Melegrekordokat döntve fogunk megsülni a következő napokban – Németh Lajos a Mandinernek

2024. július 12. 12:27

Nincs kilátásban felfrissülést hozó hidegfront.

2024. július 12. 12:27

Nyitókép: járókelők hűtik magukat a fővárosban a 2023 júliusi hőség idején (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Egyelőre nem látszik a kánikula vége, a következő három napban az ország több pontján is – főleg délen, délkeleten – a negyven fokot is meghaladja majd a napi csúcshőmérséklet – mondta a Mandinernek Németh Lajos meteorológus.

Hozzátette: napi melegrekordok dőlnek majd meg, de nagy valószínűséggel az abszolút melegrekord, a 2007 július 20-án Kikskunhalason mért 41,9 fokot nem érjük el. 

A meteorológus kifejtette: 

a mostani időjárást okozó déli áramlatnak van utánpótlása, így a következő napokban is folytatódik a rendkívüli forróság, kisebb felfrissülés csak a jövő hét első napjaiban lehet.

Ám ez is csak azt jelenti, hogy nem 35-40, hanem csak 30-35 fokos csúcshőmérsékletekkel számolhatunk. Felfrissülést hozó hidegfront azonban nincs kilátásban.

Németh Lajos szerint a mostani hőség nem különbözik a korábbi hőhullámokról; a megelőző években, így az említett 2007-es esztendőben is volt ilyenre példa, a Kárpát-medencét is magában foglaló mérsékelt éghajlati övben pedig kialakulhatnak olyan szélsőséges időjárási helyzetek, mint a mostani is. 

Ugyanakkor összességében a melegedő trend nagyjából három évtizede tart, tehát ennyiben más a helyzet 

– fűzte hozzá a meteorológus.

Ahogy a mi is megírtuk, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat  (OMSZ) szóvivője több ötletet is adott a hősé elviselésére, amelyeket között természetesen ott van a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, de az is, hogy érdemes akár többször is lezuhanyozni napközben, hogy így hűtsük testünket. 
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pbetti87
2024. július 12. 13:00
Skywalker hozzászólását hiába is keresem?
Gullwing
2024. július 12. 12:34
Ha mi megsülünk, mi lesz a buzikkal????🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!