Erre számíthat Pécs baloldali polgármestere, aki nem tudott többséget szerezni a közgyűlésben

2024. július 17. 09:06

„Eddig a polgármesternek volt közgyűlése, októbertől viszont a közgyűlésnek lesz polgármestere” – nyilatkozta a Mandinernek Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője, miután a jobboldal többségbe került a városi közgyűlésben. A kisebb pártok hozzállása is arra enged következtetni, hogy Péterffy Attila nehéz évek elé néz.

2024. július 17. 09:06
Péterffy Attila
Vizvári Soma

Pécsett tartja magát az a nézet, hogy a baloldali polgármester, Péterffy Attila nem arról híres, hogy keresné a kompromisszumokat az ellenzéki képviselőkkel. Eddig erre nem is volt rákényszerítve, hiszen a baloldali koalíció stabil többséggel rendelkezett a közgyűlésben. Csakhogy június 9-e után fordult a kocka. 

Ugyan Péterffy magabiztosan megőrizte polgármesteri székét, de az őt támogató baloldali koalíció nem sikerült még a relatív többséget sem elérnie a képviselő-testületben. A Fidesz-KDNP-ből és az Összefogás Pécsért Egyesületből álló jobboldali szövetség szerezte meg ugyanis a legtöbb, 11 széket a közgyűlésben, míg a baloldali összefogás csupán 9-et. 

Így hiába ismétlik meg a választást szavazategyenlőség miatt a 15-ös körzetben, Péterffy képviselői akkor sem fognak többségbe kerülni, ha az ő emberük nyer.

Ezt is ajánljuk a témában

A közgyűlésbe bejutott még egy helyi szervezet, a Tiszta Kezek (TEE), a Kutyapárt, a Mellár Tamáshoz és az LMP-s Keresztes László Lóránthoz köthető Mindenki Pécsért Egyesület, valamint a Mi Hazánk is. Ők mind egy-egy képviselőt küldhetnek a testületbe. Matematikaliag tehát lenne esélye Péterffynek, hogy néhány jó ajánlattal összetákoljon egy koalaíciót, amely többséget biztosít neki, de a polgármester híres összeférhetetlensége most megbosszulta magát.

Egyesével megkerestük ugyanis az egy képviselőt adó jelölő szervezeteket, és 

mindannyian határozottan kizárták, hogy koalíciót kössenek Péterffyékkel.

„A polgármester úr nem keresett még »megkenő« szándékkal”

„A közgyűlés eloszlása alkalmasan alakult arra, hogy politikai oldaltól függetlenül a tagjai feltétlenül törekedjenek konszenzusos döntések létrejöttére. Úgy érzem ezzel az állapottal mindenképpen nyertek a pécsiek, ez az egyik ok, amivel 

visszautasítom Péterffy Attila polgármester úr azon nyilatkozatát miszerint az MKKP indulása miatt vesztették el abszolút többségüket a testületben, mégha ő ezt elmondása szerint mérnöki szaktudása segítségével számolta ki” 

– írta válaszlevelében megkeresésünkre a Kutyapárt képviselője, Hankó Viktória, aki azt is hangsúlyozta, „Az MKKP köztudottan sosem kötött háttéralkukat semelyik párttal vagy szövetséggel”.

„A pécsi önkormányzati munkában mindenképpen az átláthatóságot és a részvételiséget szeretném előmozdítani a lakosság részére. Fontos megemlíteni, hogy fiatal szülőként nagy tapasztalatom van a szociális és lakásügyi rendszer botrányos állapotáról, mely nem feltétlen az elmúlt 5 éves vezetés hibája, de az igen, hogy ezzel nem kezdtek semmit csak látszat intézkedéseik voltak” – árulta el Hankó.

Hozzátette: „A polgármester úr nem keresett még »megkenő« szándékkal. Ugyanakkor természetesen szeretne együtt működni mindenki mindenkivel (egyelőre)”.

Ezt is ajánljuk a témában

A Tiszta Kezek nem kíván párt- és egyéni érdekekhez asszisztálni

„Továbbra is minden olyan ügyben számíthatnak támogatásunkra, ami a közösség érdekeit szolgálja. Ellenben továbbra sem kívánunk pártérdekek és egyéni érdekek céljából asszisztenciát biztosítani. 

Tartjuk magunkat a ’19-es ígéreteinkhez, egy új politikai kultúrát képviselünk rendíthetetlenül: nem preferáljuk a pártpolitika jelenlétét és csatározásait az önkormányzásban, ám a döntéshozásban támogatjuk az átláthatóság intézményét” 

– válaszolta Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek képviselője.

Bognár Szilvia korábban DK-s (azóta kilépett a pártból) alpolgármester volt Péterffy alatt, ám mivel hamar elkezdte számon kérni a polgármester ‘19-es ígéreteit, 2021 júniusában saját pártja támogatásával leszedték a posztról és beültették a helyére a Péterffyvel szemben jóval simulékonyabb, szintén DK-s Zag Gábort.

Ahogy arról korbban is írtunk, Bognár és a Tiszta Kezek nemrég kirobbantottak egy olyan városházi botányt, amelynek nyomán nyomozás elindult Péterffy Attilával és alpolgármesterével, Ruzsa Csabával szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

A Tiszta Kezek ugyanis azt állítja, Ruzsa 40 millió forintnyi közpénzt vett fel törvénytelenül.

Ügyek mentén…

A Mindenki Pécsért, mely egyesület 2019-ben még Péterffy Attila jelölő szervezete volt, szintén nem tervez koalícióra lépésben régi szövetségesével.

„Ügyek mentén készek vagyunk együttműködni. Számunkra a legfontosabb, hogy a pécsiek érdekei érvényesüljenek, ezért az ő érdekeiket szolgáló javaslatokat, ügyeket fogjuk tudni támogatni a következő évek közgyűlési munkája során” – írta a Mandinernek Talabér Ádám, a Mindenki pécsért képviselője.

Állítása szerint számos javaslattal készülnek, amelyet a városvezetés és az ellenzék is tud majd támogatni.

„Konkrét javaslataink között fog szerepelni, hogy a fideszes és baloldali gyakorlattal szemben a pártkatonák rokonainak és haverjainak kizárását kezdeményezzük majd a városi cégek vezetőségéből. Továbbá elzárjuk a jobboldali és baloldali oligarcháknak megnyitott pénzcsapokat, 

megvalósítjuk a városi döntéshozatal átláthatóságát és valódi partnerséget fogunk kezdeményezni a város gazdaságának fejlesztése érdekében, 

mert ahogy azt az elmúlt években láthattuk, erre mind a jobb- és baloldal egyaránt képtelen volt” – fogalmazott.

PÉTERFFY Attila; ZAG Gábor
Péterffy Attila, Pécs polgármestere (elöl, középen) a Demokratikus Koalíció (DK) országos nagyrendezvényén Pécsen, az Expo Centerben 2023. február 21-én (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

A Mi Hazánk látná végre felépülni a régóta ígérgetett akvaparkot

„Minden olyan ügyben együtt tudok működni a városvezetéssel és az ellenzékkel ami a pécsi emberek és a város érdekét szolgálja” – írta Varga Tamás, a Mi Hazánk képviselője.

Például bármelyik oldal terjeszti is be egy pécsi akvapark építését, tudom támogatni szigorú ellenőrzés mellett, hogy minden forint az akvaparkr menjen, ne haveri zsebekbe” 

– fogalmazott.

Pécsett már régóta áhítoznak egy modern akvaparkra. Nem véletlen, hogy Péterffy Attila még 2019-es kampányában rá is játszott erre, ám az elmúlt öt évben néhány terven kívül, amelyeket a város költségvetéséből kellett kifizetni, nem sok minden történt. Igaz, valamikor 2023 elején a városvezetés kérdőívben tudakolta meg a pécsiek véleményét, hogy szeretnének-e akvaparkot, és „meglepő” eredmény jött ki: továbbra is szeretnének.

Varga azt is leszögezte, milyen ügyben nem számíthatnak aszavazatára: „egy Pécs pride-al kapcsolatos bármilyen előterjesztés zéró toleranciára számíthat nálam”.

Varga szerint ezen kívül még szükség van „egy modern és új szemlélettel működő vásártér, ami talán újra olyan híres és jó lesz mint a 90-es években volt a pécsi vásártér”.

Varga állítása szerint mindkét oldal megkereste őt, de „ugyanezt mondtam el: ami a Város és a pécsi polgárok érdekét szolgálja, tudom támogatni, akármelyik oldal is terjeszti be, ami viszont nem azt nem fogom támogatni”.

Fidesz: A nagykoalíció kizárt

Rendben, ennek nem adtunk sok esélyt, de azért megkerestük a pécsi Fideszt is, hogy megtudjuk, gondolkodnak-e azon a szürreális elképzelésen, hogy nagykoalícióval segítsék ki a városvezetést, ám erre határozott nemleges választ kaptunk.

„A választás igazi győztesei a pécsiek. A pécsiek többsége a változásra szavazott, elégedetlen volt a várost eddig irányító baloldali koalíció munkájával. A polgármesterrel ellentétben nekünk egy határozott, 30 pontból álló választási programunk van. 

Mi adjuk a legtöbb képviselőt a közgyűlésben, ami nagy felelősséget is ró ránk. Éppen ezért mi arra készülünk, hogy elhozzuk a változást, és hogy Pécs biztonságát és fejlődését szolgáló programunkat megvalósítsuk” 

– fogalmazott Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője.

Leszögezte: „Ahogy eddig, úgy ezután is ragaszkodunk elveinkhez. Vagyis 

minden olyan kezdeményezést támogatunk, ami a pécsiek érdekét képviseli, de semmit nem, ami azzal ellentétes. 

Ebben a munkában minden józanul gondolkodó megválasztott képviselő együttműködésére számít polgári szövetségünk. A változáspárti többség érdekérvényesítő erején múlhat Pécs sikere”.

Hogy a közgyűlési többségükkel mit tudnak majd kezdeni, azzal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Sajnos a polgármester és többsége az elmúlt ciklusban nem vette figyelembe javaslatainkat, de ez a többség elfogyott, így a következő ciklusban érdemben is meg tudjuk majd gátolni a káros folyamatokat, egyúttal városépítő javaslatainknak meglesz a támogatottsága. Úgy is fogalmazhatok, hogy 

eddig a polgármesternek volt közgyűlése, októbertől viszont a közgyűlésnek lesz polgármestere, akinek végre kell hajtania a többség akaratát. Ezzel pedig Pécs ismét fejlődő pályára áll”.

Kerestük Péterffy Attilát is, hogy megtudjuk, hogyan készül a város kisebbségi vezetésére, valamint, hogy milyen ügyekben lenne hajlandó együttműködni az ellenzékkel, de mindeddig nem kaptunk választ.


 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­É­­r­t­­é­­k­­e­­l­d­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­­e­­­x­i­ ­p­­u­n­c­­­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
koromiattila
2024. július 17. 12:32
Az MKKP képviselője úgy fogalmazott "a szociális és lakásügyi rendszer botrányos állapotáról", hogy az "nem feltétlen az elmúlt 5 éves vezetés hibája, de az igen, hogy ezzel nem kezdtek semmit csak látszat intézkedéseik voltak”. Nos ebben a ciklusban a pécsi városházán éppen a hetedik lakásgazdálkodási csoportvezető koptatja a széket, ami önmagában jelzi, hogy bizony ez az ötéves ciklus a lakásgazdálkodás szempontjából az elmúlt 34 év legalja. Azt pedig nem látszatintézkedésnek nevezném, hogy lakásmutyi sorozat jellemzi az mszp-s Nyőgéri mint alpolgármester és a jobbikos Fogarasi mint hatáskörrel bíró bizottsági elnök munkáját, hanem tőröl metszett korrupciónak. Való igaz, hogy az előző ciklusban is voltak kérdőjelek lakásfronton, csakhogy az mszp-s Nyőgéri Lajos akkor is bejáratos volt a városháza lakásgazdálkodási csoportjához, ami azért érthetetlen, mert semmilyen tisztséggel nem rendelkezett. Egy volt a 140 ezer pécsi lakos közül. Szóval nem érdemes mentegetni a menthetetlent.
zakar zoltán béla
2024. július 17. 09:57
Tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!