200 éve született Budapest vőlegénye, a kockás báró

2024. június 20. 09:32

Podmaniczky Frigyesnek köszönhetjük a budapesti csatornázást, a rakpartokat és a Nagykörút létrejöttét. Kétszáz éve látta meg a napvilágot a bohém báró.

2024. június 20. 09:32
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Podmaniczky Frigyes. Fotó: Arcanum/Vasárnapi Újság

Krúdy Gyula, a híres író egyenesen Budapest vőlegényének nevezte a halála után. Kétségtelen, sosem házasodott meg és a magyar fővárosra valóban szerelmeként tekintett. Podmaniczky Frigyes 1824. június 20-án született Pesten, s ha a történelem nem szól közbe, akkor talán az arisztokraták „unalmas” életét éli, lóversennyel, agárfuttatással. A jogásznak tanuló ifjú azonban 1848-ban szembe találta magát a történelemmel. Kitört a magyar szabadságharc és Podmaniczky számára nem volt kérdés, hogy fegyvert ragad. A huszárokhoz került, majd a levert forradalom után közlegényként sorozták be az osztrák seregbe. 

Ezt is ajánljuk a témában

Pokoli időszak volt mindez az életében, így miután leszerelhetett, az utazásba és az írásba menekült. Járt Oroszországban, Dániában, Svédországban, az úti élményeit pedig könyv formájában is megjelentette, s különösen a hölgyek körében lett népszerű. 

Mindamellett Mikszáth Kálmán később úgy nyilatkozott, Podmaniczky nem volt kiemelkedő író.  Ha az nem is, várospolitikusként maradandót alkotott, nem túlzás, hogy neki köszönhetjük azt, ahogyan a magyar főváros jelenleg kinéz. 1873-ban lett a Közmunkatanács alelnöke, a szervezet pedig az immár egyesített főváros fejlesztéséért felelt. Podmaniczky pedig nem tétlenkedett. Nem kevesebbet, mint a város csatornahálózatát, a Nagykörutat, a kiépített dunai rakpartot köszönhetjük a munkásságának. Mellette színházrajongóként elvállalta a Nemzeti Színház és az Opera intendánsi feladatait is. Ő volt például, aki elérte, hogy a Nemzeti Színházban a földszinten ne csak állóhelyek legyenek, hanem le is tudjon ülni a publikum. 

Podmaniczky Frigyes az Operaház intendánsa is volt.
Fotó: Fortepan/Deutsche Fotothek/Brück und Sohn 

Podmaniczkyt a legtöbben kedvelték, részben azért, mert mindenkihez volt egy kedves szava, ugyanakkor határozottan képviselte a véleményét, másrészt pedig kedvelték a bohém alkatáért is. A báró ugyanis kockás felöltőkben járt, a gomblyukában hatalmas piros rózsát hordott kiegészítőnek és szinte sosem hagyta el a várost, csak elvétve járt nyaralni. 1895 nyarán mégis így tett, hetekig nem látták a pestiek. 

Mikor aztán visszatért és megdicsérték, hogy látszik, hogy kipihente magát, a következőt válaszolta: „Valóban? Pedig olyan sokáig nem láttam Budapestet!”

 Podmaniczky emberségére jellemző, hogy amikor a szabadságharcos Révay Simon idős özvegye, arra kérte, hadd maradhasson az apró kis pesti házában, amíg él, s ne bontsák le az épülő nagy bérházak miatt, Podmaniczky írásba adta, amíg az özvegy él, a kicsi házhoz senki sem nyúlhat a főváros részéről.

Podmaniczky sajátos öltözékét az újságok is megörökítették.
Fotó: Arcanum/Bolond Istók

Podmaniczky egy három szobás lakásban élt, reggel korán kelt és általában a Petőfi kávéházban reggelizett. Utána a város ügyeit intézte, ebédelni pedig a legtöbbször a Pannónia étterembe járt. Estig dolgozott a hivatalban, majd hazament, megivott egy pohár kakaót és tíz óra után már aludt is. És ez így ment hosszú éveken keresztül. Podmaniczky Frigyes végül hosszú életet kapott a sorstól és 1907-ben, 83 éves korában aludt el örökre. Mikor meghalt, sokan azt gondolták, nem kell róla utcát elnevezni, hiszen már évtizedekkel korábban megtörtént. Igen ám, de a 

ma is létező Podmaniczky utcát nem róla, hanem a nagybátyjáról nevezték el, aki hatalmas földterületet adományozott a városnak a Városliget környékén. 

Podmaniczky Frigyest aztán elfelejtette a világ, 1945 után, a kommunista rendszerben fel sem merülhetett az életműve, a rendszerváltás után aztán már teret neveztek el róla Budapesten. A bohém báró tett annyit a fővárosért, hogy megragadjon a neve az emlékezetben.

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civilina-2
2024. június 20. 10:51
Sajnos a mai kor főpolgármestereiben Podmanicky Frigyes szikrája sincs meg. Tarlós legalább elkötezett volt, de a másik két díszpéldány Budapest szégyenei. Igaz, a lakói zöme is teherként élné meg a polgári értékeket, így aztán nincs bennük igény sem egy példamutató vezetőre. Budapest a "mocskos FIDESZ "14 éve alatt sokkal többet fejlődött, mint a kommunisták 45 és az utódaik 12 éve alatt összesen. Hogy nem sül le a pofájukról a bőr, szégyentelenek! A buta nyírtassi, ahelyett, hogy kihasználná a fejlődésre alkalmas helyzetet, és ő is egy jó főpolgármester lenne, mindenre csak nemet mond. Hol lenne a város, ha Podmanicky így viselkedett volna?! Az ő ideje alatt a város pénzügyileg stabil volt, egy fillér sem hiányzott a kasszából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!