Brüsszel elárasztana minket a génmódosított kukoricával, de kerül majd a magyar piacra is belőle?

2024. július 11. 11:32

Az Európai Bizottság zöld utat adott, megkérdeztük az Agrárminisztériumot, ők mit szólnak hozzá.

2024. július 11. 11:32
CORN SALE, RECIFE
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: Marlon Costa / AGIF / AGIF via AFP

Július legelején az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként való felhasználását engedélyezte. A brüsszeli testület döntése lehetővé teszi, hogy a génmódosított kukoricát a jövőben élelmiszerekben és takarmányokban való felhasználás céljából importálják az unióba, ugyanakkor megjegyezték, hogy ezeknek a termesztését a jövőben sem tervezik engedélyezni az Európai Unió területén. 

A kukoricafajták átfogó és szigorú értékelési eljáráson mentek keresztül, amely biztosítja az emberi és állati egészség, valamint a környezet magas szintű védelmét”

– áll az Európai Bizottság közleményében.

Ezt is ajánljuk a témában

Jönnek a magyar polcokra a génmódosított termékek?

Megkérdeztük az Agrárminisztérium sajtóosztályát, mit szólnak a brüsszeli döntéshez, Magyarországnak van-e lehetősége fellépni a génmódosított kukoricával szemben vagy ezek megjelennek majd a hazai polcokon is, továbbá feltettük a magyar gazdák számára legfontosabb kérdést: kiszoríthatja-e a génmódosított kukorica a hazai termesztésűt a piacról. A tárca a Mandinernek küldött válaszában úgy fogalmazott, hogy Magyarország GMO-mentesség megőrzésének célját az Alaptörvényben is rögzítették. 

Hazánk kiemelt stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzését”

– fogalmaztak, majd hozzátették, ezzel is biztosítják a környezet biztonságát, hozzájárulva a magyar lakosság testi és lelki egészségéhez. 

Mint írták: ennek megfelelően Magyarországon tilos bármilyen géntechnológiával módosított növény termesztése és ilyen növény soha nem is került köztermesztésre. Az Agrárminisztérium úgy tájékoztatott: az Európai Unióban egyetlen GM növény van köztermesztésre engedélyezve, a MON810-es GM kukorica, amelynek termesztését hazánk védzáradéki eljárás (termesztési moratórium) bevezetésével, 2015 óta pedig az uniós jogban biztosított lehetőségével élve tiltja. 

Élelmiszer- és takarmánycélú felhasználásra több GM kukorica is engedélyezett az Unióban, azonban a Nébih monitoring vizsgálatai azt mutatják, hogy ilyen termékek nincsenek jelen a hazai boltok polcain”

– nyugtattak mindenkit.

A tárca kiemelte, hogy 2023-ban a Nébih az ukrán célellenőrzés során 154 kukorica mintából 15 takarmány kukorica tételben talált GMO szennyezést, ez összesen 17 021 tonna mennyiséget érintett. A vetőmagvizsgálatok (838 tétel kukorica) során 2 esetben állapított meg GMO szennyezettséget, mely tételeket égetéssel semmisítették meg – tették hozzá, majd kiemelték, hogy mind a két tétel Ukrajnából érkezett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Bejelentették, hogy ez összesen 15 577 kg vetőmag megsemmisítését jelentette, ma az egyedüliként termesztésre engedélyezett MON810-es kukoricát csak Spanyolországban és Portugáliában termesztik, minden más tagállamból kiszorult.

Nem látjuk veszélyét annak, hogy a GM kukorica kiszorítaná a hagyományost a termesztésből”

– zárták.

Brüsszel: nincs ok az aggodalomra

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az engedélyezést megelőzően kedvező tudományos értékelést adott ki, amelyben megállapította, hogy ezek a géntechnológiával módosított kukoricák ugyanolyan biztonságosak, mint hagyományos társaik. 

Az engedélyek 10 évig érvényesek, és minden, e géntechnológiával módosított növényekből előállított termékre az EU szigorú címkézési és nyomonkövethetőségi szabályai vonatkoznak.

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. augusztus 26. 06:47
Génmodositás egyenlő a bitófával , a halálra itéléssel . A Junió mindent megtesz hogy elősegitse a lakosságcserét , kell nekik az irányitható szolgalélek .
soros.istvan
2024. július 11. 22:05
Ebben senmmi új nincs. Mo-on 2006 óta szabad GMO-s növényt tartalmazó élelmiszert forgalmazni. Rá van írva a termékre, meg kell nézni! Az állati tápokban szintén benne van a GMO-s szója. Az összesben. Rá is van írva.
véna
2024. július 11. 17:06
Csak szólok, hogy amire nincs ráírva, hogy gmo mentes, az az, ugyanis a kutya se ellenőrzi, behozzák, megveszed, elfogyasztod. Vagy a lidliben árult csemege kukorica ami rágósabb mint az októberi takarmány pedig hol van az még de az is lehet, hogy tavaly októberi. 1 óra főzés után is kemény maradt pedig a 10 perc elég szokott lenni. Én voltam a hülye, hogy nem néztem meg a boltban csak bedobtan 4 csövet, le kellett volna húzni a haját és azonnal látszik, hogy nem tejes. Van pofájuk ezt a szart árulni anit még a disznónak se adnak rendes portán.
atti64
2024. július 11. 16:00
KI KELL LÉPNI EBBÖL A GITTEGYLETBÖL!!!!!!!!!EGYEK MEG AMIT FÖZTEK MAGUKNAK!!!!!!!!!!!!MOSLÉK SZAROK IRÁNYITJÁK AZ EUT MÁR TÖBB MINT 10 ÉVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ANELA MERKELT HUZZÁTOK ELÖ A SEGGETEKBÖL BAZD MEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!