Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Káoszba fulladt a baloldal regnálása Baján és Budváron is, tarolt a választáson a Fidesz

2024. június 20. 10:46

Kámmánné dr. Bari Bernadett és Böröcz László új fejezetet nyithat csapatával októbertől.

2024. június 20. 10:46
null

Nyitókép: MTI

A 2019-es önkormányzati választás meglepetései közé tartozott a Fidesz–KDNP bajai és I. kerületi (budavári) veresége. Baján ezt megelőzően 2002-ben veszítettek utoljára a kormánypártok, Budavár pedig a rendszerváltás után – a legutóbbi önkormányzati választásig – mindig jobboldali városvezetést választott. 

A baloldal ugyanakkor nem tudott élni a lehetőséggel, a regnálásuk Baján és az I. kerületben is káoszt hozott,

 így nem meglepő, hogy a választók bizalmát idén újra a kormánypártok jelöltjei nyerték el – írta a Magyar Nemzet.

A lap Baja kapcsán felidézte, hogy bár 2006 és 2019 között végig a Fidesz–KDNP irányította a Bács-Kiskun vármegyei várost, az mégsem tekinthető a stabilitás mintapéldájának. Legalábbis, ami a polgármester személyét illeti. Baját 2006 és 2010 között Révfy Zoltán, 2010 és 2014 között Zsigó Róbert, 2014 és 2019 között pedig Fercsák Róbert vezette. A 2019-es önkormányzati választás azonban 

nemcsak új polgármestert, de új színezetű városvezetést is hozott, 

hiszen a város polgárai ezúttal a Sikeres Bajáért Egyesület nevű ernyőszervezet mögé bújó baloldalra bízták Baja vezetését. 

Hozzátették, a kormánypárti vereségben alighanem a 2019-es önkormányzati választás előtt kirobbanó Borkai-ügy is szerepet játszott, ugyanakkor a visszaesés mértéke túl jelentős volt ahhoz ( Fercsák Róbert mindössze 44,27 százalékot ért el, míg Nyirati Klára 49,41 százalékot – szerk.) hogy csak e botrány számlájára lehessen írni a történteket.

A Magyar Nemzet megjegyezte, hogy 

a baloldali városvezetés évei káoszt hoztak Bajára: 

Nyirtai Kláráék adatigénylési botrányt felvállalva akarták eltitkolni a polgármester egykori kabinetvezetőjének javadalmazását, és politikai kifizetőhelynek nézve a várost tanácsadóként alkalmazták a Gyurcsány-korszakból ismert Lamperth Mónikát. De az sem mellékes, hogy „botrányos módon” szervezték ki a legendás Halfőző Fesztivált – sorolták.

Mindemellett Baja polgármestere folyamatosan kereste a konfliktusokat. Tavaly év végén azzal került a sajtó figyelmének fókuszába, hogy olyannyira rossz néven vette, hogy Donáth Anna kritizálta Gyurcsány Ferencet, hogy kilépett a Momentumból

Ezt is ajánljuk a témában

Június 9-én tartolt a Fidesz

A fentiek után nem meglepő, hogy a bajai választók ismét a Fidesz–KDNP mellett döntöttek az idei önkormányzati választásokon: 

a kormánypártok polgármesterjelöltje, Kámánné dr. Bari Bernadett 47,95 százalékot elérve, meggyőző fölénnyel győzött

 a 37,83 százalékot szerző Nyirati Klárával szemben. 

Az új polgármester mögött ráadásul stabil képviselő-testületi többség is lesz ősztől, hiszen a kormánypártok jelöltjei az összes bajai egyéni választókerületet megnyerték – ismertette a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

„Nem oda Buda”

A 2019 őszén hivatalba lépő I. kerületi baloldali városvezetés még a bajainál is nagyobb káoszt teremtett maga körül az elmúlt négy és fél évben. V. Naszályi Mártáék többek között parkolási díjat akartak kivetni a kerületi lakosokra; a koronavírus-járvány alatt egyes esetekben háromszorosára emelték a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjakat; valamint két és félszeresére akarták emelni a bérlakások lakbérét – idézték fel. 

Sőt, Lamperth Mónika neve még a Várnegyedben is feltűnt. 

A Gyurcsány-korszakhoz köthető jegyző itt is sok millió forintos jutalmat kapott. 

Lamperth tehát Baja mellett Budaváron is részese volt a baloldal bukásának. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezek után nem meglepő, hogy V. Naszályi Márta a választók támogatása mellett a testületi többségét is elveszítette a ciklus közepére: a polgármester először két függetlenné váló jobbikos képviselővel konfrontálódott, majd a 2022. őszi időközi önkormányzati választáson a kormánypárti Fazekas Csilla legyőzte V. Naszályi Márta momentumos alpolgármestert, Korsós Borbálát.

Ezt is ajánljuk a témában

A kegyelemdöfést végül szintén a választók adták meg a V. Naszályinak és csapatának: az idei önkormányzati választások a komoly helyi megújuláson átesett Fidesz–KDNP elsöprő sikerét hozta. A kerület következő vezetője a kormányoldalon már több pozícióban is bizonyított Böröcz László lesz – tekintettek előre a cikkben.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-100
2024. június 27. 08:16
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­k­­e­l­d­­ ­­a­­ ­s­­­z­­­e­x­i­­ ­p­­­u­­n­­­c­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
2024. június 20. 15:01 Szerkesztve
Káosz? A kegyelemdöfést az eddigi budavári polgármesternek nem az a 700 venezuelai adta meg, akiket, hogy, hogy nem, a Máltai Szeretetszolgálat delegált a helyszínre? Ennek nem akarnak utánajárni?
lyon-v-2
2024. június 20. 13:34
Azon csodálkozom, hogy Baját egyáltalán pld. a Magyar Nemzet is lehozta cikkben.... Azt a várost teljesen hanyagolják minden formában ebben az országban... legalább is az elmúlt 4 évben szinte teljesen, kivétel botrány esetén... na arra mindig van vevő. Volt is miért.. Azt a gyönyörű várost miért felejti el mindig ennek az országnak a vezetése ? Sehol egy komolyabb fejlesztés vagy munkahelyek létesítése vagy bármilyen gyár vagy valami még tervekben sem.... Nevetségesen hangzik, de még az időjárás jelentésben sem szerepel soha, pedig megyei jogú város. Szóval vannak az egyenlők és az egyenlőbbek.... Régmúltban hatalmas mennyiségű rendezvények, és fejlesztések is voltak ráadásul még tudható is volt hogy hol, mikor mi lesz vagy valami. Az elmúlt 4 évben elmondásuk szerint semmilyen információja nem volt a városiaknak semmiről.... Lehet titkosították ?.... vagy csak felsőbb bulik voltak.... De majd most talán hogy teljes, egyöntetű lesz a város vezetése ... talán fellendítik Baját is.
Ehetős Odó
2024. június 20. 11:51
Nem értettem, hogy hogyan került a címbe a Budweiser sörmárka... Aztán a cikkből kiderült az igazság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!