Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Alkotmányjogász: A választások megismétlésével kapcsolatos fellebbezés csupán politikai trükk Karácsonyék részéről

2024. június 17. 21:49

Lomnici Zoltán szerint egy esetleges elutasító döntés megerősítheti a győzelmét, rosszabb esetben pedig az igazságszolgáltatás támadásába kezdhet.

2024. június 17. 21:49

Nyitókép:  Mandiner/Földházi Árpád

Ahhoz, hogy a Kúria elrendelje a főpolgármester-választás megismétlését, az előterjesztőnek rendszerszintű, az egész fővárosi választást eredményét alapvetően befolyásoló bizonyítékot kellene felmutatnia – mondta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Az általános választójogi törvény kimondja, hogy ha a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a megismételtetett szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki – mondta Lomnici.

Az alkotmányjogász hozzátette: a felsőbíróságok töretlen gyakorlata szerint a választás eredményét megállapító döntés elleni kifogásban meg kell jelölni a törvénysértést alátámasztó bizonyítékokat is. Ehelyütt a kifogást előterjesztőnek olyan rendszerszintű, az egész fővárosi választást eredményét alapvetően befolyásoló bizonyítékot kellene felmutatnia, amely alapot teremthet arra, hogy a választás megismétlését elrendelje a Kúria.

A kérelem benyújtásával kapcsolatban kiemelte: 

fontos, hogy a kifogást előterjesztő konkrét bizonyítékokkal álljon elő, ugyanis a Kúria nem fogad el olyan visszaélésgyanús eseteket, amelyben az állítások mindössze a sajtó értesülésein alapulnak.

A Kúria döntésével szemben Karácsonyék az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak panasszal, a taláros testület szintén szoros határidők mentén dönthet érdemben az ügyről. A bírói út igénybevétele azonban akkor lenne hiteles és korrekt a főpolgármester részéről, ha más megoldás nem lenne a kezében, ezzel szemben Karácsony Gergely a lemondással gyorsabban és költséghatékonyabban tudna megismételt választásokat elérni

– mutatott rá az alkotmányjogász. Szerinte 

Karácsony Gergelynek a választás megismétlésével kapcsolatos ténykedése kizárólag a baloldali főpolgármester politikai céljait szolgálja

ugyanis egy esetleges elutasító döntés megerősítheti a győzelmét, rosszabb esetben pedig a főpolgármester az Alkotmánybíróság esetleges elutasítását követően az igazságszolgáltatás támadásába kezdhet.

Vitézy Dávid korrektebb hozzáállását mutatja, hogy bár a jogi értelemben elvileg megtámadható NVB-döntés erősítette meg a vereségét, emelt fővel úgy döntött, hogy az eddigi információk alapján elfogadja az eredményt

– hívta fel a figyelmet ifjabb Lomnici Zoltán. 

Kifejtette: a választások megismétlését Karácsony Gergely a lemondásával tudná a legegyszerűbben elérni, ugyanis az önkormányzati törvény alapján a polgármesteri és a főpolgármesteri pozíció is megszűnik a tisztségről történő lemondással, ezt követően pedig a Nemzeti Választási Irodának új választást kell kiírnia.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely a mai napon kezdeményezte a Kúriánál a főpolgármester-választás megismétlését, amire Vitézy Dávid azonnal reagált.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. június 18. 09:06
Szóval a fidesznyik bosszút akar állni a Budapesti polgárokon mert elküldték Orbánt és fidesznyik bandáját a büdös picsába.Ez az igazság! Az esetleges főpolgármester választás megismétlése totális vereséget fog hozni a fidesznyiknek olyan mértékbe hogy még talán egyetlen emberük se lesz a fővárosi önkormányzatba.Szóval előfordulhat hogy Budapest kis magyar demokratikus köztársaság lesz,azaz állam az államba! Hát ez nagy ziccer lenne!
Ízisz
2024. június 18. 08:23
Z. Mondjon le a hülyénvigyorgó... Az biztos, vagy direkt veri a nyálát megint, hogy én mindent megtettem, hogy tiszta legyen a választás, ha visszautasítja a kúria... Vergődik a soros kurvája... 💯🖕
zatoicsi
2024. június 18. 05:37
@Akitlosz "Lényegtelen, hogy ki a főpolgármester, ha nem fideszes. Lényegtelen, hogy mit tesz a főpolgármester, ha nem fideszes. A Fidesz propagandagépezete, beleértve a Mandinert, így is, meg úgy is támadni fogja. Szóval egyáltalán nem Karácsonyról és nem is az ő tetteiről szól a történet. Hanem csupán a Fidesz hatalomvágyáráról." a baloldali-szadeszes kommunista zsidócsürhe ugyanezt csinálta 1998-ban, ezzel kezdték a Fidesz győzelmének másnapján, hogy módszeresen összefogva a büdös mocskos rohadt szadeszes zsidók, a geci médiájukkal szarrá szarozták a Fideszt te büdös kripli. Dögöljetek meg mind ti geci rohadt antifával cinkosan egyetértő ÁVÓ-s kurvák szar gyerekei.
2024. június 18. 05:13 Szerkesztve
Nem csak az lehet, hogy nem szeretné, hogy kiderüljenek a 7. és 4. kerületi dk-s csalások, amiknek a kiderítését Vitézy egyértelműen kezdeményezi??? Valami gyanús umbulda van e mőgött a választás mőgött!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!