„Ez az ország nem ezekre a hőhullámokra lett beállítva” – Zacher Gábor kíméletlenül őszintén nyilatkozott a Mandinernek

2024. július 16. 16:40

Zacher nem győzte hangsúlyozni portálunknak, hogy olyan következményei lehetnek a globális felmelegedésnek, amiket mi még el sem tudunk képzelni.

2024. július 16. 16:40
Zacher Gábor
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: Mandiner / Földházi Árpád

Napok óta tombol a kánikula Magyarországon, egyes előrejelzések szerint kedden, 42 fokkal tetőzhet a forróság. A hőségriadót is elrendelték már egy ideje a hatóságok, a III. fokú riasztást pedig e hét csütörtökig hosszabbították meg. Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos, egyetemi docens orvos pont arra hívta fel a Mandiner olvasóinak figyelmét,

hogy ebben az időszakban az emberek egész egyszerűen nem tudják kipihenni magukat, dekoncentráltak, zaklatottak, feszültek, agresszívebbek.

Zacher Gábor figyelmeztet: igen hamar el lehet jutni a hőkimerülés jelenségéig

Személyes tapasztalatuk például azt mutatja, hogy a szokásos betegforgalomtól eltérően hétfőn, huszonnégy óra alatt kétszer annyi pácienst kellett ellátniuk. Ennek hátterében pedig az állt – folytatta a szakorvos –, hogy a betegeknek elfogynak a készleteik, fásultak, kimerültek, s igen hamar eljutnak a hőkimerülés jelenségéig.

Amikor a testhőmérsékletünknél relatíve magasabb hőmérsékleten tartózkodunk, nem tudunk rendesen párologtatni, nem pótoljuk eléggé az elvesztett folyadékot, pláne nem a különböző ásványi anyagokat.”

Erre megoldás lehet többek között különböző izotóniás folyadékok bevitele, azonban a korábban többször hangoztatott tanácsok is érvényesek: ne tartózkodjunk a tűző napon, naptej használata, miegymás.

De a mentőorvos megjegyezte, oda kell figyelni az étkezésre is – persze, jellemző az általános étvágytalanság ebben a kánikulában –; nyilvánvaló, hogy most nem a „csülkös pacal időszakát éljük”, sokkal inkább hideg gyümölcsleveseket, zöldségeket, gyümölcsöket javasolt fogyasztani, vagy épp egy forró teát meginni.

Különös figyelmet kell fordítani a hőség elleni védekezésre az idősebb korosztálynak is – hívta fel ugyancsak a figyelmet Zacher–, akik különböző, profán indokok miatt nem fogyasztanak elegendő folyadékot. Pácienseik mintegy harmada oly annyira volt kiszáradva minap, hogy „gyufát lehetett gyújtani a nyelvükön”.

„Mi, a sürgősségi ellátók gyakorlatilag eljutottunk a teljesítőképességünk határáig” – fogalmazott a szakorvos, rámutatva arra, nem csupán az emberek vannak kitéve ekkora igénybevételnek, de a technikai eszközök is. Feladják a szolgálatot a légkondicionálók, nem működnek a liftek – és ezek bizony igencsak hátráltatják a munkavégzést: az ő esetükben a betegellátást.

Zacher reméli, most már mindenki elhiszi: a globális felmelegedés nem humbug

„Ez az ország nem ezekre a hőhullámokra, hőségriadókra lett beállítva” – tette hozzá, abbéli reményét kifejezve, hogy az elmúlt több mint egy hét talán ráébresztett arra minket, hogy a globális felmelegedés nem egy humbug, hanem egy valós, velünk élő probléma.

Zacher épp ezért nem győzte hangsúlyozni, olyan következményei lehetnek a globális felmelegedésnek, amiket mi még el sem tudunk képzelni.

Itt van például a bolygó készleteinek kimerülése; a szélsőséges időjárási körülmények naponkénti változása – elmondása szerint a lakóhelyén, még az előző hőségriadó-riasztás idején húsz perc alatt leesett hat centiméternyi csapadék –; vagy az jogos a félelem, hogy milyen vírusok, mikroszkopikus gombatoxinok olvadhatnak ki most akár az északi, akár a déli jégtakarókból, amelyek korábban kiirthatták a Föld élővilágának jelentős részét.

Tehát az általunk eddig megismert betegségek mellett ott rejtőzhet egy potenciális veszély a jégtakarókban, amelyekre (feltűnésükre) jelentős hatást gyakorol a globális felmelegedés.”

 

Összesen 475 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­­a­­ ­s­­­z­­­e­­x­­­i­ ­p­­u­­­n­­c­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Attyla
2024. július 18. 07:11
Zahernek üzenem, nincs semmiféle globális klíma bisz basz! Ő is felült ennek a faszságnak és nyomja agyatlanul! Mi lenne ha megnézné a meterológiai méréseket és figyelembe venné a klímakutatók megállapításait az Antarktiszi ól és az északi sarki fúrások bizonyítékeit ami nyílvános. Aki klíma hisztiben utazik az csak a pénztőke!
Oldalkosár
2024. július 17. 15:11 Szerkesztve
falcatus-2 2024. július 17. 12:08 Hiába erőlködsz.
Oldalkosár
2024. július 17. 14:54 Szerkesztve
cccbasatu 2024. július 17. 14:11 Forróság van, te szittya troll, nem meleg! Igen, voltak kiemelten meleg nyári hónapok és nyarak régen is: pl. 1950,1952, de még a hatvanas évekre is jutott belőlük. A mai hivatalos napi melegrekordot egy 41,1 °C-os 1928-as mérés tartja. Ritkán! Előttük és utánuk bőven átlagosan meleg vagy hűvösebb nyarak követték őket. A kétezres években viszont felkapcsolt a melegedés, az elmúlt és jelen évtizedben pedig már egymást követik a kiemelten meleg nyarak. Nézzél már grafikonokat, te seggfej! Évről-évre támad a hőség, és szenved tőle ember, növény és állat egyaránt, az aszályokról nem is beszélve. Az élővilág nem tud regenerálódni, a mezőgazdaság óriási károkat szenved és a kilátások közép-és hosszútávon tragikusak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!