Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szentkirályi Alexandra visszalépésével ténylegesen leválthatóvá vált Karácsony Gergely – Kiszelly Zoltán a Mandinernek

2024. június 07. 08:17

A Századvég politikai elemzési igazgatója szerint Vitézy Dávid az ellenzékváltó szavazókra is számíthat.

2024. június 07. 08:17
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Vitézy Dávid sajtótájékoztatót tart a Blaha Lujza téren (Fotó: MTI/Hegedűs Róbert)

A három legerősebb főpolgármester-jelölt népszerűségét mérte a Századvég, az eredményekből pedig az látszik, hogy Vitézy Dávidnak még vannak tartalékai, képes több szavazói csoportot is megszólítani – mondta lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója, az intézet által péntek reggel közzétett kutatást kommentálva. 

Ahogy Kiszelly rámutatott, Karácsony Gergely azért is lehetett sikeres, amiért Demszky Gábor is, aki több választói csoportot tudott egyesíteni, liberálisokat, szocialistákat. Vitézynek ugyanakkor szintén megvan ez a képessége, így lenne esélye ellene, ha egy az egyben indulnának. 

Az elemző kifejtette: 

Karácsony és pártja is szövetséget kötött Gyurcsánnyal, ezért Vitézy számíthat az ellenzékváltó szavazókra, ami egy nagyon nagy csoport. 

Ebben tartoznak egyébként a Tisza Párt szavazói, vagy a Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum támogatói, akik szintén elutasítják a DK elnökét és nincs saját főpolgármester jelöltjük. 

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az egyik jelölti vitában Vitézy gyakorlatilag felmosta a padlót Karácsonnyal, és ez is felé terelheti azokat a bizonytalan szavazókat, akik szakpolitikai szempontok szerint döntenek” – hívta fel a figyelmet az elemző, hozzátéve, hogy a fideszes szavazók közül is többen kacsingatnak felé. 

Ők emlékeznek arra, hogy a „tarlósi aranykorban”, amikor a Főváros harmonikusan tudott együtt dolgozni a kormánnyal, akkor Vitézy a BKK-ban vagy később a Volán- és a MÁV- járatok összehangolásánál milyen szerepet játszott. 

Most viszont, Szentkirályi Alexandra visszalépésével a Fidesz szavazók még nagyobb része fog átszavazni Vitézy Dávidra. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

– húzta alá a Századvég politikai elemzési igazgatója.

Kiszelly szerint az is Vitézy malmára hajthatja a vizet, hogy az őt támogató LMP társelnöke, Ungár Péter konstruktív ellenzékiséget, így akinek elege van Karácsony konfliktusos ellenzékiségéből, azoknak is szimpatikus lehet Vitézy Dávid. 

Összességében tehát ténylegesen leválthatóvá vált a jelenlegi főpolgármester.

– szögezte el Kiszelly.

Az elemző hangsúlyozta azt is, hogy a Fidesz a listás választás eredményeképpen jobb eredményre számíthat, mint öt éve, amikor sok polgármestert vesztett. Mindez azt jelenti, hogy erős frakciója lehet a kormánypártnak Fővárosi Közgyűlésben, amelyet Szentkirályi Alexandra vezet majd. 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lofejazagyban-2
2024. június 07. 11:48
normális ember nem megy az ellenzéki pártok közelébe. Az ellenzéki szavazók két mai reménysége két kirúgott NER középvezető :))))
Pelso j.
2024. június 07. 11:08
Szentkirályi visszalépésével válik leválthatóvá Karácsony– hahaha, a megélhetési elemző zoli még mindig hülyének nézi a saját tábort..
kunfia1
2024. június 07. 11:06
Ezután orbáni elvárás, hogy minden fideszes szavazó ott legyen a Pride-on. Én nem járok, de nektek ott a helyetek, összevarrtok egy pedofideszes zászlót egy szívárványossal, és 4millióan, mint a Békemeneten, felvonultok: -Nénje, megint akció van, most a Pride-on békemenetelünk. -Ott a helyem, vegyek föl valami szexiset? -Fesse ki magát, és a segge legyen kint!
tintapaca
2024. június 07. 11:06
A fővárosi FIDESZ vezetőknek Vitézy érdekében kell mozgósítani a FIDESZ szavazókat. Ha Vitézy lesz a főpolgármester, akkor megnyílik az út az LMP középpárttá válásához, természetsen Ungár és Schmock élkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!