Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Visszafoglalta a Fidesz az északkelet-magyarországi nagyvárosokat

2024. június 09. 23:19

Debrecenben és Nyíregyházán megint nyert a Fidesz, a kormánypárt emellett visszaszerezte Egert és Miskolcot is.

2024. június 09. 23:19

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Öt évvel ezelőtt még csak 23 megyei jogú város volt az országban, akkor az ellenzék 9 ilyen településen győzedelmeskedett, míg a kormánypárt 14 nagyvárosban adott polgármestert.

2024-re a megyei jogú városok száma 25-re emelkedett, mivel időközben Baja és Esztergom is megkapta ezt a címet.

Nem sokkal 22:30 előtt három nagyvárosban hirdethettünk végeredményt: Hódmezővásárhelyen magabiztosan újrázott Márki-Zay Péter, Veszprémben ismét nyert a kormánypárti Porga Gyula, Békéscsabát pedig 61,73 százalékkal húzta be a fideszes támogatással induló Szarvas Péter, akinek egyébként a Hajrá, Békéscsaba nevű egyesülete a képviselő-testületben 8 helyet szerzett, ami 4 fideszes képviselővel stabil többséget eredményezhet.

2019-hez hasonlóan fideszes vezetésű maradt Kaposvár, Zalaegerszeg, Sopron, Nyíregyháza, Debrecen, Kecskemét és Székesfehérvár is.

A két déli nagyvárosban, Pécsen és Szegeden megőrizte pozícióját az ellenzéki Péterffy Attila és Botka László is. Szintén újrázik Szombathely élén a baloldali támogatással induló Nemény András. Tatabányán megint behúzta a teljes balodali-ellenzéki támogatással induló Szücsné Posztovits Ilona, a képviselő-testületben azonban nem lesz többsége. Nagyot nyert az érdi Csőzik László is, aki mos a Szövetség Érdért színeiben indult, és kapott 61 százalékot a Pest vármegyei nagyvárosban.

Hasonló módszerrel, egyesületi színekben nyerte meg a dunaújvárosi polgármester-választást az egykori jobbikos országgyűlési-képviselő, jelenlegi polgármester, Pintér Tamás. Nagykanizsán szoros versenyben várhatóan megnyeri a választást a teljes baloldali-ellenzéki támogatással induló Horváth Jácint.

Mindkét új megyei jogú városban, Esztergomban és Baján is a Fidesz jelöltje nyert, utóbbi településen az ex-momentumos Nyirati Klára regnálásának vetett véget a kormánypárti Kámánné Dr. Bari Bernadett.

Mindemellett van három olyan északkeleti nagyváros, ahol a Fidesz visszaszerezte a polgármesteri pozícióit: Miskolcon nem indult újra Veress Pál, a kormánypárti Tóth-Szántai József magabiztosan nyerte meg a borsodi megyeszékhely polgármesteri tisztségét.

Egerben ezzel szemben hiába indult újra Mirkóczki Ádám, a Jobbik egykori szóvivője vereséget szenvedett a fideszes Vágner Ákossal szemben. Emellett jó eséllyel behúzza a kormánypárt a nógrádi megyeszékhelyt is: Salgótarjánban Kreicsi Bálint 75 százalékos feldolgozottságnál ezer szavazattal vezet Huszár Mátéval szemben.

Külön említést érdemel a hármas versenyt hozó Győr, és a szoros kettős párharcot hozó Szolnok is. E két városban még nem dőlt el semmi, az eredményekről később számolunk be.

A 25 megyei jogú városból tehát összesen 21 városban hirdethetünk nem sokkal 11 óra után végeredményt: ebből 14-7 a Fidesz-ellenzék arány.

 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2024. június 10. 00:22
Egerben akkorát bukott a szivárványmoslék, hogy tényleg öröm nézni. Plusz a moslék elbukta Gyöngyösön is a polgármesteri széket, de ott a testület szűk többséggel a mosléké lett. Ahogy nézem Miskolcon is oltárit bukott a moslék.
bunko-jobbos
2024. június 09. 23:46
Az agglomerációban mindenhol szoptunk. EZ van, a sok libsi szar kiköltöző.
Lakat1983
2024. június 09. 23:22
Hódmező szopja a hígfost tovább! Gratulálunk. :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!