Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Bóka János: Az Európai Bíróság példát akart statuálni

2024. június 14. 12:34

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter azt is elmondta, hogy miben lehet reménykedni.

2024. június 14. 12:34

Fotó: MTI/Hegedűs Róbert

Nem érte váratlanul a magyar kormányt az Európai Bíróság csütörtöki, hazánkat példátlan mértékű bírsággal sújtó ítélete, arról már hetek óta tudnak – mondta a Hír Tv Napi Aktuális című műsorában Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter, aki szerint a döntés nyilvánosságra hozatalával politikai okokból várták meg az európai parlamenti választásokat.

Az ítélet tartalma ugyanakkor annyiban meglepő, hogy a kiszabott bírság nagyságrendekkel meghaladja azt az összeget, amit az Európai Bizottság javasolt – fűzte hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Bóka szerint a mértéket és az időzítést nézve nyilvánvalóan politikai döntést hozott a bíróság, amely úgy ítélte meg, hogy a magyar kormány álláspontja miatt kialakult helyzet egyedi, példátlan. 

Ezért elrettentő jelleggel szabott ki ilyen magas bírságot.

A miniszter szerint egyrészt a magyar költségvetésre kívánnak nyomást gyakorolni, másrészt nyilvánvalóvá akarták tenni a többi tagállam számára, hogy a migrációs paktum tekintetében nem lehet különutas politikát folytatni. 

Bóka emlékeztetett, hogy a magyar kormány már 2015, azaz a migrációs válság kezdete óta határozottan képviseli az álláspontját, miszerint az uniós intézkedések csak rontanak a helyzeten. Ebben most már a tagállamok többsége egyetért – tette hozzá.

Közölte azt is, hogy még egy kis időre szükségünk van ahhoz, hogy elemezzék a bíróság 35 oldalas ítéletét. Hogy Magyarországon mit lehet és mit nem, azt az alaptörvény szabályozza.

Bóka bizakodó abban, hogy 

az Európai Parlament új összetétele nyit egy politikai mozgásteret, 

miután a választáson a változást szorgalmazó politikai pártok és pártcsaládok jelentős erősödést könyvelhettek el. 

A teljes interjút itt nézheti meg:

 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. június 15. 08:42
Már a Tanúból is megtudhattuk: a statuálás a lényeg.
2024. június 14. 23:42 Szerkesztve
A magyar népet büntetik nem a kormányt! Aljas a bíróság!!! Ártatlanokat büntetni erkölcstelen! Ártatlanok megbüntetése mellett érvelni erkölcstelen! Ez nem bíróság!!! Ez egy szemét! Ártatlanok nem bűnhődhetnek mások hibája miatt!!! Midazokat a jogszabályokat amelyek nyilvánvalóan ilyen erdményre vezetnek, figyelmen kívül kell hagyni és el kell törölni!!! Mindenki csak és kizárólag a saját tetteiért felelős!!!
tapir32
2024. június 14. 23:40
Attól, hogy az EP-ben nem tudtak kitalálni semmit a magyar kormány ellen, attól még az ártatlanok, a magyar nép és a magyar diákok büntetése, a pénzünk visszatartása aljasság! Az EP erkölcstelen határozatokat hozott. Az EB erkölcstelen határozatokat hozott. Az EP és az EB erkölcstelen! Ártatlanokat büntetni erkölcstelen! Ártatlanok megbüntetése mellett érvelni erkölcstelen!
tapir32
2024. június 14. 23:39
A kollektív bűnösség elvét - amit a hitleri Németország alkalmazott a zsidókkal szemben és aminél kevés aljasabb dolog van - felújítani és az orosz emberekkel szemben alkalmazni aljasság! Az EU egy szégyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!