Várható volt: a gazdák és a méhészek sem mentek el a kormányellenes gazdatüntetésre, ami bizarr fordulatot vett

2024. március 11. 15:42

Teljes kudarcba fulladt a hétvégére szervezett kormányellenes gazdatüntetés. Dühös gazdák és traktorok helyett mindössze néhány érdeklődő és a szervezők vettek részt az ellenzékhez is köthető budapesti eseményen. Az alacsony részvétel előre borítékolható volt.

2024. március 11. 15:42

Nyitókép: Tövissi Bence/Index

***

Egyetlen traktor érkezett Budapestre a március 9-11-ig meghirdetett gazda- és méhésztüntetésre, de a Kossuth tér mellé, a rakpartra már nem jutott be, ahol a beszédeket tartották a szervezők. A szervező, Kernbaum Anita Somogy vármegyei gazdálkodó a közelmúltban azt hangsúlyozta, a gazdák és a méhészek azért mennek a fővárosba, mert sorra mennek tönkre a kis- és közepes gazdaságok. Az érdeklődés hiánya ugyanakkor már előre sejthető volt.

Ezt is ajánljuk a témában

A tüntetésen gyakorlatilag nem voltak ott sem a méhészek, sem a gazdák, mindössze néhány érdeklődő hallgatta a beszédeket.

A szervezők azt állították, nem politikai akció a megmozdulás, mindössze a gazdák nehéz helyzetére szeretnék felhívni a kormány figyelmét. A tüntetés ugyanakkor aligha tekinthető politikailag semleges megmozdulásnak, mivel 

az egyik felszólaló, Bencze János a Jobbik országgyűlési képviselője és az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának a tagja.

A szervezők és a felszólalók a közösségi oldalán található bejegyzések is utaltak a szervezők és a felszólalók kormányellenes nézeteire, akik beszédjükben a gazdák helyzete mellett például az oktatás miatt is elmarasztalták a kormányt.

Miért nem volt résztvevője a „gazdatüntetésnek”?

A politikai szándékot jól mutatja, hogy a szervezők kifejezetten a kormánnyal szemben fogalmaztak meg kritikákat, ráadásul olyan – egyébként létező – problémákra mutattak rá, amelyeket nem Budapest, hanem Brüsszel idézett elő, s ezzel a ténnyel a termelők túlnyomó része tisztában van. Már csak azért is, mert az EU 18 tagállamában tüntettek a gazdák az elmúlt hetekben.

Fontos különbség ugyanakkor, hogy a magyar gazdák nemrég a magyar-ukrán határnál tartott tiltakozásukon arra figyelmeztettek hogy a kizárólag Brüsszel intézkedései ellen demonstrálnak, a kormánnyal szemben viszont nem, miközben Európa többi országában a nemzeti agrárpolitikával is elégedetlenek a gazdák.

Ezt is ajánljuk a témában

A Mandiner már az esemény előtt több forrásból is úgy értesült, hogy a gazdák és a méhészek túlnyomó többsége nem is vette komolyan az akciót. 

A három napos fővárosi gazdatüntetés végül arra mutatott rá, hogy a gazdák valóban nem a kormányt okolják, és nem a képviseletüket ellátó Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát és a MAGOSZ-t. A két képviseletet a tüntetés szervezői többször is kritizálták.

Aki elment, az is megbánta

Az Index helyszíni beszámolója szerint a szombati, parlamentnél megtartott beszédeket körülbelül 100 ember hallgatta az idősebb Antall József rakparton, traktor nem volt. A helyszínen az Operaháznál tartott tüntetésről is ismert kaszás bábu fogadta a tiltakozókat, amelyen ezúttal is Magyar Péter üzenetei szerepeltek. Varga Judit ex férje korábban tagadta, hogy köze lenne az óriásbábuhoz. 

A bábu kisebb konfliktust okozott a tüntetők között, egyikőjük a portál kérdésére kiemelte: „most már biztos abban, hogy a gazdatüntetés mögött is a balmoslék genderlobbista álellenzék áll.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­­ö­g­­ö­­s­­­ ­­­l­á­­n­­­y­o­k­ ­­v­­­á­­­r­n­a­k­­ ­­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­𝗡
lendvaiildiko
2024. március 11. 19:09
ez a Kernbaum Anita még Vadainál is szebb. Lehet, hogy Anita és a kasyás halál volt nagyon riasztó?
Natila
2024. március 11. 19:06
Ez a felfújható figura az ellenzék kabalája, ahova viszik ott max. ha hatan tüntetnek, tartsák meg a jó szokásosukat.
Málaga21
2024. március 11. 19:05
"Kernbaum" Ősi magyar gazdanév
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!