Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Elege lett a bajaiaknak a személyeskedő vitákból, a békére és a fejlődésre szavaztak – a leendő városvezetőt kérdeztük

2024. június 24. 16:04

A dél-alföldi, ismét megyei jogúvá lett város elmúlt öt évét pártpolitikai csatározások, elhibázott döntések és megtorpanás jellemezte. Októbertől azonban új fejezet kezdődik: Kámánné Bari Bernadett vezetésével egy olyan, fideszes többségű képviselő-testület áll majd fel, akik Bajáért kívánnak dolgozni a bajaiak bevonásával. Interjúnk.

2024. június 24. 16:04
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép: Lógó Ervin Photography

 

Eger, Miskolc és Salgótarján mellett Baját is visszahódította a Fidesz-KDNP a június 9-i önkormányzati választáson a megyei jogú városok közül. Kámánné Bari Bernadett és csapata öt olyan év után kezdhet majd el ősztől dolgozni, amely cseppet sem volt feszültségmentes a településen. A rövidesen távozó Nyirati Klára több helyi civil szervezettel – ciklusa vége felé még a Momentummal is – összerúgta a port, és olyan intézkedéseket hajtott végre, amelyek inkább csak vitték a pénzt, ahelyett, hogy némi hasznot hoztak volna. Mi áll annak hátterében, hogy pár év múltán a kormánypárt jelöltjei fordítani tudtak? Milyen intézkedésekre készülnek az esküjük letétele után? Miként lehet egy feszültségektől sem mentes közösségbe ismét békét teremteni? Többek között ezekről kérdeztük az új városvezetőt.

***

Kámánné Bari Bernadett megkeresésünkre elmondta, hogy az elmúlt négy és fél évben egy hatfős Fidesz-frakció dolgozott együtt Bajáért. Eddigi képviselő társai is megméretették magukat a választókörzetükben, és még hozzájuk csatlakozott másik öt fő az április végén indult kampányban. „Hatalmas eredménynek tartom, hogy 

a 2019-ben elvesztett választás után nem hogy meggyengültünk, hanem együtt maradtunk, és megerősödve jöttünk ki ebből a helyzetből. 

Az új jelöltjeink sem voltak ismeretlenek a választóknak, már jó ideje a közösségünket erősítik. Egyikük, aki a korábbi körzetemben indult, már 2019-ben koordinátorként segítette a munkám, így tisztában van az ott élők problémáival, ügyeivel, így kellő tapasztalattal felvértezve tud majd beleállni októbertől a képviselői tevékenységbe. De minden képviselőjelöltünk már bizonyította, hogy szeretne a városért dolgozni” – hangsúlyozta a leendő városvezető.

Arra a kérdésre, hogy mi áll annak a hátterében, hogy alig pár évvel az előző helyhatósági választást követően ilyen mértékben fordítani tudtak, a Fidesz-KDNP politikusa azt válaszolta, hogy mintegy öt éve, ha „fájó szívvel is”, de a testületbe bekerült képviselők tudomásul vették a bajaiak döntését. De azt a vállalást tették, hogy a ciklusban a bajaiak érdekeit tartják majd mindig szem előtt. „A másik fél, az akkor Sikeres Bajáért néven induló civilszervezet, amely a polgármestert is adta, 9 fővel, egy erőteljes felhatalmazást kapott, mellyel látványosan nem tudtak élni. Egyáltalán nem túlzó az a kijelentés, hogy az elmúlt négy és fél évet azt a Sikeres Bajáért Egyesületnek az egymással szemben folytatott, személyeskedő, pártpolitikai vitái töltötték ki. Ebből pedig a bajaiknak elege lett: 

sokan kijelentették, hogy megállt a városban a fejlődés és nem tapasztalnak érdemi előrelépést.

Pedig a kampányígéreteik tekintetében lett volna hova indulni. Többek között ebben látom az okát a mostani győzelmünknek. Továbbá az is hozzájárulhatott a mostani fejleményekhez, hogy bár nem a Fidesz vezette a várost aktívan jelen voltunk a közéletben, és jó kapcsolatot ápoltunk a civil szervezetekkel is. Az elmúlt években is hitelesen tudtuk a bajaiak érdekeit képviselni” – magyarázta. 

Pártpolitikai csatározások helyett előremutató döntéseket akarnak a bajaiak

Ezt követően ismertette a „Hajrá, Baja!” elnevezésű akciójuk részleteit is. „Olyan témaköröket gyűjtöttünk össze, amelyekről úgy ítéltük meg, hogy a legjobban foglalkoztatják a helybelieket, és melyek a legmeghatározóbbak lehet a város következő évtizede szempontjából. Ezek alapján összeállítottunk egy kilenc pontból álló kérdőívet, amelyet eljuttattunk minden háztartásba. Mintegy hatezer kérdőívet kaptunk vissza, és a személyes találkozások során is rengeteg észrevételt gyűjtöttünk össze. Ez képezte a későbbi választási programunk alapját is, amely így a bajaiak bevonásával jött létre. 

A lakosok így azt érezték, hogy számít a véleményük”

 – idézte fel.

„Ezek részben gazdaságfejlesztést célzó döntések, mert mint kiderült, a legtöbb válaszadó azt nevezte meg a jelenlegi városvezetés legnagyobb hibájának, hogy pártpolitikai csatározásokkal töltötték ki annak tagjai a ciklust, nem pedig érdemi, előremutató döntések meghozatalával”.

„Illetve ennél sokkal nagyobb hibát is elkövettek: már korábban elnyert pályázatokat adtak vissza. Így nem épült meg egy rekortán futópálya, illetve egy görpark. Pedig ezek a beruházások a fiatalokat célozták volna meg. Ugyanakkor más fejlesztés pedig nem is érkezett, míg a 2019 előtti városvezetés egy körpályát valósított meg a Jelky András téren, illetve a piacot is felújította” – emlékeztetett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kámánné Bari Bernadett arra is felhívta a figyelmet, hogy a városi cégek tekintetében is nagy fejetlenség uralkodik. De a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeivel ígéretet tettek arra, hogy ezeket úgy szervezik át, hogy azok a helyiek érdekeit szolgálják ki. „Kijelenthető, hogy 

az elmúlt években nem volt gondos gazdája a városnak, 

a cégeknél nem volt egyértelmű, hogy ki milyen területért felelős. De mindezek mellett nagy figyelmet helyezünk a béke és a biztonság kérdésére. A itt élők zöme a déli határ közelsége miatt pár évtizede, a délszláv háború idején a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy milyen folyamatok indulhatnak el éles helyzetben. Ezért stratégiai együttműködésre készülünk a hatóságokkal és a polgárőrökkel.”

Kámánné dr. Bari Bernadett, Baja leendő polgármestere. A fotót a városvezető bocsátotta rendelkezésünkre.

Fókuszban a fiatalok és a bajai halászlé

Az ősszel hivatalba lépő polgármester továbbá azt is kiemelte, hogy a nyugdíjasok évi, egyszeri 10 ezer forintos támogatása mellett olyan intézkedésekre lesz a jövőben szükség, melyekkel a helyi fiatalokat helyben tudják tartani. De a helyi identitás egyik alapját képező , hungarikumnak számító bajai halászlére is nagyobb fókuszt kívánnak helyezni.

Kámánné Bari Bernadett elmondta, hogy az előző településvezetés a testület és a lakosság tudta nélkül külsős rendezvényszervező cégnek szervezte ki a több évtizedes hagyománnyal bíró halfőző fesztivált. Az idén már az idő szűke miatt nem tudnak lépni az ügyben, de a rendezvény után mindenképp kikérik majd a helyiek véleményét, és mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy 

a fesztiválnak visszaadják a méltóságát, a rendezvényt magát pedig a bajaiknak. 

De ugyanilyen fontos számunkra a helyi sportélet felpezsdítése, valamint a civilekkel és a nemzetiségekkel való kapcsolat rendezése is” – húzta alá.

A beszélgetés során kitértünk arra is, hogy az októberi eskütételükig hátralévő hónapok miként fognak telni, illetve mi lesz Nyirati Klára sorsa, aki még a települési kompenzációs listán sem jutott be a közgyűlésbe. A megválasztott polgármester megjegyezte, hogy valóban Nyirati már a kampány kezdetén lefektette, hogy amennyiben nem kap polgármesterként megbízatást, akkor képviselőként sem kíván a bajai közéletben részt venni: így az ő testületi munkája október 1-jével megszűnik. „Már most látszik hogy nem lesz egyszerű ez az átmeneti időszak. Próbáljuk átlátni, hogy miként lehetne ezt az időszakot kezelni. De mivel a vasárnap mandátumot nyert képviselők közül pillanatnyilag is hatan bent ülünk a testületben, így részesei maradunk a folyamatoknak.”

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt 2023 novemberének végén, Nyirati Klára bajai polgármester kilépett a Momentumból. Döntése azért váltott ki országos sajtóvisszhangot, mert élesen bírálta korábbi pártját. A városvezető azt nehezményezte, hogy Donáth Anna kritizálta Gyurcsány Ferencet.

Az üggyel kapcsolatban a liberális párt fegyelmit is indított Nyirati ellen, aki nem várta meg annak a végét és jelezte, kilép a pártból, a jövőben pedig függetlenként folytatja a politizálást. Szavai szerint egy kisvárosi polgármesternek mindenáron az összefogást kell képviselnie. 

Nyirati a kampány vége felé már azt is belengette, hogy Magyar Péterrel is összefogna. Tette mindezt a Tisza Párt alelnökének bajai látogatása előtt. A hamarosan távozó polgármester közösségi oldalán akkor úgy fogalmazott: „aki VALÓBAN a Fidesz hatalmának akar véget vetni, ma az a hős! Duna? Olt? Tisza? Legyen közös a cél!!!!!” 

Ezt is ajánljuk a témában

Gyurcsány egykori belügyminisztere is tanácsokat adott, de a fejlesztések elmaradtak

„Azonban vannak fenntartásaink, hogy mit veszünk majd át októbertől. Hiszen arról volt eddig is tudomásunk, hogy 

több tízmillió forintos megbízási díjakért olyan tanácsadók voltak polgármester asszony mellett, mint Gyurcsány Ferenc egykori belügyminisztere, Lamperth Mónika.

 Eközben a fejlesztések és a hagyományos városi rendezvények elmaradását azzal indokolták, hogy »nincs pénz a kasszában«, és nem meglepő mód a kormányra mutogattak. De a bajaiak átláttak mindezen” – magyarázta Kámánné dr. Bari Bernadett.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az októberig tartó időszakról még szeretném elmondani, hogy képviselőként aktívan tevékenykedünk majd azokban a körzetekben, melyekre még 2019-ben megválasztottak minket. A munka pedig nem áll meg: készülünk az előttünk álló feladatokra. Többek között összeállítunk majd egy leltárt is, hogy lássuk miből gazdálkodhatunk. 

A bajaiak programja ehhez egy komoly alap, amit minél hamarabb igyekszünk látható és kézzel fogható tartalommal megtölteni.

 Remélem, hogy minél hamarabb meg tudjuk szolgálni a most kapott bizalmat, és be tudjuk váltani a hozzánk fűzött reményt. Az országgyűlési képviselőnkre, Zsigó Róbertre pedig biztos számíthatunk” – zárta a beszélgetést Baja leendő első embere. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2024. június 24. 17:04
Lamperth Mónika tanácsot adott Nyiratinak havi apanázsért - annyira libSShit :D
Novicsok-5
2024. június 24. 16:54 Szerkesztve
Gyerekek, győzött a Fityisz mínusz két mandátummal. Elmúlt az apokalipszis közvetlen veszélye. Béke van. Csatlakozz tartalékosnak a honvédségbe!🤣
atti64
2024. június 24. 16:45
BALOLDALI PATKÁNYOK BASZÁTOK MEG ANYÁTOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Claudius1
2024. június 24. 16:35
még egy tolvaj fideszes hazaáruló pedofideszjobbágy
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!