Miért jó, ha kitiltják az okostelefonokat az iskolákból? A szakértő elmondja

2024. június 20. 16:44

Hal Melinda klinikai szakpszichológust kérdezték a HírTV-ben.

2024. június 20. 16:44
A hollandiai Geldermaslenben a mobiltartóba teszi okostelefonját egy diák

Nyitókép: Iris van den Broek / ANP MAG / ANP via AFP

Mint arról beszámoltunk, június 10-én került a Tisztelt Ház elé az a javaslat, amely jelentős változásokat hozhat az iskolák és egészségügyi intézmények életében. Egy nappal később a javaslatot elfogadták a képviselők, ezáltal a kormány felhatalmazást szerzett arra, hogy minden iskolában és kollégiumban meghatározzon be nem vihető (tiltott) tárgyat.

A listán többek között a mobiltelefonok, tabletek is szerepelhetnek.

Hal Melinda klinikai szakpszichológust mások mellett erről kérdezték a HírTV Napi aktuális c. műsorában.

Ki lehet vonni ezeket az eszközöket a gyermekek életéből az iskolában?”

– hangzott el az első kérdés, mire a szakértő úgy felelt, amit otthon lát a fiatal, azt a családi mintát viszi be az oktatási intézménybe, közösségi térbe.

Ezért a szakember véleménye szerint a szülőket is edukálni kell, nem beszélve a szakemberek felkészítéséről, hogy ne csak tiltásról beszéljünk, alternatívákról is, amelyek közé tartozhat például, hogy „személyes közösségeket mutatunk a fiataloknak”; vagy hogy felhívjuk arra a figyelmet, miszerint a közösségi portálok nem a valóságot (közösségeket, barátságokat) reprezentálják.

Hal Melinda leszögezte, rendkívül komplex jelenségről van szó – azonban a szakértői véleménye az, hogy az okoseszközök rontják a gyerekek figyelmét, teljesítményét, és az idegrendszert is károsítja ezek folyamatos használata.

Tiltás vagy tudatos használat?

– jött az újabb kérdés, mire a klinikai szakpszichológus úgy reagált, számos érvrendszert ismer, ám e kérdésben is meg kell határozni, mely korosztály esetében jöhet szóba akár a tiltás, akár a tudatos használatra való ösztönzés. Hal Melinda úgy vélte, általános iskolásoknak nincsen szüksége ezekre az eszközökre. A tinédzserek esetében pedig a közösségi portálokban rejlő veszélyekre kell felhívni a figyelmet.

A műsort alább nézhetik vissza:

 

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2024. június 21. 11:25
Na, ha a szakértő,klinikai szakpiszológus szájából hangzott el az "edukálni" akkor nálam itt ér véget a vele való traccs. És a cikk is itt ért véget
gilou-au-clavier
2024. június 21. 00:47
6-8 év alatt adni se volna szabad a kezükbe. Nem beszélve a tizenévesekről, akik a legaddiktívebb 3d pornóba nőnek bele, ami ott elérhető mindenkinek a telefonján éjjel-nappal.
omega
2024. június 20. 18:31
Én már nem értem ezt a barom világot. Ha a tanár azt mondja, "Mindenki némítsa le, és tegye el a telefont, mert akinél megszólal, kap egy kurva nagy 1-est", akkor a probléma máris meg van oldva. De az iskolaigazgató is mondhatja, tilos a mobil használata az órákon. Én egy multinacionális nagyvállalatnál dolgoztam, ahol tilos volt mobilt használni. Aki megszegte, és rajtakapták kapott egy fegyelmit, aztán akár ki is rúghatták érte. De vezetés közben sem szabad basztatni a mobilt. Miért kell ebből ekkora ügyet csinálni? Vajon mennyibe kerültek azok a tanulmányok, amelyekben megállapították, hogy ha az órán a diák csetel, akkor nem figyel másra? Milyen elbaszott idióta lett ez a világ? Mai hír, hogy Németország kancellárja megvilágosodott. Azt mondta, szerinte meg kellene hívni Oroszországot is az Orosz-Ukrán béketárgyalásokra. És ez a barom Németország első embere!
Bi Tang Tomee
2024. június 20. 17:26 Szerkesztve
Minden iskolába kell 1 db beléptetőkapu, ami nem csak az okostelefonokat szűri ki, hanem a kést is. Ha valakinél okostelefont találnak, vegyék el, és hónap végén adják vissza. Buta telefon NE legyen kitiltva az iskolából! Ezzel az iskolán kívül is lehet korlátozni az okostelefonok használatát… ugyanakkor telefonálni mindenki, mindenhol tudna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!