David Pressmanék nagyot akartak rúgni Magyarországba – annyira csúnyán félresikerült a dolog, mint talán még soha

2024. július 20. 06:00

Amerika bezzeg a Rosznyefttel címkézteti át magának az orosz olajat. Ha olyan nagy Janik a Pressman úrék, akkor mi végre ezek a kiskapuk? Várjuk megtisztelő válaszukat.

2024. július 20. 06:00
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitókép: YouTube-képernyőfotó)

Nyomasztó, zaklatott zene szól, s közben ugrik elő a felirat: „A magyar kormány orosz energiafüggésben tartja Magyarországot” –

a Hirdetéstár szerint eddig 300-350 ezer forintot költött az amerikai nagykövetség ezen üzenet facebookos terjesztésére,

rámutatva, hogy Bulgária bezzeg a jövőben már nem orosz (hanem amerikai) fűtőelemet fog vásárolni, védve szuverenitását, nemrégiben pedig az Egyesült Államok is betiltotta az orosz urán importját. „A nyugati szövetségi rendszerben csak egyetlen olyan ország van, amely nem csökkenti, hanem növeli a függését Moszkvától” – vonja le a konklúziót a Pressmanék által megrendelt kis videó.

Nyomokban olyan ez, mint amikor az álvegán telefalja magát steakkel, plusz jól be is biztosítja magának, hogy másnap is kapjon, ha megkívánná, majd jóllakottan óbégatni kezd, hogy az a tróger mindenevő romba dönti a klímát a májgaluskalevesével.

A New York Times szerint az amerikai vállalatok eddig évente nagyjából egymilliárd dollárt költöttek orosz fűtőelemekre,

de egy brit agytröszt információi alapján 2023 első negyedévében például 411,5 millió dollárra rúgott a számla, aminek azért van némi spájzolás-szaga. Most pedig azzal a kitétellel szüntetik majd meg az orosz importot, hogy amennyiben nem sikerül alternatív forrást találni vagy nemzeti érdekek forognak kockán, 2028-ig továbbra is szabad az út az Oroszországban dúsított urán előtt.

Ha olyan nagy Janik a Pressman úrék, akkor mi végre ezek a kiskapuk, az ukrajnai háború harmadik évének közepén, saját kapacitások birtokában?

Ha már kiskapuk. „2022 decembere és 2023 vége között az USA 1,6 milliárd euró értékben importált orosz nyersolajból származó olajtermékeket”, túlnyomórészt Indiából – állapítja meg egy európai agytröszt, hozzátéve, hogy ezzel az Egyesült Államok bizonyult a legnagyobb importőrnek a nyugati országok közül (utána Hollandia és Franciaország következett). Az egyik érintett indiai olajfinomító ráadásul egy 49,1 százalékban a Rosznyeft tulajdonában álló vállalaté –

egyenesen onnan is vígan csorog az áru Pressman úrék hazájába. Ha nem a rút függőség miatt, akkor vajon mi okból?

Passzióból vásárolnak be az amerikaiak pont Indiában, amelyről az ott állomásozó amerikai nagykövet májusban kijelentette: „India azért vette meg az orosz olajat, mert azt akartuk, hogy valaki megvegye”? (Mármint azért vegye meg, hogy ne emelkedjenek az árak, de ha bónuszként továbbadják a szajrét a pult alól, finomítva, nyilván az se baj.)

Ugyanezen agytröszt szerint 2024 júniusában

az uniós országok közül Szlovákia importálta a legtöbb fosszilis tüzelőanyagot Oroszországból,

megelőzve Belgiumot, Spanyolországot és Franciaországot, amelyek kikötőibe a jelek szerint feltétlenül muszáj pont orosz LNG-t szállítani. De legyünk korrektek: korábbi hónapokban a tagállamok közül valóban Magyarország bizonyult a legnagyobb vásárlónak, kevéssel előzve meg a jóval kisebb Szlovákiát; Franciaország és Belgium mindenesetre akkor is ott nyomult az első ötben. „A nyugati demokráciák nem akarnak függeni a háborús agresszor Putyintól” – mutat rá Pressmanék videója;

de ha nem akarnak, akkor miért ragaszkodnak annyira az ottani beszerzésekhez?

A belgák ma több orosz LNG-t szállítanak be saját fogyasztásra, mint 2021-ben; demokratikusabb tankerek vajon nem találnak be Zeebrugge kikötőjébe?

Ettől még persze akár igaz is lehetne, hogy a magyar kormány egyre csak fokozódó orosz energiafüggésben tartja az országot, csak akkor kérdés, mire gondol a Hírklikk azzal a címmel, hogy „Valóban nagy durranás az azeri földgázmezőben szerzett részesedés”. Azért vásárolta be volna magát oda az MVM, hogy valami furfanggal orosz gázt nyerjen ki belőle? Hát amikor kiderül, hogy „hosszú távú gázvásárlási szerződést köt Magyarország és Katar”, azzal nagyjából hány százalékkal nő az orosz energiafüggés?

A krki terminálban letöltött kapacitások vagy a napenergia-programok révén mennyi orosz fosszilis tüzelőanyagot tukmál a kormány a szerencsétlen lakosságra?

A napokban egyébként maga a Transtelex mutatott rá, hogy Magyarország többek között azért képes mostanság biztosítani az ukrán villamosenergia-import 42 százalékát, mert „az ország energiamixe több különböző forrásból áll össze, ami lehetővé teszi a stabil és időnként fölösleges energiatermelést”. De ha az úgy Pressman úréknak jólesik, akkor minősítsük szégyennek, hogy

Magyarország nem átall a keleti irányból érkező Nap segítségével előállított villamos energiából juttatni Ukrajna polgárainak.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 375 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­r­­t­é­­k­e­­l­d­­ ­­a­ ­­­s­­­z­e­­x­­­i­ ­p­­u­­n­­c­i­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Zolt
2024. július 22. 05:45
Ezen seggtúrók miatt gond lehet a kőolaj szállítás a barátság kőolajvezetéken keresztül. Ha,máshonnan kell drágábban megvenni remémélem ukrajna tőlünk nem kap egy cent segélyt sem. A xarkeverésüknek ára kell legyen.
elmkov
2024. július 21. 05:22
A buzi hazudik.
paperfellow
2024. július 21. 04:28
A demokraták érzik a vesztüket. Mindenhol fel kell pörgetni a futó felforgató projektüket, mert fél év múlva jön Trump. Addig kell galibát csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!