Elszántak a magyar gazdák, az európai tüntetések sarokba szorítják Brüsszelt

2024. február 09. 19:54

Cseh Tibor, a MAGOSZ főtitkára a Mandiner megkeresésére kiemelte: már látszik a gazdatüntetések eredménye, Brüsszel már több területen meghátrált, de ez még nem teljes siker.

2024. február 09. 19:54

A magyar gazdák is csatlakoztak az Európa-szerte egyre több országban fellángoló gazdatüntetésekhez. A dühös gazdák Nyugat- és Kelet-Európában is Brüsszel agrárpolitikája ellen tiltakoznak, mivel az Európai Unió intézkedései egyre inkább ellehetetlenítik tevékenységüket, miközben az unión kívüli országokkal – főleg Ukrajnával – szemben egyre inkább versenyhátrányba kerülnek.

A hazai termelők – szemben más uniós országok gazdáival – a kormány agrárpolitikáját támogatják, a tiltakozásuk célja, hogy Brüsszel véglegesen visszavonja azokat a terveket, amelyek veszélybe sodorják Európa élelmiszer-előállítását.

Ezt is ajánljuk a témában

Brüsszel már több területen meghátrált, de ez még nem teljes siker

Cseh Tibor, a hazai gazdatüntetést szervező MAGOSZ főtitkára a Mandiner megkeresésére elmondta, több mint ezer gazdálkodó tiltakozott a magyar-ukrán határnál, Záhony mellett több mint kétszáz traktor is felsorakozott. A beszédek után a termelők átmenetileg a forgalmat is leállították. A demonstráció célja, hogy az EU immár legtöbb országában mindennapossá váló gazdatüntetések hatására Brüsszel végleg visszavonja azokat a terveket, amelyek tönkreteszik a termelőket.

Cseh Tibor kiemelte: A hazai termelők legfontosabb követelése, hogy az Európai Parlament és az állam- és kormányfőkből álló Tanács ne szavazza meg Brüsszel javaslatát arról, hogy újabb egy évvel meghosszabbítsa az Ukrajnából érkező gabonafélék és élelmiszerek behozatalát korlátozó vámok és kvóták felfüggesztését. 

Az orosz-ukrán háború kitörését követően – a szolidaritásból – feloldott importkorlátozások hatására az EU piacain, elsősorban az Ukrajnával határos országokban egyre nagyobb mennyiségben jelentek meg a silány minőségű, sokszor GMO-szennyezett élelmiszerek, amelyek nem felelnek meg az uniós előírásoknak. Az ukrán dömping óriási károkat okoz az unió keleti országaiban, mivel hatására csökken a kereslet, a felvásárlási árak pedig a mélybe zuhantak.

„Már nem csak a frontországokban, de a nyugati tagállamokban is tiltakoznak az ukrán élelmiszerek korlátlan behozatala ellen. Brüsszel a közelmúltban már előterjesztette a javaslatot, ezért a tagállamok vezetőin múlik, megszavazzák-e. A döntés a többség szavazatán múlik, Magyarország és a régiós országok nem tudnak vétózni, ha a nyugati országok támogatják a javaslatot” – magyarázta kérdésünkre a MAGOSZ főtitkára. Cseh Tibor emlékeztetett:

az Európa-szerte fokozódó gazdatüntetések eredménye kézzel fogható: Brüsszel a közelmúltban átmenetileg felfüggesztette a kötelező parlagoltatást, és visszavonta a növényvédő-szerek drasztikus korlátozására irányuló javaslatát is. 

Az európai és a magyar termelők célja ugyanakkor az, hogy ezeket a tervezeteket végleg visszavonja az EU, és az Európai Bizottság agrárpolitikájában olyan fordulat következzen be, amely ismét az európai termelőket támogatja és a versenyképességüket növeli.

Nyitóképünkön a pénteki gazdatüntetés a magyar-ukrán határon Fotó: Facebook/MAGOSZ

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2024. február 14. 08:47
A bulgar GDP novekedes 2% folott volt 2023ban, mig a magyar minusz 0,5% vagy meg kevesebb Tehat par ev es ok is elhagyjak Magyarorszagot Ork ban pedig euroval akar kuzdeni a magyar szuverenitasert, de 20% inflacioval erru csak almodozhat
zatoicsi
2024. február 09. 20:48
most néztem egy youtube videót, egy amerikai fickó arról beszélt hogy egy michigani egyetem kutatása szerint a házikertészet karbonlábnyoma 5-ször nagyobb mint a nagybani gazdálkodásé és kurva veszélyes tikokat tartani. Mindent el akarnak venni a globalisták, azt akarja ez a geci rothadt szar gyülevész mocsok banda, hogy semmiben ne legyél önellátó
SzaboGeza
2024. február 09. 20:25
Ha az Európai gazdák, nem engednek a GLOBALIZMUSNAK, és ezt a véleményüket NYOMATÉKOSÍTJÁK a szavazókörökben, akkor Megszabadulhatunk, a bogaraktól, a GMO-tól, a műhústól............és a a többi agymenéstől!!!!!!!
Kovács Ubul
2024. február 09. 20:19
"Magyar csoda: a kormányzati betiltás után 175 ezer tonna gabona érkezett Ukrajnából" https://atlatszo.hu/kozadat/2023/11/08/magyar-csoda-a-kormanyzati-betiltas-utan-175-ezer-tonna-gabona-erkezett-ukrajnabol/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!