Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Orbán Viktor: Az európai parlamenti választással lelassítottuk a háború felé száguldó vonatot

2024. június 14. 07:10

A brüsszeli bírságról, a NATO-főtitkárral való tárgyalásról, az EP-eredményekről és az orosz-ukrán háborúról is beszélt a miniszterelnök. Összefoglalónk!

2024. június 14. 07:10
ORBÁN Viktor

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai látogatása, valamint az ifjabb Donald Trump csütörtöki látogatása után élő rádióinterjút adott a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország!  című műsorának vendégeként.

Ezt is ajánljuk a témában

„Soros György bírósága hozott ítéletet”

Orbán Viktor a beszélgetés elején kitért az Európai Unió Bíróságának büntetésére: 200 millió eurós bírságot szabtak ki, amely mellé napi egymillió eurót kell a kormánynak fizetnie.

Ezt is ajánljuk a témában

Közölte, hogy Soros György bírósága döntött, a brüsszeli buborék teli van Soros embereivel, „a Soros-terv lényege”, hogy „Európából egy kevert népességű kontinenst kell létrehozni”, és hogy „nem baj, hogy ha fogy a fehér”.

„Most nagy büntetést kell fizetni, töröm a fejem, hogy hogyan oldjuk meg, hogy nekik jobban fájjon, mint nekünk”

 – szögezte le, s biztosította az embereket, hogy bár ez hatalmas összeg, de biztosan megoldják, hogy Brüsszelnek végül jobban fájjon, mint Magyarországnak. Megjegyezte, hogy ezt a pénzt, amit ki kell most fizetni, lehetett volna „családvédelemre vagy gyerekvédelemre fordítani”, vagy „odaadhattuk volna a nyugdíjasoknak”.

A miniszterelnök szerint vérlázító a döntés, de nem fizetünk. Az EU-ból járó pénzek tekintélyes részét hazahoztuk, például a kohéziós alapból járó 22 milliárd euróból 12 milliárdot.

A miniszterelnök szerint azért hozták nyilvánosságra az ítéletet pont azután, miután a Fidesz-KDNP nyert az EP-választáson, mert „ezek brüsszeliek és sunyik”. Véleménye szerint az őszintétlenség, a tolvajnyelv a politikában büntetendő, de ez a norma Brüsszelben. 

A NATO-tárgyalásról

Orbán Viktor megemlítette újságírói kérdésre a NATO-főtitkárral történő tárgyalás részleteit is. Leszögezte, hogy nagyon kedvező megállapodás született, s megjegyezte, hogy a NATO-ban nincs konfliktusa Magyarországnak, nem úgy, mint az EU-ban Brüsszellel. 

Kiemelkedően együttműködőek vagyunk ebben a szervezetben, 

1300 magyar katona van külföldön, légtérrendészeti feladatokat látunk el több országban, NATO összekötők vagyunk több közép-ázsiai és afrikai országban – ismertette a miniszterelnök.

A NATO szerinte a mi otthonunk, 31 NATO-ország azonban 32-ből le akarja győzni az oroszokat, míg a magyar álláspont az, hogy nincs megoldás a harctéren, a béke oldalán vagyunk – számolt be Orbán Viktor.

A NATO missziót szeretne Ukrajnában, fegyvereket adnának át 3 csomóponton, kiképeznének ukrán katonákat is – és ebben nem szeretne Magyarország részt venni, szögezte le a miniszterelnök, s ismertette, hogy hazánk elérte, hogy sem pénzt, sem fegyvert nem kell adnia ehhez a misszióhoz. 

A NATO szempontjai nem előzhetik meg a magyar érdekeket, viszont mi mindent megkaptunk, amit akartunk, cserében nem fogjuk blokkolni a misszió létrehozását, nélkülünk. A térségben vannak olyan országok, akik mennek bele a háborúba, lengyelek és a románok elkötelezettek, a szlovákok óvatosak, mi pedig ki fogunk maradni belőle. Mindebben pedig Orbán Viktor szerint 

nagy szerepet játszott a hazai választások békepárti eredménye, „ezt megértették Washingtonban és Brüsszelben is”.

Megjegyezte azonban, hogy jót tenne a magyar helyzetnek, ha az európai vezetők is a béke felé mozdulnának el. Ha visszatér Trump, akkor nemcsak időt nyertünk, hanem megvan a békepárti együttműködés. Orbán Viktor arról is nyilatkozott, hogy nincs veszélyérzete az amerikaiaknak. Amerika a legbiztonságosabb ország, s közben több magyar településről átlátni Ukrajnába.

Az EP-megállapodásról

Utolsó témaként Orbán Viktor kifejtette, hogy egyáltalán nem biztos, hogy létrejön egy megállapodás Le Pen és Meloni között az Európai Parlamentben. A tárgyalások ebben a pillanatban is zajlanak, lassan araszolnak a felek egymás felé. Szerinte, ha Marine le Pen és Girogia Meloni meg tudna állapodni és ahhoz a Fidesz is csatlakozna, akkor létrejönne az EP második legnagyobb frakciója, ha pedig a néppártból is átlépnek többen, akár a legnagyobb frakció is lehetne – ugyanakkor mérsékeltek a remények annak kapcsán, hogy a két pártcsalád – Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az Identitás és Demokrácia – megegyezik egymással. 

Összesen 403 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intruder
2024. június 14. 21:40
Nincs migránskvóta, ugye hazaárulók??
koronaszepe
2024. június 14. 15:43
Szükség lesz a csavaros észjárásra...
Zjzj
2024. június 14. 13:10
“ NAGY SZEREPET JÁTSZOTT A HAZAI VÁLASZTÁSOK BÉKEPÁRTI EREDMÉNYE” Igen, az eredmenyek tukreben a pofad be lett fogva es most kussolsz. Most mar semmit nem blokkolsz, amiert csereben nem kaptal semmit. Penzt, fegyvert, katonat eddig sem kuldtel, de azon felul meg blokkoltal is eddig. Tehat, mi az amit most elertel?!
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. június 14. 12:59
S nyögte Viktor bús hadát Brüsszel büszke vára! 🤡 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!