Tombol a kánikula! Íme 5 tipp Győrfi Páltól a hőség elviselésére

2024. július 12. 07:01

Pénteken tovább fokozódik a hőség, az ország nagy részén 29 Celsius-fok körüli vagy afeletti napi középhőmérséklet várható.

2024. július 12. 07:01
Kids enjoy and cool off in the water of the Madrid Rio

Nyitókép: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images

A napok óta tartó hőhullám miatt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) naponta mintegy 4000 esetet lát el, ami 15-20 százalékos emelkedést jelent az átlagos 3300-3400 esethez képest – nyilatkozta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a Telexnek.

Hosszú hőhullám vár ránk

Magyarországon lassan egy hete tart az újabb hőhullám, mely miatt jelentősen megnőtt a bejelentések száma az OMSZ-nél. 

Pénteken tovább fokozódik a hőség, az ország nagy részén 29 Celsius-fok körüli vagy afeletti napi középhőmérséklet várható, ami miatt piros fokozatú figyelmeztetés van érvényben a legtöbb vármegyében.

Az előrejelzések szerint az éjszakai hőmérséklet sem csökken 20 fok alá, amit trópusi éjszakának nevezünk. Az orvosok szerint a hőség csendes gyilkos, mivel sok esetben nem jegyzik fel halálokként a kánikulát, bár az megnöveli a szív- vagy tüdőbetegségekben szenvedők halálozási kockázatát.

Az idősek és betegek a legveszélyeztetettebbek

Az idősebb, krónikus betegségben szenvedők viselik a legnehezebben a meleget, de Győrfi Pál szerint a 40 fok körüli hőmérséklet már az egészséges, fiatal szervezeteket is megterheli. A hőhullámok idején statisztikailag is kimutathatóan nő a halálozás: tavaly Európában mintegy 70 ezer ember halt meg a hőség következtében, 2022 júliusában például 16 százalékkal nőtt a többlethalálozás.

Mit tehetünk a hőség ellen?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közzétett egy dokumentumot a hőség egészségkárosító hatásairól és a veszélyeztetett csoportokról. Az időseknél és csecsemőknél különösen figyelni kell a folyadékbevitelre, míg a krónikus betegek esetében a hőség súlyosbíthatja az állapotukat.

Győrfi Pál az alábbi tanácsokat adta a hőség elviselésére:

  • Tartsa hűvösen otthonát: Ha van légkondicionáló, használja, egyébként éjszaka és reggel szellőztessen, nappal árnyékoljon, és töltsön időt hűtött helyiségben.
  • Tartsa hűvösen a testét: Zuhanyozzon langyos vízzel naponta többször, viseljen könnyű, természetes anyagú ruhát, sapkát vagy kalapot, és napszemüveget.
  • Igyon sokat: Kerülje az alkoholt, koffeint és cukrot, fogyasszon több gyümölcsöt és zöldséget.
  • Kerülje a fizikai erőfeszítést: Intenzív sportot és fizikai megerőltetést ne végezzen a szabadban.
  • Ha valaki a hőség miatt rosszul érzi magát, pihenjen egy hűtött szobában, szükség esetén pótolja az elektrolitokat. Súlyos esetben hívja háziorvosát vagy mentőt.

„A hőség okozta ájulás előjelei: hányinger, szédülés, fülzúgás, sápadtság, verejtékezés. Ilyen esetben árnyékba kell fektetni az érintettet. A napszúrás súlyosabb eset, ami fejfájással, rossz közérzettel járhat, súlyos esetben mentőt kell hívni. A legsúlyosabb a hőguta, ami az egész szervezet felmelegedését okozza, életveszélyes lehet, és azonnali orvosi segítséget igényel. Soha ne hagyjon senkit zárt autóban, még rövid időre sem” – figyelmeztetett Győrfi Pál.

***

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zatoicsi
2024. július 12. 07:47
milyen 29? 39 baszkikáim és éjjel se megy 30 fok alá. Ha 20 fok körül lenne éjjel és nappal 29 akkor nem lenne vörös riasztás
lesmiserables
2024. július 12. 07:24
+1 a vén buzi üljön otthon a picsáján
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!