Tombol a kánikula, Németh Lajos szerint mostantól ehhez kell hozzászoknunk

2024. július 16. 09:02

A hét második felében számíthatunk „némi enyhülésre”.

2024. július 16. 09:02

Továbbra is kitart a forróság – jelentette ki a Mandiner megkeresésére Németh Lajos. A meteorológus azt is megjegyezte, hogy az elmúlt hetek időjárása kiugrónak számít, de a trendbe beleillik. „Míg az elmúlt néhány évtizedben megszokott, melegebb nyarak, egyre magasabb hőmérsékletű évek sorában 

a 2024-es év már most kiugrónak számít. 

Hiszen az első fél év – a január elsejétől június 30-ig terjedő időszak – soha nem volt ilyen magas hőmérsékletű, mióta rendszeres, hivatalos meteorológiai mérések vannak Magyarországon. Aztán rájött most a július” – jegyezte meg a szakértő.

Hozzá kell szoknunk a tikkasztó nyarakhoz

Németh Lajos szerint a következő években, évtizedekben a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás következtébe ezekhez a 40 Celsius-fok közeli hőmérsékletű nyarakhoz, nappalokhoz kell hozászoknunk, ezt kell elviselnünk – húzta alá.

Ezt is ajánljuk a témában

Arra a kérdésre, hogy mikor várható némi enyhülés, a meteorológus azt válaszolta, hogy 

a következő mintegy 7-10 napban még marad a foróság egy-egy lokális zivatarral, hőzivatarral az időjárási térképek szerint.  

Pár fokos enyhülés jöhet a hét második felében

Végül arról beszélt, hogy a hét első felében 40-41 fokot is mérhetünk az ország déli, délkeleti részén. Majd „némi vigaszként” megjegyezte, hogy 

egy kis felfrissülés várható a hét második felében, 

ekkor már „csak” 30-35 Celsius-fok lehet majd a legmagasabb hőmérséklet az országban.

Most is, mint korábban is csak idézni tudjuk, Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivőjét, aki több ötletetet is adott a hőség elviselésére. Ezek között természetesen ott van a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel vagy a többszöri zuhanyzás is, amellyel hűteni tudjuk a testünket.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­ ­­­a­­ ­­­s­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­u­n­c­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
kacsasult
2024. július 16. 17:23
Németh Lajos jobban tenné, ha csak a rövidtávú előrejelzésekkel foglalkozna. Hogy mi lesz itt az elkövetkező években, évtizedekben azt igazából még a klímakutatók sem tudják. Annyi látszik, hogy a Föld klímája kibillent egy viszonylagos egyensúlyi helyzetből, de hogy mikor és hogyan fog stabilizálódni, azt senki nem tudja megjósolni.
Obsitos Technikus
2024. július 16. 11:43
Tikk.
kérdés
2024. július 16. 11:05
Sejtésem: a klimaberendezések rendszeresítésével a Természethez való alkalmazkodó képességünket korcsosítjuk el, tudatosan. Ergó, visszaüt majd ez is az immunrendszerre hosszabb távon. Az allergia sem véletlen, hogy ennyire népbetegség lett. Annyira finomították -mindig a tudomány aktuális állása szerint- a hosszú távon kipróbált túlélési módszereket, míg nem az ellenállóképességet sikerült meggyengíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!