Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Így hat a magyar gazdaságra a németek erőtlensége, de van ok az örömre is

2024. július 04. 16:56

Idén a Nemzetgazdasági Minisztérium várakozásainál is nagyobbat nőhet a gazdaság, köszönhetően a fogyasztás élénkülésének. A forint ugyanakkor inkább gyengül az év végéig, mintsem erősödik.

2024. július 04. 16:56

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Idén a kormány 2,5 százalékos várakozásához képest is nagyobbat nőhet a magyar gazdaság: az MBH Bank elemzői szerint 2,7 százalékos GDP-növekedéssel zárhat 2024. Jövőre pedig a kormány 4,1 százalékos növekedéséhez képest 0,1 százalékponttal nagyobb GDP-bővülés jöhet a pénzintézet előrejelzése szerint. Árokszállási Zoltán. Az MBH Elemzési Centrum igazgatója az Indexnek arról beszélt, 

az idei évet erősen felhozza majd a háztartások fogyasztása, amely már meglátszik az áfabevételeken is. Az ipari termelés azonban a vártnál rosszabbul alakul a német gazdaság gyengélkedése miatt, az Európai Unió pedig régóta versenyhátrányban van az Egyesült Államokkal és Kínával szemben.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Az MBH szakértője lát némi kockázatot, ugyanis ha a fogyasztás élénkülése lassabb lesz, az kedvezőtlenebbül befolyásolhatja az idei növekedést, ám erre a forgatókönyvre szerencsére kisebb esély mutatkozik. Szerinte 

fellélegezhet a kormány, ugyanakkor semmiképp sem dőlhet hátra, a költségvetési hiánycél eléréséhez például szigorú fegyelem kell.

Az MBH Bank szakértői szerint az idei gazdasági növekedés kilátásait a kettősség jellemzi: a vártnál később helyreálló ipari konjunktúra miatt idén valószínűtlen, hogy az ipari termelés összességében pozitívan zárjon – ugyanakkor a gyenge ipari exportkereslet mellett a hazai fogyasztási kereslet egyértelműen az élénkülés jeleit mutatja.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:26
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­é­­k­e­­l­d­ ­­a­ ­­­s­­­z­e­­­x­­i­­ ­­p­u­­­n­c­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
recipdoki
2024. július 04. 18:15 Szerkesztve
Make Europe Great Again! Vagy ahogy az elnökségről szóló kiadványban olvasható: Magyarország tisztességes közvetítőként, a tagállamok és intézmények közötti lojális együttműködés szellemében fog dolgozni egy valóban erős Európa békéjéért, biztonságáért és jólétéért. A Trump jelszó lopása annyiban érthető, hogy a suttyó kolostordisznó lételeme a lopás és hazudozás (lásd: a " ne azt nézzék amit mondok, hanem amit csinálok"). OVnak sosem volt önálló gondolata, mindig másoktól idézett az eredeti közlő megnevezése nélkül. Nekem senki ne mondja, hogy ez az ember okos, max. aljasul agyafúrt és alattomos. Versenyképesség, ez az amiben Európa orbán és nagyfej márton tanácsaira szorul. akkor ma is gondoskodott arról a ner, hogy legyen miért röhögnie rajtunk a világnak make Europe great again, OMG (O1G) És újra hülyét csinált a szoponcaiból a kreténkeltetű mandi höhöö jóvanezígy mégmémég szoponc 78 éves orbánra nedvesedó ,maszturbáló höhöö
2024. július 04. 18:02 Szerkesztve
Na álljunk meg egy ásó nyomra! Nőhet a fogyasztás? Eddig az volt a mantra, hogy a magyar inkább megtakarít, háborús időkben! Hirtelen elmúlt? Esetleg a háború ért véget? Vagy eddig nem fejtették ki az igazság minden apró részletét? Ha a német gazdaság gyengélkedik, akkor magyarhoz papot kell hívni! Ne bolondozzunk már! Olyan, hogy magyar gazdaság nincs! Vannak külföldi vállakozások, befektetők akik életben tartják a reményt. De meddig?
RasPutin
2024. július 04. 17:04
Idén a Nemzetgazdasági Minisztérium várakozásainál is nagyobbat nőhet a gazdaság, köszönhetően a fogyasztás élénkülésének. A magyar nem fogyaszt, hanem hitelt törleszt. Ezért is előzött meg a fogyasztási mutatóban Bulgária is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!