Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Orbán Viktor elárulta, mi a választás legfontosabb következménye

2024. június 11. 10:46

A miniszterelnök az Indexnek adott interjújában arról is beszélt, hogy „Budapest a pénzügyi összeomlás szélén áll vagy már össze is omlott. Komoly munka vár a megválasztott képviselőkre és a főpolgármesterre, ha ki akarják húzni ebből a helyzetből”.

2024. június 11. 10:46

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Nagyinterjút adott Orbán Viktor az Indexnek. A portál munkatársa, Szalai Szabolcs a „fájó veszteségekről” és visszahódított településekről, a kampányban elkövetett hibákról, a főváros és a kormány jövőbeni viszonyáról, valamint Magyar Péter állításairól és a Tisza Párt hétvégi eredményéről is kérdezte a miniszterelnököt.

Arra a kérdésre, hogy 17 év után miért döntött úgy, hogy interjút ad az Indexnek, a kormányfő azt válaszolta, „Önök túlélték az elmúlt tizenhét évet, amihez ezúton is gratulálok.

Izgalmas és fontos választáson vagyunk túl. Ezért.”

Majd a választást úgy értékelte, hogy „egy nagyarányú békepárti győzelem született”

„A leadott szavazatokból egyértelműen kiderült, hogy a magyar közvélemény, talán még a baloldaliak tekintélyes része is, támogatta a kormányt abban a törekvésében, hogy kijuttassa Magyarországot a háborús veszedelemből. 

A béke melletti kiálláshoz szükséges megerősítést a kormányzat megkapta vasárnap”

 – jelentette ki Orbán Viktor.

Valamivel később arra is kitért, hogy „ezzel a választással az volt a célunk, hogy a háború felé robogó európai vonatot lelassítsuk, aztán meg is állítsuk. Ez sikerült is. Nemcsak Magyarországon, de 

Európában is megerősödtek ugyanis a békepárti erők.

 Egy kulcsországban például, Franciaországban, ahol talán a legelkötelezettebbek voltak amellett, hogy nyugati katonákat kellene küldeni az Ukrajnában zajló háborúba, fölborult a politikai rendszer.

„Szerintem ebben a béke- és háborúpárti küzdelemben 1–0-ra mi vezetünk Európában, a félidőt most lefújták, az Egyesült Államokban rendezik a másodikat, ott is jó esély van nyerni” – tekintett a jövőbe Orbán.

Ezt is ajánljuk a témában

Két ellenfelet is le kellett győzni

Az újságíró felidézte, hogy a Fidesz EP-listája végül a szavazók 45 százaléka támogatta, Magyar Péter pár hónapja feltűnt formációja, a Tisza Párt pedig mintegy 30 százalékos eredményt ért el. Erre a miniszterelnök úgy reagált, hogy „a 44 százalék is szép eredmény. (...) Ez egy olyan választás volt, ahol 

egyszerre két ellenfelet is le kellett győznünk. A régi ellenzéket, meg az újat.

 Mi mind a kettőt legyőztük, méghozzá utcahosszal. Az ezüstérem is szépen csillog, de az arany még szebben”.

Magyar Péter azon kijelentésére is reflektált, melyben azt állította, hogy „lőtávolságra került a Tisza Párt a Fidesztől”

„Hogy ki és milyen lőtávon belül van, meg hogy kinél van a puska, azt hagyjuk meg a következő választási kampány időszakára. Volt most egy választás Magyarországon, amit megnyertünk. Ráadásul úgy nyertünk meg, hogy 

soha ennyien nem szavaztak még ránk európai parlamenti választáson”

(...) Bennünket a teljesítmény tart meg mindig, ahhoz meg dolgozni kell” – fogalmazott Orbán Viktor.

„Ha valahol régi rendezetlen ügyeket nem tudunk lezárni, azok utolérnek bennünket”

Vasárnap önkormányzati választásokat is tartottak Magyarországon, ahol néhány budapesti kerületben és megyei jogú városban sikerült fordítani 2019-hez képest, de akadtak olyanok is, ahol vereséget szenvedtek a kormánypártok jelöltjei. 

„Vidéken vannak fájdalmas veszteségeink és fantasztikus győzelmeink is. Fáj Szolnok és Győr elvesztése is. Utóbbiban csak a polgármesteri széket nem sikerült megszereznünk. (...) A győri eset tanulság arról, hogy

ha valahol régi rendezetlen ügyeket nem tudunk lezárni, azok előbb vagy utóbb, de utolérnek bennünket

Itt a Borkai-ügy ért bennünket utol, azért vesztett a polgármester” – összegezte a választás eredményeit a kormányfő.

Ezt is ajánljuk a témában

Szentkirályira büszkék, Vitézy neve fel sem merült, mint jelölt

Mindezekután rákanyarodtak a főváros ügyeire. Arra a felvetésre, hogy Vitézy Dávid indulása és a Fidesz főpolgármester-jelöltjének lépése a Karmelita kolostorban született konspiráció volt-e, Orbán Viktor azt felelte, „ha mi elindulunk valahol, akkor ott nyerni akarunk. Ha mi egyszer beleállunk egy küzdelembe, azt teljes mellszélességgel csináljuk. 

Szentkirályi Alexandra szerintem egy olyan kampányt vezetett, amilyet a Fidesz régóta nem tudott Budapesten.

Ezt is ajánljuk a témában

 Nagyon büszkék vagyunk rá” – húzta alá.

Témánál maradva Orbán beszélt arról is, hogy Vitézy Dávid neve fel sem merült indulóként. Felidézte, hogy Vitézy és a kormányzat között olyan konfliktusok voltak az elmúlt években, hogy nem tudta volna vállalni, hogy ilyen megosztó jelölt induljon. „Mögé a párt nem tudott volna teljes egészében felzárkózni” – hangsúlyozta.

Mindehhez hozzátette, hogy a konfliktusok a politikában a mindennapok részei, de a kormány, különösen Lázár miniszter úr és Vitézy Dávid között odáig fajult, hogy nem lehetett a Fidesz jelöltje”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Budapest a pénzügyi összeomlás szélén áll vagy már össze is omlott”

„Sokan változást szerettünk volna Budapesten, ez nem történt meg. 

Van némi tudásom a város állapotáról, itt, kérem, nagy bajok vannak. 

A pénzügyi összeomlás szélén áll Budapest, vagy már össze is omlott. Szóval itt komoly munka vár a megválasztott képviselőkre és a főpolgármesterre, ha ki akarják húzni a várost ebből a helyzetből” – tekintet előre a kormányfő.

Az Index a beszélgetés vége felé arra is kíváncsi volt, hogy szeretné-e rendezni a kormány és a főváros viszonyát. Erre azt a választ adta Orbán Viktor, hogy „most könnyebb a helyzetünk, mert Szentkirályi Alexandra ott ül a fővárosi közgyűlésben, ő abszolút tárgyalóképes vezető”.

Végül megüzente Karácsony Gergelynek, hogy „először Budapesten kell megoldania a problémákat. 

Mindig ott kell kezelni a bajokat, ahol keletkeztek. 

Ha ez nem sikerül, akkor a kormány áll rendelkezésre”.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­­­k­e­l­­d­­ ­­­a­ ­­s­­z­e­x­­­i­ ­­­p­­u­­­n­c­­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
orokkuruc-2
2024. június 12. 11:15
Patika 2024. június 11. 17:26 • Szerkesztve Az államcsőd nem most keletkezett. .. hanem 2009-ben, ugye te fosadék? Most NINCS államcsőd, de ha gondolod, élj addig, ameddig fizetésképtelen a magyar állam! Szóval ennyit a néhai Patikáról.
orokkuruc-2
2024. június 12. 10:47
Globalfake 2024. június 11. 23:55 .. nem is volt az annyira titkos. Szandra jelölése szerintem egyértelműsítette, kell még a vörösgunyásoknak 5 év karácsony. Ők így szeretik szembeköpve, soxor.
Globalfake
2024. június 11. 23:55
azért nagyon örülök, hogy ilyen lazán kezelik, hogy ez a geciláda karácsony itt maradt a nyakunkon. Gondolom ez valami titkos paktum, hogy pestet meghagyják ballibsi szarfészeknek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!