Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ezt mondják a szakértők a kötelező akciózás végéről és az árakról

2024. július 01. 09:46

Július elsejétől vége a mintegy egy éve meglévő kötelező akciózásnak az üzletekben. Vajon mivel jár mindez? Utánajártunk.

2024. július 01. 09:46
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Július elsejével véget ért a boltokban a kötelező akciózás a kormány múlt heti bejelentése szerint.

Nagy Márton ezzel kapcsolatban a Mandinernek vasárnap úgy nyilatkozott: „a kötelező akciózás elvégezte a dolgát, nagyon sikeres volt”. Az online árfigyelés viszont megmarad, és ezért a gazdasági miniszter nem vár jelentős áremelkedést.

Mint fogalmazott: 

„A kiskereskedők az ár összehasonlításon keresztül versenyezni fognak egymással. Emiatt nem gondolnám, hogy az árak megugranának. 

Azt is látni kell, hogy a mezőgazdasági termelői árak csökkennek, deflációt mutat ez az index: mindez azt jelenti, hogy a beszállítók felől nincs árnyomás a kiskereskedelmi boltok és a fogyasztói árak felé. Ennek értelmében az élelmiszerinfláció letörésén túl ez a jelenség itt fog maradni, nem érzek inflációs feszültséget a rendszerben. Ezért nincs ilyen beavatkozásra szükség.”

Mint korábban írtuk: a kötelező akciózás rendszerét a kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára vezette be a „háború és az elhibázott szankciók okozta” inflációs sokk leküzdése, a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében 2023. június elsejétől. Így olcsóbban lehetett hozzájutni olyan élelmiszerekhez, mint a kenyér, a hús, a tej vagy a különböző zöldségfélék. A kormány ezzel letörte, majd alacsony szintre szorította a háborús inflációt.

Tavaly augusztusban a – 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozó – kötelező akciózás mértékét a kormány másfélszeresére növelte, továbbá jelentősen kibővítette az érintett termékkört. A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – 10 százalékról legalább 15 százalékra emelkedett.

Továbbá a kötelező akciózási szabályok kiterjesztésre kerültek a korábbi 8 árstopos termékfajtára, amelyeket beszerzési áron, illetve ezek közül heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kellett kínálni.

Ezt is ajánljuk a témában

Az élelmiszerinfláció éves alapon az elmúlt hónapokban 1 százalékra esett vissza, sőt májusban az előző hónaphoz mérten csökkent az élelmiszerek ára. Az infláció visszaszorítása következtében 2023 szeptembere óta újra emelkednek a reálbérek. Az infláció 4 százalék.

„A kötelező akciók megszüntetése növelni fogja az árakat a korábbi árstopos termékek esetében – amelyeket csak beszerzési áron lehetett adni –, ennek mértéke azonban eltérő lesz az egyes termékek esetében” – magyarázta Vámos György közgazdász a Portfóliónak. Hozzátette: a kiskereskedelmi forgalom elmúlt hónapokban látott növekvő trendjét viszont nem fogja megakasztani az intézkedés eltörlése. Vámos szerint ugyanis

továbbra is élénk és akciódús lesz a verseny az élelmiszer-kereskedelemben, az árstoppos termék köre pedig nem képvisel nagy súlyt a fogyasztói kosárban.

Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára üdvözölte a bejelentést. Kozák a Pénzcentrumnak nyilatkozva azt mondta: „A  kivezetéssel jól járnak a fogyasztók, hiszen a fogyasztói szokásokhoz, elvárásokhoz még jobban igazodó választék kialakítására, akciók indítására, versenyre ösztönzi a kereskedőket, és a kiszámíthatóbb piaci környezetben hazai beszállítók is jobb eséllyel tudnak hosszú távú együtt működést kialakítani a kereskedőkkel, mivel a termékpályák stabilizálódnak. A boltok árbevételét alapvetően az fogja meghatározni, hogy folytatódik-e a reálbérnövekedés, illetve a többletfogyasztás milyen mértékben csapódik le a kereskedelemben.”

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára ugyancsak a Pénzcentrumnak úgy nyilatkozott: ők is üdvözlik a döntést, ugyanakkor

egyelőre nehéz megmondani, hogy az árakra milyen hatással lesz egészen pontosan”.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-104
2024. július 02. 17:02
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­­k­­e­­­l­­d­­­ ­­­a­ ­s­­z­e­x­­­i­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­i­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
rockercicc
2024. július 01. 10:58
Talán ha levennétek a kibaszott világbajnok 27% áfát az élelmiszerekről, mint más normális országokban, akkor sokkal jobb lenne a helyzet! Angliában az élelmiszerekre 0% az ÁFA (VAT).
Sztrovacsek
2024. július 01. 10:37 Szerkesztve
"Az online árfigyelés viszont megmarad, és ezért a gazdasági miniszter nem vár jelentős áremelkedést. Mint fogalmazott: A kiskereskedők az ár összehasonlításon keresztül versenyezni fognak egymással. Emiatt nem gondolnám, hogy az árak megugranának." www.arfigyelo.gvh.hu Tesco Penny Auchan Lidl Aldi Spar COOP??? CBA??? Azok a büdös külföldi multik versenyezzenek, "mimagyarok" annyiért adjuk amennyit még nem szégyellünk. Bár szerintem a COOP már szégyelli is, de azokon a településeken ahol a közelben nincs külföldi multi, igen vastag bőr van a pofájukon. Aki nem hiszi menjen olyan COOP üzletbe, amelynek 10 km-es körzetében nincs más! (A falvakban csak COOP van) De előtte kapjon be egy andaxint!
lazio154-2
2024. július 01. 10:21
Jelentkezzen, aki 10 évvel ezelőt nem kapott "TESCO akció" c. reklámújságot! Az is jelentkezhet aki a számitógépén ma nem tudja elővenni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!