Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Török Gábor: Ezzel a választással új időszámítás kezdődött

2024. június 10. 08:38

A politológus szerint Magyar Péter pártja a várakozásokat messze meghaladó EP- és fővárosi listás eredményeivel a magyar politika legbefolyásosabb szereplőjévé vált a Fidesz után.

2024. június 10. 08:38
null

Nyitókép forrása: A Partizán Youtube-oldala

A Facebookon elemezte Török Gábor a vasárnapi európai parlamenti választás eredményeit. A politológus meglátása szerint a vasárnapi választás új időszámítást nyithat a magyar politikai szintéren, ez pedig új irányokra fogja sarkallni a szereplőket.

A politológus szerint az EP-választás eredményei alapján az látszik, hogy a Fidesz 2006 óta nem tapasztalt ilyen rossz eredményt országos választáson. Ezzel párhuzamosan pedig „nem fideszes” párt egyedül indulva 2006 óta nem szerepelt ilyen eredményesen.

A választásnak sok kis győztese és vesztese van, de csak egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett: a Tisza Párt

– írta Török Gábor, majd hozzátette, hogy „Magyar Péter pártja a várakozásokat messze meghaladó EP- és fővárosi listás eredményeivel a magyar politika legbefolyásosabb szereplőjévé vált a Fidesz után.. 

Most vasárnapi választással kialakult új helyzet lényege, hogy a Fidesznek és a 2024 előtti ellenzéknek mostantól egyaránt a Tisza jelentette kihívással kell majd megküzdenie a 2026-ig terjedő időszakban, miközben a Tisza a legerősebb ellenzéki pártként – majdnem egy ligában a Fidesszel – megkezdheti a párt szervezeti kiépítését. „Ennek az építkezésnek a nehézségeiről már sokat beszéltek korábban, és valószínűleg most még többet fognak” – tette hozzá.

A politológus szerint a Fidesz számára ez a választás ugyan nem tekinthető teljes kudarcnak, az eredmény mégis messze elmarad az előzetes várakozásoktól. A Tisza példátlan felemelkedése pedig komoly problémákat okozhat még a Fidesz számára.

Terepmunka és kommunikáció

Török Gábor szerint a választási eredmények fényében a Fidesznek nem árt átgondolnia azt, hogy az eddig használt és bevált módszerei a jövőben is működhetnek-e vagy talán érdemesebb ezekben változtatnia. Álláspontja szerint az eredményeket abban a tekintetben is érdemes mérlegelni, hogy a rekord részvételi arány mellett a Fidesz szinte példátlan mozgósítást folytatott, hatalmas erőforrásokkal és terepmunkával. 

Török szerint a kormány helyzetét emellett nehezítheti, hogy a választás után a korábbiaknál valószínűsíthetően szigorúbb költségvetési politikára lesz majd szükség. Továbbá kommunikációs szempontból érdemes lenne a Fidesznek átgondolnia, hogy vajon a szokatlanul negatív és egyetlen témára egyszerűsített kampány jó döntés volt-e. Török Gábor Szentkirályi Alexandra visszalépése kapcsán is kritikát fogalmazott meg. Álláspontja szerint egyelőre nem tudni, hogy a választóknál hogyan fog lecsapódni az, hogy a párt példátlan módon, a saját jelöltje visszalépése után egy „harmadik utas” jelölt mellé tette le a voksot. Ennek megítélése nagy mértékben függ a választás eredményétől.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. június 12. 06:57
Török Gábor: Ezzel a választással új időszámítás kezdődött --- ja... (visszafele)
Lajoss
2024. június 11. 21:26
A fidesz 26-ban végre szopni fog, A a kétmillió birka uralma véget ér...
Kétes
2024. június 11. 10:10
Török Gábor sületlenségeket beszél és elolvashatna néhány politológia tankönyvet. Egy médiapártnak milyen politikai befolyása lehet? Ahhoz politikailag értelmezhető mondanivalója kellene hogy legyen. Az nem vitatható, hogy Pressmanék jól felépítették a látványelemekkel és sejtetésekkel átszőtt struktúrát. Használták a 10-15 éve építgetett narratívakat a korrupcióról, az idegen ellenességről, a szélsőjobbról. Használták éd használják az influenszereket, sokszorozzák a médiahatást, behúzták a Jobbik megmaradt szervezeti hátterét. Mindehhez találtak egy szélsőségesen demagógot, Magyar Péter személyében. Pressmanék ötlete, hogy mindenkivel szemben pozícionálja MP-t eleve hamvába holt ötlet volt, mert nem ismerik a magyarokat, de még Magyart sem, csak használják őt. Az influenszer hatást felerősítették a média visszhanggal. Az, hogy egy Azahriah koncert színvonala lett Magyar Péterék országjárása az mindent elmond Pressmanék szándékairól. Nekik agyatlan hőzöngők kellenek.
cccbasatu
2024. június 11. 09:58
Re.: catalina 11 Hány fidesznyik és hány ellenzéki került be az EU parlamentbe? Nos matak órákat kihagytad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!