Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

2024. június 07. 06:00

Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben – állapítható meg a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

2024. június 07. 06:00
null

Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben – állapítható meg a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A közelgő önkormányzati választásokra tekintettel a felmérés a politikai szempontból aktív (a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő), felnőtt budapesti lakosság körében feltérképezte a főpolgármester-aspiránsok népszerűségét, valamint – több dimenzióban – a választási esélyeiket.

Vitézy a legnépszerűbb

A kutatási adatok tanúsága szerint a politikai szempontból aktív fővárosi megkérdezettek hasonló arányban formáltak negatív véleményt Karácsony Gergelyről (53 százalék) és Szentkirályi Alexandráról (55 százalék). Ezzel szemben a válaszadók 44 százaléka pozitívan nyilatkozott a regnáló főpolgármesterről, míg Szentkirályi Alexandra esetében ez az arány 38 százalék. Vitézy Dávid az egyetlen főpolgármester-jelölt, akiről több fővárosi vélekedik pozitívan (58 százalék), mint negatívan (32 százalék).

Forrás: Századvég

A felmérés több dimenzióban vizsgálta a főpolgármester-preferenciákat. Amennyiben valamennyi nyilvántartásba vett főpolgármester-jelölt megmérettetné magát a vasárnapi voksoláson, a megkérdezettek 40 százaléka továbbra is Karácsony Gergelyt látná szívesen a főváros élén, akit Vitézy Dávid (28 százalék) és Szentkirályi Alexandra (27 százalék) követ. A Mi Hazánk jelöltjét, Grundtner Andrást a budapestiek 2 százaléka látná szívesen főpolgármesterként. A válaszmegtagadók aránya 3 százalék.

Forrás: Századvég

Abban az esetben, ha Szentkirályi Alexandra nem szerepelne az indulók között, Vitézy Dávid a politikai szempontból aktív budapestiek 48 százalékának, míg Karácsony Gergely a megkérdezettek 42 százalékának támogatására számíthatna a most vasárnap esedékes főpolgármester-választáson. Ebben a dimenzióban Grundtner András támogatottsága 4 százalék, a válaszmegtagadók hányada 6 százalék.

Módszertan 

CATI-módszer, n=1000, politikai szempontból aktív, felnőtt budapesti lakosság körében (politikai szempontból aktív = választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők), adatfelvétel: 2024. május 30. - június 4.

 

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. június 07. 13:35
HELYES!!!!!!!!!!!!!!!!!!DK PUSZTULJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21ezerft
2024. június 07. 11:25
Remélhetőleg most tényleg elüti a villamos Karácsonyt.
2024. június 07. 10:14 Szerkesztve
Az én támogatottam a Nem tudja/nem válaszolt, sajnos lemaradt! Hátulról a második! Majd a választáson győzedelmeskedik! :)
lauderstenonis-2
2024. június 07. 09:37
2019-ben a Századvég mérése alapján: Tarlós István: 49% Karácsony Gergely: 36% :)))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!