciójává válhat”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

„Először a háborúra kellene megoldást találni”

A Magyar Nemzet újságírója mindezek mellett arra is kíváncsi volt, hogy a szakértő miként látja Ukrajna NATO-csatlakozásának esélyeit. Pappin itt elmondta, úgy véli, 

a NATO jelenleg nem nézi jó szemmel az ukrán csatlakozási kérelmet.

Számomra úgy tűnik, először a háborúra kellene megoldást találni, addig semmi sem világos”.

Mindezeket követően leszögezte, hogy „Magyarország fontos eredményt ért el, hogy a NATO-val kötött megállapodást arról, hogy nem kell részt vennie ebben a küldetésben, tekintve, hogy a NATO egy békés védelmi szövetség, mely nem terjesztheti ki a hatáskörét olyan konfliktusokra, melyek nem a területén zajlanak.

Ennek a megállapodásnak az elérése volt a magyar külpolitika idei egyik legfontosabb sikere”

– emelte ki.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RasPutin
2024. július 11. 09:17
Lombi 2024. július 11. 08:15 Cél: 2 éven belül 300 képviselő. Ennyi náci és fasiszta párt van Európában?
RasPutin
2024. július 11. 09:16
Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke Nem szakértő hanem fideszes fizetési listán lévő.
Lombi
2024. július 11. 09:15
Cél: 2 éven belül 300 képviselő. + a 2 lájtosabb frakciónak együtt 200. Akkor elhiszem, hogy változhat európa.
OszkárOszi
2024. július 11. 08:51
A Drágabolgárúr, miután a Fidesz 2010-ben nyert, amiatt pezsgett, hogy az akkor eltelt hetekben csak nőtt a Fidesz népszerűsége.De sebaj, mondta, ez azért van, mert az emberek mindig a győzteshez húznak, és ez nem tart már sokáig.Ez volt hónapokig az álláspontja, ami egy idő után tarthatatlan lett.Drágabolgiúréknak azóta sincs valamirevaló kommunikációjuk.Nekik csak ezek az itteni trollok maradtak.Akik kitalálták doktorminiszetrelnök úr keddenkénti bukását, meg a nyilvánvaló nemzetközi elszigeteltségét.Már ez sem jön be.Úgy látszik, nincs orvosság valóság ellen.És akkor jött a megváltójuk, de ő is összefosta a nadrágját végül. (És ennyi a magyarországi marxista liberál-baloldal bő száz éve, dióhéjban.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!