Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Az elátkozott Árpád híd – az itt történt baleseteknek se szeri, se száma

2024. július 04. 14:21

A szörnyű balesetek ellenére ezen a hídon a mai napig rekordszámú gyorshajtóval lehet találkozni. Összefoglalónk.

2024. július 04. 14:21
null

Nyitókép: saját montázs

Mint arról beszámoltunk, az éjjel brutális közlekedési baleset történt az Árpád hídon: egy taxi nagy sebességgel a forgalommal szembe hajtott, majd frontálisan ütközött a szemből érkező, szabályosan közlekedő Suzuki Ignisszel, amibe hátulról belement egy másik, szintén szabályosan közlekedő taxis egy Skoda Octaviával. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte: a tűzoltók a járművekbe szorult utasokat feszítővágóval szabadították ki.

A forgalommal szemben hajtó taxit vezető személy, valamint a Suzuki két utasa a balesetben életét vesztette.

Sajtóinformációk szerint a balesetet okozó férfi egy Toyota Camry taxival – szemben a forgalommal – menekült, miután a híd budai hídfőjénél erőszakkal elvette a gépkocsit a tulajdonos taxis hölgytől, majd frontálisan ütközött a Népfürdő utca felől szabályosan érkező Suzuki Ignisszel, amely megpördült, ekkor pedig a mögötte érkező Skoda kombi is belerohant.

Ezt is ajánljuk a témában

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség egy sajtótájékoztató keretein belül elárulta: az ámokfutás nem az Árpád hídon kezdődött, hanem a III. kerületi Tavasz utcánál. A szóban forgó taxi sofőrje éppen dohányzott, a kocsi ajtaja pedig nyitva maradt, ekkora lépett oda hozzá a balesetet okozó elkövető, majd beült az autóba. 

Csécsi Soma, BRFK-szóvivő szerint kettejük között dulakodás történt, de a férfi erősebbnek bizonyult. Miután beült, magára zárta az ajtót és elhajtott. 

Ezután a Vörösvári útra vezető lehajtót felhajtónak használta és a forgalmi iránnyal szemben felment az Árpád hídra, ahol először egy Hyundai-jal ütközött – ebben a balesetben személyi sérülés nem történt.

Kiderült továbbá, hogy a balesetet elkövető férfi szerdán hajnalban már megjárta a rendőrséget, hajnali 5 óra 10 perckor ugyanis bejelentés érkezett, hogy vélhetően kábítószer miatt egy férfi zavartan viselkedik, a későbbi elkövetőt meg is találták a rendőrök, a motozás után kábítószergyanús anyagot találtak nála, emiatt előállították, a gyors-teszt pozitív jelzést adott.

Ezt is ajánljuk a témában

Sajnos azonban nem a mostani az első katasztrófa, amely a közelmúltban történt az Árpád hídon, úgy tűnik, ez a híd vonzza a baleseteket. Ezek közül természetesen nem mindegyik végződött tragédiával, de sok esetben csupán egy hajszálon múlt, hogy nem történt haláleset. 

Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat az elmúlt évekből!

Mint arra olvasóink is emlékezhetnek: majdnem napra pontosan egy éve történt egy másik szörnyű baleset a hídon,

amikor is egy RACE-001-es rendszámú, csaknem 700 lóerősre tuningolt Mercedes sofőrje egy 26 éves, szabályosan közlekedő kerékpáros gázolt halálra. 

Vitézy Dávid egyébként éppen három napja emlékezett meg posztjában az esetről, amelyben oldaltól függetlenül, mindenkinek odaszúrt egy-egy kritikus mondatot. 

Mint fogalmazott: „Lázár János azonnal új KRESZ-t ígért, de továbbra sem lett ebből semmi egy év alatt, pedig a tervezet réges-rég kész van. Karácsony Gergely 45 új traffipaxot ígért, »ha törik, ha szakad«, de egy év alatt ebből sem lett semmi. A sportautó sofőrje ellen egyelőre nem emeltek vádat, és a bíróság döntése értelmében szabadon mozoghat a fővárosban. Ennyit arról, hogy a nagy közfelháborodást keltő balesetek kellenek ahhoz, hogy bármi változzon. Úgy tűnik, ez sem elég ma Magyarországon.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Vitézy Dávid

Facebook

Idézőjel

Karácsony Gergely 45 új traffipaxot ígért, „ha törik, ha szakad”, de egy év alatt ebből sem lett semmi.

Szintén ugyanebben az évben az Árpád hídnál lévő felüljárón, a Szentendrei út felé vezető irányban egy Ford Focus ütközött neki a szalagkorlátnak, és elfoglalta a teljes külső sávot. 

Ezt követte egy újabb – 2023 nyarán történt – eset, amelyben egy szabálytalankodó sofőr egy civil rendőrautót előzött ki. Haláleset ugyan ezúttal szerencsére nem történt, az illetőt a baleset után azonnal elfogták, előállították, és bevonták a jogosítványát. 

A XIII. Kerületi Rendőrkapitányság egyenruhásai 2023. július 21-én 22 óra 30 perc körül civil rendőrautóval járőröztek a Róbert Károly körúton, amikor a Teve utcánál egyszer csak a jobbra kanyarodó sávban nagy sebességgel megelőzte a kocsisort egy fehér Opel.

A rendőrök követték a gépjárművet, amelyik a Szentendrei úti felüljárón megcsúszott, és többször a szalagkorlátnak csapódott.

A járőrpáros a baleset után igazoltatta az Opel vezetőjét, akiről kiderült, hogy ittas, illetve a megengedett 70 km/h helyett több mint százzal repesztett.

2021-ben is történt néhány csúnya eset. Az egyikről a balesetet szenvedő férfi így számolt be: „Április 2-án történt az Árpád-híd Pest-felé vezető oldalán a baleset. Az autót én vezettem, és a tulajdonosa is én vagyok. A margitszigeti felhajtóról egy autó kikanyarodott elém, én pedig a külső sávban haladva a balesetet fékezéssel, dudálással illetve balra kormányzással kerültem el, aminek következtében legalább háromszor megcsúszott az autóm, 

mire negyedszerre már nem sikerült ellenkormányozni és a kocsi, a jobb oldalával, kilinccsel előre a sínekre csapódott fel, majd jobb elejével nekivágódott a középső oszlopnak.

Aki kihajtott elém szürke vagy ezüst színű városi terepjáró (rendszámot vagy típust nem láttam), a helyszínről megállás nélkül elment. Hozzám két ember jött azonnal, akik kiemeltek az autóból.”

Szintén 2021-ben lezuhant egy autó az Árpád híd felüljárójáról. Akkor az egyik közösségi autómegosztó elektromos kisautója hajtott át a járdán és kerékpárúton, majd a korláton is, végül a parkoló felé vezető úton kötött ki. Az eset a pesti oldalon történt, a híd felhajtójánál.

A helyszínre riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat, hogy áramtalanítsák az elektromos járművet. 

Az MTI akkori információi szerint a balesetben hárman megsérültek.

Ugyancsak 2021-et írtunk, amikor is tömeges baleset történt az Árpád hídon, amelynek során legalább húsz autó futott egymásba a híd lehajtójáról a Szentendrei út felé haladva. Az emiatt kialakult torlódás a Hungária körútnál kezdődött, s egészen a Mexikói útig állt a kocsisor.

A tömegbalesetben – csodával határos módon – senki nem sérült meg.

Egy évvel később, 2022-ben küldtek egy különös felvételt a Budapesti Autósok portálnak, melyen az volt látható, hogy egy Range Rover összeütközik egy másik autóval az Árpád hídon. A felvételt készítő autós elmondta: szombat este 23:03-kor szemtanúi voltak a balesetnek. „Senki sem sérült meg tudomásunk szerint, megálltunk és megkérdeztük, hogy mindenki jól van-e. 

Egy Range Rover okozta a balesetet, ami minket előzött meg jobbról nagy tempóban. Öt fiatal ült benne, valószínűleg 20 év alattiak” 

– írta körül az autós. A baleset okozó sofőr nem vette figyelembe, hogy a külső sávban állt a víz, így a nagy sebesség miatt felúszott a vízre és elvesztette az uralmat a jármű felett. Pedig a híd elején tábla figyelmeztetett arra, hogy vízátfolyás lehet az úton.

Idén januárban szintén a Budapesti Autósok portál egyik olvasója rögzítette, amint egy másik autós elképesztő sebességgel száguldott át az Árpád hídon. Szerencsére baleset ebből sem lett, de ezek az esetek rávilágítottak egy nagyon fontos problémára:

a szörnyű balesetek ellenére ezen a hídon rekordszámú gyorshajtóval lehet találkozni.

Utóbbi esetet egy autós fedélzeti kamerája rögzítette, aki így számolt be az jelenetről: „Sebességlimit környékén gurultam az Árpád híd pesti hídfője felé. Kihúzódtam a sávom jobb szélére de jobban nem mertem, mert nem voltam biztos benne 100%-ra, hogy ott nem jön egy másik hasonszőrű marha… A sávomba belépve tőlem centikre húzott el, majd egy kocsihossznyival előttem már a sávom nagy részét elfoglalta. Ezután jó nagyot fékezett és elhúzott a Váci útra jobbra.

Az angyalföldi rendőrök 2023. július 21-én és 22-én este – néhány héttel a kerékpáros gázolásos balesetet követően –, illetve idén január hetedikén is több órán át sebességmérést hajtottak végre az Árpád hídon. A tavalyi méréskor a rendőrök a Pestről Budára közlekedők között 60 járműnél, a Budáról Pestre vezető oldalon pedig 34-nél mértek sebességtúllépést. Közülük két „dobogós” gyorshajtót is megörökítettek a felvételek:

Egy Mercedes 171 km/h-val, míg egy BMW 158-cal haladt át a hídon.

Az idei téli méréskor azonban már összesen 127 jármű sebességtúllépését rögzítették. A csúcstartó a vizsgált időszaban a megengedett 70 helyett 130 km/órával közlekedett. A jármű vezetőjét 78 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtotta a hatóság.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. július 04. 21:52
Felvidéki magyar mesemondó az Árpád hídi baleset egyik áldozata. magyarnemzet.hu/kultura/2024/07/ismert-muvesz-is-eletet-vesztette-az-arpad-hidi-balesetben-kulturnemzet Tragikus balesetben vesztette életét július 4-én a Rákóczi Szövetség rendezvényszervező munkatársa, a kéméndi származású ismert mesemondó. A balesetben Bajkó Ervin is életét vesztette, aki szintén a szövetségnél dolgozott. Szeleczki Mónika halálhíréről a Múzsa.sk írt a Rákóczi Szövetség Facebook-oldalán közzétett közlemény alapján, akik megemlékeztek a nemcsak Felvidéken ismert, hanem országos hírnévnek örvendő mesemondóról.
zsolti123
2024. július 04. 21:50
Felvidéki magyar mesemondó az Árpád hídi baleset egyik áldozata. magyarnemzet.hu/kultura/2024/07/ismert-muvesz-is-eletet-vesztette-az-arpad-hidi-balesetben-kulturnemzet Tragikus balesetben vesztette életét július 4-én a Rákóczi Szövetség rendezvényszervező munkatársa, a kéméndi származású ismert mesemondó. A balesetben Bajkó Ervin is életét vesztette, aki szintén a szövetségnél dolgozott. Szeleczki Mónika halálhíréről a Múzsa.sk írt a Rákóczi Szövetség Facebook-oldalán közzétett közlemény alapján, akik megemlékeztek a nemcsak Felvidéken ismert, hanem országos hírnévnek örvendő mesemondóról.
atti64
2024. július 04. 20:13
GYENGÉK A BIROK A TÖRVÉNY EGYENLÖ A NULLÁVAL!!!!!!!!!!!! PATKÁNY MÁR NYOMKÖVETÖVEL SÉTÁL AZ UTCÁN HA AZ EN GYEREKEMET UTÖTTE VOLNA EL MÁR NEM ÉLNE AZ BIZTOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cross Wire
2024. július 04. 19:16
Nem kell szarakodni.. híd eleje-vége: traffipax, ami a két pont közti útszakasz megtételéhez felhasznált időt méri. (átlagsebesség mérés) Aki nem fér a bőrébe, azt keményen büntetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!