Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Bóka János: A magyar elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése

2024. június 30. 10:02

Bóka János kifejtette, szeretnék, ha a magyar elnökség ideje alatt az Európai Tanács keretei között létrejönne egy új európai versenyképességi paktum.

2024. június 30. 10:02
null

Nyitókép: Képernyőkép / Mandiner.hu

A magyar európai uniós soros elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése – közölte az európai uniós ügyekért felelős miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Bóka János kifejtette, szeretnék, ha a magyar elnökség ideje alatt az Európai Tanács keretei között létrejönne egy új európai versenyképességi paktum, amely egyrészt a politikai figyelem középpontjába helyezi a témát, másrészt minden szakpolitikára kiterjedően azonosít olyan területeket, ahol ezt megerősítő döntéseket hozhatnak. 

Példaként említette az európai uniós jogalkotás egyszerűsítését, az európai vállalkozásokat sújtó adminisztrációs terhek, beszámolási kötelezettségek csökkentését, a belső piac kiteljesítését. „A szolgáltatások, az infokommunikáció és az európai védelmi ipar területén is megvizsgálják, hogy a belső piac bizonyos szempontjai alkalmazhatók-e” – mondta. 

Bóka János hozzátette, szeretnének valódi európai tőkepiaci uniót teremteni, az infrastrukturális, energetikai összeköttetéseket megerősíteni és olyan európai iparpolitikát kialakítani, amely a nagy európai célkitűzéseket, például a zöld átmenetet nem az európai iparral szemben, hanem azzal együttműködve akarja megvalósítani. A tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar elnökségi prioritások az európai választói akaratot tükrözik, hiszen az európai parlamenti választások egyértelmű politikai üzenete az: Európában változásra van szükség. 

A magyar elnökségi prioritások azokra a területekre koncentrálnak, ahol megítélésük szerint „a változás iránti igény a legerősebb” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ide tartozik az európai versenyképesség megerősítése, ami az európai jólét, a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés alapjait erősíti meg. Ide tartozik továbbá az európai biztonsági és védelmi politika megerősítése -, amely Európa békéje és biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű -, valamint a migrációs válság kezelése Európa külső határainak megerősítésével, illetve a nemzetközi partnerségek erősítésével.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
recipdoki
2024. június 30. 16:44
Megint Románia hátát nézzük: versenyképességben is lehagytak minket az egyik legfontosabb rangsor szerint. A sereghajtók között Magyarország az IMD World Competitiveness Center 67 ország gazdaságának versenyképességét összehasonlító rangsorában: az 54. helyen áll. A rangsor alapján a magyar gazdaság nem éppen a legjobb irányba halad: nyolc helyet rontott az előző évi eredményéhez képest. Megelőzi többek között Románia, amely az 50. helyen áll, és csak két helyet csúszott hátra az előző évhez képest Ennek a népnek még mindig nem tűnt fel, hogy 2010 óta (fülkeforradalom) értük el ezt a remek eredményt! Ebben az országban minden döglődik, kivéve ami a ner "elithez" köthető, valamint a kínaiakhoz és az oroszokhoz. Kidobnak egy egyetemi oktatót, mert egy itt állomásozó ruszki milliárdos hülye gyerekét nem hajlandó átengedni nulla teljesítménnyel! Ennek a népnek az ingerküszöbét nem üti meg a lopás, korrupció, oktatás, egészségügy.........lerohasztása
zoli567-2
2024. június 30. 15:27
hazánk az EU egyik legutolsó országa a versenyképesség terőletén, a NER lovagok gyengén muzsikálnak...
sexykitty-101
2024. június 30. 14:59
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­é­­k­e­­­l­­­d­­ ­­a­ ­s­z­­e­x­­­i­ ­p­u­n­­­c­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
sexykitty-101
2024. június 30. 14:58
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­­k­­­e­­l­d­ ­­­a­­ ­s­z­e­­x­­i­­­ ­­p­­­u­­n­­c­­i­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!