Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Erre számíthat Budapest következő főpolgármestere a közgyűlésben

2024. június 09. 06:44

Vitézy Dávid és az LMP kampánya éppen a visszalépés miatt új lendületet kapott.

2024. június 09. 06:44

Nyitókép forrása: Dódity Gabriella Facebook-oldala

Jócskán bővelkedtek fordulatokban a kampány utolsó napjai: miután Szentkirályi Alexandra bejelentette, visszalép a főpolgármesteri-jelöltségtől, és arra kérte a Fidesz-szavazókat, hogy voksukat Vitézy Dávid mellett tegyék le, 

Karácsony Gergely és az őt támogató Gyurcsány Ferenc igencsak aggódhatnak, vajon tud-e újrázni a jelenlegi főpolgármester

 – írta a Magyar Nemzet

Ezt is ajánljuk a témában

Így is, úgy is véget érhet Karácsony „ámokfutása”

A lap felhívta arra a figyelmet, hogy amennyiben Karácsonynak sikerül dupláznia, és ismét ő ülhet a főpolgármesteri székbe, ez mégsem jelenti azt, hogy „ámokfutását” az elmúlt öt évhez hasonlóan tudja majd folytatni.

Mint írták, valószínűleg továbbra is ellenzéki többség lesz a Fővárosi Közgyűlésben, a voksok igencsak megoszlanak a listák között: 

a Medián legutóbbi felmérése szerint 29 százalékkal a Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra, 

míg Karácsony Gergely Párbeszéd–MSZP–DK-listájára 23, addig a Magyar Péter Tisza Pártjának listájára 24 százalék szavazna.

A kutatás szerint Baranyi Krisztina MKKP-listájára 12 százalék, az LMP–Vitézy-listára 7 százalék, Donáth Anna Momentum-listájára 6 százalék húzná be az X-et. A Mi Hazánk listájára 4 százalék szavazna, ám ezzel a bejutási küszöb alatt maradna. 

Hozzátették, hogy a felmérést Szentkirályi visszalépése előtt tették közzé, így kérdés, hogy ez milyen hatással lehet a választói magatartásra. Az is megfigyelhető, hogy a főpolgármestert nem jelölölő Magyar Péter-féle párt elfogyott a kampány végére, 

Vitézy Dávid és az LMP kampánya viszont éppen a visszalépés miatt új lendületet kapott

– hangsúlyozták.

A Momentum húzhatja itt is a rövidebbet

Az elmúlt időszak közvélemény-kutatásainak és a fenti „jóslatoknak” tükrében annyi biztos, hogy 

a leendő főpolgármesternek egy megosztott Fővárosi Közgyűléssel kellene számolnia októbertől, 

hiszen az utolsó ismert kutatások alapján a 32 fős közgyűlésben a Fidesz–KDNP tíz mandátumot szerezhet, a második helyen álló Tisza Párt pedig nyolc mandátummal juthat be a Fővárosi Közgyűlésbe. A Karácsony Gergely vezette Párbeszéd–MSZP–DK összesen hét mandátumot, míg a Vitézy Dávid-féle civil egyesület és az LMP közös listája négy mandátumot szerezhet, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig két közgyűlési helyet kapna a felmérés szerint.

A Medián felmérése szerint a Momentum jövője viszont igencsak bizonytalan. Megvan rá az esély, hogy a párt nem éri el az 5 százalékot, és ezzel a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak hozhat majd egy többletmandátumot – emelte ki a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Mi lesz Budapestből?

Totális tanácstalanság. Rengeteg kérdőjel. Még több kompromisszum, még több alku. Városvezetés zéró.

6 órája

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
p3d0fidesz
2024. június 09. 23:33
Gyerekek ez a fidesznek hatalmas pofon. Ráadásul a hülyék segítenek a Tiszának eltakarítani a dk-t Karigeristől, bravo. Ez még vissza fog ütni óriásit a fidesznek, mert ha nincs Karácsony, akkor hogy lesz hibás a Karácsony? Tűlmetszették azt a bizonyos ellenzéki díszkertet, jön az igazi ellenzék. Lábonlövés magnummal :D
goldie-2
2024. június 09. 11:20
Annyira gyűlölöm a két hazaáruló pennát, hogy bármit megadnék a kiesésükért.
Szuperszig
2024. június 09. 10:45
Nagy átrendeződés lesz a DK-s hiénák között is. Remélhetőleg eltűnnek a korábbi kormánytagok a főváros környékéről. Veres, Draskovits, Gál J. stb. Mindemellett nem igazán értem, hogy egy másfél milliós városnak miért kell főpolgármester X helyettessel és Y tanácsadóval, s ugyanakkor ez megismételve kerületenként. Személyzet, infrastruktúra, kifizetési csatornák... Minek?
Ad majorem Dei gloriam
2024. június 09. 09:55
Vitézynek kihívás lesz majd a város vezetése, szerintem a közgyűlés DK-s tagjai direkt keresztbe fognak tenni neki. Sok sikert kívánok neki abban az esetben, ha nyer. A Nyomentumért meg nem kár. Épp itt az ideje, hogy eltakarodjanak a bús picsába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!