Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Magyarország sem embert, sem fegyvert, sem pénzt nem küld egy esetleges ukrán NATO-misszióba

2024. június 12. 09:48

Sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Jens Stoltenberg.

2024. június 12. 09:48

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán 

Tegnap Magyarországra érkezett Jens Stoltenberg, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. A NATO-főtitkár a keleti blokk országait tömörítő Bukaresti Kilencek rigai találkozóján – melyen hazánk elnöki szinten ezúttal nem képviseltette magát – tegnap annyit elárult, hogy a júliusi washingtoni csúcstalálkozó napirendjét vitatják meg.

A sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök kezdte, aki köszöntette a NATO főtitkárát, majd elmondta, hogy áttekintették a partneri viszonyt.

Mint a délelőtti sajtótájékoztatón kiderült, a felek megállapodtak a legfontosabb kérdésekben. A magyar kormány nem fogja blokkolni a többségi döntéseket, viszont – ahogy ezt a Orbán Viktor kérte:

minden NATO-területen kívüli akció csak önkéntes lehet, így Magyarország továbbra is kimarad a háborúból.

„A két fél közötti együttműködés megerősödött Jens Stoltenberg vezetése alatt” – tette hozzá, majd közölte: Magyarország lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, 

jelenleg 1300 magyar katona vesz részt NATO műveletekben. Védelmi kiadásaink meghaladják a GDP 2 százalékát. Ellátunk légtérrendészeti feladatokat Szlovákia, Szlovénia és a balti államok területe felett.

Ezekkel a hozzájárulásukkal erősítjük és a jövőben is erősíteni fogjuk a NATO-t.

Mint a miniszterelnök elmondta: 

a magyar kormány a háború kitörés óta eltérő véleményt fogalmaz meg a többségtől, de elkötelezett és lojális szövetségesei maradunk a NATO-nak.

Éppen ezért Magyarország nem fogja blokkolni azokat a döntéseket a NATO-ban, amelyek ugyan eltérnek a magyar céloktól, de többséget kapnak a többi tagállamtól. Ezután a magyar miniszterelnök köszönetet mondott a főtitkárnak, hogy megértette és elfogadta a magyar álláspontot, 

így garanciát kaptunk arra, hogy minden NATO-területen kívüli akció csak önkéntes lehet.

Magyarországnak tehát nem kell részt vennie a háborúban, ami a miniszterelnök szerint azért is fontos, mert a hétvégi választásokon is magyar emberek erre adtak felhatalmazást.

Hazánk világossá tette, hogy a másik 31 tagállam döntését nem tudja, és nem is akarja megváltoztatni, míg Magyarország kihasználja azt a mozgásteret, amit a szerződések biztosítanak neki.

Magyarország sem pénzt, sem embert nem küld az esetleges jövőbeli NATO-misszióba, most egy korrekt megállapodás született

 – mondta Orbán Viktor.

Jens Stoltenberg arról beszélt, hogy Magyarország egy nagyrabecsült NATO-szövetséges volt az elmúlt 25 évben és hozzájárult a közös biztonságunkhoz. Az ukrajnai helyzetről azt mondta, hogy a NATO szövetségesek megállapodtak az ukrajnai kiképzés koordinálásában, és hosszútávú pénzügyi elkötelezettséget is vállalnak.

A főtitkár szerint megállapodtak abban, hogy Magyarország nem fogja blokkolni a közös döntéseket, de mivel hazánk nem kíván részt venni ezekben a NATO erőfeszítésekben, 

így magyar katonák nem vesznek részt semmilyen ukrajnai katonai tevékenységben, és nem használnak fel magyar pénzügyi eszközöket.

Hozzátette, hogy Washingtonban fogják véglegesíteni az erről szóló megállapodást.


 

 

Összesen 898 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerek-a-perec
2024. június 12. 23:54
A legkevesebb amit ma tehetünk az általunk ismert szabad világ megőrzése érdekében, hogy megadjuk Ukrajnának a háború megnyeréséhez szükséges fegyvereket. A legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk a következő ruszkik elleni háborút, ha véget vetünk ennek. Segíthetünk Ukrajnának megnyerni ezt a háborút, vagy elkezdhetünk felkészülni a következőre. Segíthetünk Ukrajna újjáépítésében, vagy felkészülhetünk egy újabb tartós menekültválságra. Az ukránok nem kérnek jótékonyságot; hajlandóak harcolni és meghalni, és megtartani a vonalat. Csak azt kérik, amire szükségük van a túléléshez. Az ukránok egy elkeseredett honvéd háborút vívnak a ruszki aggressor ellen akik fegyverekkel betették a lábukat hazájuk földjére! Nemcsak a túlélést érdemlik meg, hanem a győzelmet is.
Veerita
2024. június 12. 22:20
Szerbia elnoke, Vucic szerint 3-4 honap van hatra a vilaghaboru kitoreseig. A videot nem lehet linkelni hozzaszolashoz sajnos.
alexandrosz-2
2024. június 12. 21:55
Békéről hasbaráznak folyamatosan, mindeközben honvédeket küldenek Csádba, miután Afganisztánban, Irakban, Koszovóban hullottak a magyarok az aljas zsidó gazdáik szolgálatában. A magukat békepártinak hazudó zsideszes gecik mindeközben 85+50+5 milliárd eurót szavaztak meg a hoholoknak a háborújukra, 13 szankcióscsomaggal, soktucat szankcióhosszabbítással, meg minden egyéb szarsàggal. A magukat békepártinak hazudó zsideszes gecik mindeközben eszement barom módján támogatják a zsidó apartheid terrorállam népirtásàt, hàborúját, melyben magyar állampolgársággal bőségesen ellátott szadista zsidó gyilkosok bandái gyilkolnak halomra gyermekeket, asszonyokat. A zsideszes patkányoknál nem arra kell figyelni, amit hazudoznak, hanem arra, amit csinálnak!
james2024
2024. június 12. 21:15
Tehát Magyarország nem küld fegyvert és katonát, de aláírásával támogat és így felelősséget is vállal minden olyan NATO projektért, amely Ukrajna anyagi és katonai megsegítésére irányulnak. A békeharc kimaxolva...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!