Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Egy időre nyugvópontra kerülhet a hegyvidéki turulszobor ügye

2024. június 21. 14:51

A kutyapártos új polgármester már nem annyira harcias a kérdésben.

2024. június 21. 14:51

Nyitókép: A XII. kerületi turulszobor az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Egyelőre úgy néz ki, hogy a kezdeti nyilatkozatok ellenére egy ideig nem lesz napirenden a XII. kerületi turulszobor ügye.

A téma az önkormányzati választás után került újra terítékre, miután a kerületi polgármester-választáson győztes Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke egy interjúban azt mondta, hogy

a Szoborparkba való az alkotás, amelyre szerinte nácik nevei vannak felvésve.

A kijelentésre rögtön reagált a Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László, aki minden jogi eszköz bevetését kilátásba helyezte, de jelezte azt is, hogy ha ez nem lenne elég, saját testükkel védik meg a szobrot.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint kiderült egyébként,

Kovács Gergely nincs egészen képben a szobor  helyzetét illetően, 

az emlékmű négy éve ugyanis már nem a második világháborúra emlékeztet. A helyi képviselő-testület arról is döntött, hogy eltávolítják a szoborról a nyilas- terrorhoz kapcsolható személyek neveit és első világháborús emlékmű lesz belőle.

Pokorni Zoltán, Hegyvidék még őszig hivatalban lévő polgármestere a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy a szobor sorsa a legfontosabb várospolitikai problémák közé tartozna.

Emlékeztetett, hogy Kovács Gergely azért akarja eltávolítani a második világháború áldozatainak emlékművét, mert nyilasok neve szerepel azon, ami nem igaz, ugyanis ezeket a neveket már évekkel ezelőtt eltávolították a szoborról.

Kovács Gergely visszakozott is a témában, amint az Indexnek adott interjújában fogalmazott: „Tényleg nem tartozik a tíz legfontosabb ügy közé a Turul-szobor, nem ezzel szeretném kezdeni a kerület irányítását. Nem akarom, hogy egymásnak essenek az emberek.”

Ezt is ajánljuk a témában

Jelezte, hogy 

nem ő fogja eldönteni, mi legyen a szobor sorsa, megkérdeznek szakértőket, történészeket,

és igyekeznek – már amennyire lehetséges – ebben az ügyben konszenzusos megoldást találni. Kovács ugyanakkor azt is elmondta, hogy ő személy szerint nem tartja megfelelőnek, „hogy egy kardot tartó turulmadarat emeltek a javarészt zsidó származású áldozatok emlékére”.

A 2005-ben felállított szobor körül sok vita volt korábban, arra ugyanis nem volt építési engedély, és az MSZP–SZDSZ többségű fővárosi közgyűlés fennmaradási engedélyt sem adott rá.

Ezek után tüntetéssorozat kezdődött a szobor megvédése érdekében.

A megoldást végül az jelentette, hogy Pokorni Zoltán országgyűlési képviselőként benyújtott egy parlamenti törvénymódosítást, ami új helyzetet teremtett: a 23 fővárosi kerületi önkormányzat kezébe adta a döntés jogát a területükön felállítandó szobrokról és emlékművekről.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. június 21. 18:19
Többet kellene még olvasnia. A szobor elsö világháborus emlék. Akkor sok magyar katona esett el.
Csubszi
2024. június 21. 17:12
Most komolyan: ez volt a Kutyapártnak a legsürgősebb teenedő? Amúgy minden rendben van a XII. kerületben (olvasd: ikszíí) ?
Gullwing
2024. június 21. 16:16
Drogos libcsi szardarab.
danubius
2024. június 21. 16:05
A szobornak egy baja van: kicsi és szar helyen van. Ha a tatabányai Turul felállítanák a Széchenyi-kilátó helyén, na az volna rendben. Ezt a szart felőlem vihetik, óvoda kertbe való.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!