Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Jó helyen keresgélnek? Weber és Stoltenberg helyett Orbánban látják az EU-ra leselkedő veszélyt az olaszok

2024. május 27. 10:44

Sem az európai sorkötelezettség, sem a NATO bevonása az ukrajnai háborúba nem Orbán ötlete – az olasz lap azonban erről egész elegánsan megfeledkezik.

2024. május 27. 10:44
null

Nyitókép: Képernyőkép/Il Foglio

 

Hat hónap kihagyás után Orbán Viktor visszatért, hogy megbénítsa az Európai Uniót abban, hogy támogatni tudja Ukrajnát az oroszok elleni háborúval szembeni védekezésben – közölte az Il Foglio online cikke. 

A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy új NATO-státuszról kíván tárgyalni, melynek célja, hogy „a NATO ne vegyen részt akciókban a NATO területén kívül.” Erre azok után került sor, miután vasárnap kiderült, a NATO-főtitkára, Jens Stoltenberg azonnal engedélyt adna Ukrajnának, hogy NATO-tagok fegyvereivel támadja Oroszországot.

A célkeresztben azon küldetés áll, amelyet az Atlanti Szövetség júliusi washingtoni csúcstalálkozóján indíthat az Ukrajnának nyújtott katonai segítség koordinálása érdekében, beleértve az ukrán csapatok kiképzését az ukrán területeken. Bármilyen zavaró is, Orbán kijelentései azt sugallják, hogy Magyarország nem él a NATO-projektekkel kapcsolatos vétójogával. 

Európai szinten Orbán egyre több kárt okoz, kigúnyolja a politikai szinten már megkötött ígéreteket, vállalásokat, sőt megállapodásokat”

– olvasható a cikkben. 

A legutóbbi eset az, hogy Magyarország megvétózza az Európai Békeprogramon belül felépített, 5 milliárd eurós új, Ukrajnának szóló „Segítség Alapot”. Ennek létrehozásáról márciusban született meg a politikai megállapodás, Budapest kifogása nélkül. Az EU külügyminiszterei jövő hétfőn várhatóan meghozzák az alap működőképességéhez szükséges jogi döntéseket, de a magyar vétó halasztásra kényszeríti az EU-t. Az optimisták júniusra remélik a jóváhagyást – írja az Il Foglio. 

A cikk szerint Magyarország meggátolhat három másik kulcsfontosságú döntést is: a csatlakozási tárgyalások formális megkezdését, az EU és Ukrajna közötti biztonsági megállapodást és az Oroszország elleni tizennegyedik szankciócsomagot is. 

Felháborító, ami történik” – mondta a lapnak az egyik érintett tagállam diplomatája: „Magyarország minden téren rontja Ukrajna azon képességét, hogy megvédje magát az agresszorral szemben.” A diplomata szerint Orbán magatartása „erősen problematikussá vált.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

 

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2024. május 27. 18:17
A NATO-t is elérte a jelenkort meghatározó ideál idiótizmus, az ultraliberalizmus a rá jellemző éltető rothasztással; Orwell 2.0, így a valóág ellenettjének ellentettje sem igaz. Béke akkor van, ha az EU-NATO megnyeri a háborút, tehát az,6zg aki békepárti, az békebűnös, mivel gátolja az EU-NATO békét, így az megfelel a régebbi háborús bűnös stigmának. Ám a háborús bűnös elkövetett valamit a vád szerint. Az ologisták, orbanologisták szerint a békepártolás veszélyesebb, mivel tettek nélkül is már fertőző, tehát Pax Vikto....inkább Victim.
alexandrosz-2
2024. május 27. 16:06
Békéről hasbaráztok? Nem az ellenzék küldött "honvédeket" Csádba, hanem a vétótlan köpcös geci. A zsideszes csicska geci jól teljesitett eddig is, hiszen a szavazatával biztosított az eu. a magyarpusztító ukrán geci haverjaiknak a háborújukhoz: - 85+50+5 milliárd eurót, - 13 szankciós csomagot (a 14-et most kotyvasztja a komisszár gazdáiddal), - sok tucat szankcióhosszabbítást (a 14-en most ügyködnek az aljas gecik), 6 havonta, - a magyarok pénzén áramot, gázt, üzemanyagot, gyógyszert, kötszert, gyógykezelést, üdültetést. Ráadásként a magyargyűlölő aljas hohol bandából naponta tízezreket "menekültekként" pénzeltek, etettek. Megszavazott mindent nekik a vètótlan köpcös geci csicska. Mindent is. A vámmentes, korlátozásmentes ukrán exportot, a magyar mezőgazdaság, méhészek tönkretételét is. Mi volt az új zsidó parancs? Nem azt kell figyelni, amit a zsideszes gecik hazudoznak, hanem azt, amit csinálnak!
Reszelő Aladár
2024. május 27. 15:28
Ez a birodalmi logika. Van a mi agendánk és mindenkit az ahhoz való viszonyulás alapján ítélnek meg. Aki támogatja az agendát az jó, aki meg nem az nem. Az agenda jelenleg annyi, hogy a ruszkik nem nyerhetnek. Ha ehhez a bolygó egy részének pusztulnia kell, akkor pusztulni fog. Egy-egy ország véleménye különben sem releváns. Kelet-Európa dolga, hogy embert adjon a harchoz. Ha elfogyott az ukrán, akkor jöhet a lengyel meg a balti. Ha az sem elég, akkor jöhet a román, bolgár és szlovák és magyar. Ha az sem, akkor a cseh, a finn és osztrák és görög és horvát. Persze mindenhonnan a fehér, mert a szerencsétlen migirik amúgy is háború elől menelülnek, nekik elég volt 10-12 országon átsétálni.
zakar zoltán béla
2024. május 27. 14:48
kepiblanc buta?!!!!!!!!!!!!!! 13:23
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!