Jeffrey Sachs: Orbán békemissziója fénysugár a világ számára

2024. július 08. 14:14

Csupán Orbán Viktor, Robert Fico és néhány más vezető őszinte a népével Jeffrey Sachs amerikai professzor szerint, akit a Mandiner kérdezett.

2024. július 08. 14:14
Jeffrey Sachs, a Columbia sztárközgazdász professzora

Fotó: Gyurkovics Tamás

 

„Orbán miniszterelnök úr békemissziója fénysugár a világ számára az Egyesült Államok és európai tanítványai által folytatott háborúskodás idején” – reagált a Mandiner megkeresésére Jeffrey Sachs, a New York-i Columbia Egyetem professzora, a múltban orosz és ukrán vezetők gazdasági tanácsadója.

Kifejtette: „Ma már világosan tudjuk, hogy maga a Biden-adminisztráció ‘deep fake-nek’ tekinthető.  

Biden elnök működésképtelen, nem tud kormányozni, 

de még mindig a dezinformáció gubója védi. Az Egyesült Államok háborús politikája valójában a hadiipari komplexum kezében van, amely fegyverrendszereket akar eladni és fenntartani az örökös háborút.”

Jeffrey Sachs hozzátette:

Nincs esély arra – soha –, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz, 

mivel Oroszország állhatatosan ellenezni fogja, de az Egyesült Államok és sok európai vezető úgy tesz, mintha a NATO egy napon Ukrajnával bővülhetne, hogy az ukránok harcban maradjanak és meghaljanak.  Mindezt az Egyesült Államok és követői rosszhiszeműen teszik.”

Végül a Columbia professzora leszögezte: 

Csak Orbán miniszterelnök és néhány másik őszinte és bátor európai vezető, köztük Fico szlovák miniszterelnök mond igazat polgárainak és a világnak. 

 Az ukrajnai háború azonnal leállhat, és ezzel megmentheti Ukrajnát, ha a NATO felhagy az esztelen, 30 éves keleti bővítési törekvésével, és ha az USA és Európa komolyan tárgyalna Oroszországgal a kollektív biztonsági intézkedésekről.  A területi kérdéseket a tárgyalóasztalnál oldják meg, nem a csatatéren, ahol hetente ukránok ezrei halnak meg.” 

Jeffrey Sachs-szal korábban készítettünk egy nagyinterjút. Ezt IDE kattintva tudják elolvasni.

Ezt is ajánljuk a témában

Amerikán múlik az ukrajnai háború befejezése – Jeffrey D. Sachs a Mandinernek

A Nyugatnak azt kell mondania Oroszországnak, hogy „oké, megértettük. A NATO nem fog bővülni Ukrajnával és Grúziával” – Jeffrey D. Sachs szerint ez vezethet a háború végéhez. A világ egyik legnevesebb közgazdászát, aki a rendszerváltó kelet-európai országoktól a harmadik világig volt hatással a dolgok alakulására, a háború és a béke kérdéseiről, a szankciókról, Amerika stratégiájáról és az orbáni politika megítéléséről kérdeztük. Nagyinterjúnk!

Mint ismeretes: július elsejével elstartolt Magyarország EU-s elnöksége, mely december 31-ig tart, és elsősorban az Európai Unió Tanácsa találkozóinak lebonyolítását jelenti, illetve van tematizációs ereje is. Ezért Orbán Viktornak az előző napokban először Kijevbe, majd Moszkvába, hétfőn Pekingbe vezetett útja. Békemissziójának következő úti célja pedig a washingtoni NATO-találkozó.

Számos EU-s vezető, köztük Joseph Borrell eddigi, és Kaja Kallas leendő külügyi főképviselő azzal vádolták Orbánt, hogy EU-s felhatalmazás nélkül tárgyal, amire a miniszterelnök azzal reagált, hogy az EU-s vezetők gondolkodása bürokratikus, miközben itt politikai megoldásra van szükség. Mások, például a Mandiner megkeresésére Nicolas Sarkozy volt francia elnök kiálltak Orbán mellett, akárcsak Sahra Wagenknecht német újbaloldali pártelnök. Roger Köppel, az Orbánt az útjára elkísérő svájci újságíró szerint fordulópontot hozhat a háborúban a magyar miniszterelnök békemissziója.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fater0921
2024. július 09. 11:29
Tommaso! Az bezzeg nem volt baj, amikor ez az embernek egyáltalán nem nevezhető gennyláda zselé ezerszám ölte az oroszokat ott lent délen. Ha hülyeségért Nobel díjat osztanának, neked lenne egy tonna. Végül is honnan veszed, hogy az oroszok lőtték ki a kórházat, példa rá a hadifoglyokat szállító repülő, azt is ezek a féreg ukránok lőtték le. Ezek ugyanolyan degeneráltak, mint amilyen te vagy!!!!!!
akkor ki
2024. július 08. 20:34
Tessék mondani, a hadiipari komplexum véleményvezetőit le lehet csúzlival szedni a két pálcikáról?! Csupán ennyi a kérdésem.
Pelso j.
2024. július 08. 19:59
"Csak Orbán miniszterelnök és néhány másik őszinte és bátor európai vezető, köztük Fico szlovák miniszterelnök mond igazat polgárainak és a világnak. " Na, menj ......., ócska talpnyaló.
Lajoss
2024. július 08. 18:28
Dzsefri nagy mókamester…😂😂😂😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!