Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Minden eszközzel megvédenék a turulszobrot Toroczkai Lászlóék

2024. június 14. 11:17

A XII. kerületi polgármester-választáson győztes MKKP-s Kovács Gergely a Szoborparkba száműzné az alkotást.

2024. június 14. 11:17

Nyitókép: rendőrök a szobor elbontása elleni tiltakozáson, 2008-ban. MTI Fotó: Beliczay László

Első körben törvényi, jogszabályi eszközöket vetne be a Mi Hazánk annak érdekében, hogy ne lehessen hozzányúlni a XII. kerületben 2005-ben felállított turulszoborhoz – tudta meg a Magyar Nemzet Toroczkai Lászlótól, a párt elnökétől.

A szobor a vasárnapi választás után került ismét viták kereszttüzébe, miután a kerületi polgármester-választást megnyerő Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke kijelentette, hogy

a szobor nem maradhat a helyén, azt a Szoborparkba kellene vitetni. 

Kovács azzal indokolta álláspontját, hogy a kerületben működött az egyik legkegyetlenebb nyilas szervezet a második világháború idején, a szoborra pedig nácik nevei kerültek fel.

„Az SZDSZ szelleme nem veszett ki, csak átalakult. Most Kétfarkú Kutya Pártnak hívják, máskor Momentumnak, DK-nak” – fogalmazott a lapnak Toroczkai, aki szerint 

az MKKP rögtön magyarellenességre használja fel a frissen megszerzett polgármesteri posztját.

Toroczkai elmondta, hogy a szobor megvédésére először is egy jogi és politikai eszköztár áll rendelkezésre. Bár őszig már nem ülésezik a parlament, viszont október előtt Kovács Gergely sem lép hivatalba – emlékeztetett.

A jogi eszközökön túl  a fizikai ellenállásunkban is biztos lehet a Kutyapárt elnöke, szó szerint megpróbáljuk majd megakadályozni, hogy lebontsák a szobrot – fogalmazott.

Toroczkai szerint az, hogy Kovács Gergely a kommunista eszme szobrait őrző emlékparkba vitetné a szobrot, egészen megdöbbentő.

Ahogy azonban a Magyar Nemzet emlékeztet: Kovács le van maradva egy körrel, az emlékmű négy éve ugyanis már nem a második világháborúra emlékeztet. A képviselő-testület arról is döntött, hogy eltávolítják a szoborról a nyilas- terrorhoz kapcsolható személyek neveit és első világháborús emlékmű lesz belőle.

Nem ez az első vita a 2005-ben felállított szobor körül. Arra ugyanis nem volt építési engedély és az MSZP–SZDSZ többségű fővárosi közgyűlés fennmaradási engedélyt sem adott rá. Ezek után tüntetéssorozat kezdődött a szobor megvédése érdekében. A megoldást végül az jelentette, hogy Pokorni Zoltán országgyűlési képviselőként benyújtott egy parlamenti törvénymódosítást, ami új helyzetet teremtett: a 23 fővárosi kerületi önkormányzat kezébe adta a döntés jogát a területükön felállítandó szobrokról és emlékművekről.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-97
2024. június 23. 20:50
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­­k­e­l­­­d­ ­­a­ ­­­s­­­z­e­­x­i­­ ­p­­­u­­n­­c­­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
2024. június 15. 07:24 Szerkesztve
Nagyon helyes! Meg kell védeni a szobrot a viccpárt drogos képviselőjétől! A madarakat utálja, a kutyák farkát szereti.
Martell 2
2024. június 15. 00:04
Meg kell védeni a szobrot a drogos gecitől.
Mandiner444hu
2024. június 14. 18:09 Szerkesztve
Kétpajeszű Mózeshitű Kovács Gergely Izraelben okoskodjon ne a magyarok szellemtörténeti emlékét támadja. Nem bölcs dolog beleütnie a drogos orrát ebbe a szoborba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!