Egyre többen fordulnak el a politikától – rekordot dönt a pártnélküliek aránya

2024. március 15. 07:09

Az elmúlt hónapokban közel félmillióval nőtt a pártnélküli szavazók tábora.

2024. március 15. 07:09
Hungarian Parliament - Tamas Sulyok

Nyitókép: Monus Márton/képszövetség via Getty Images

***

A Závecz Research legfrissebb reprezentatív felmérése alapján, az elmúlt négy hónap során közel negyedmillió szavazót vesztett a Fidesz, miközben az ellenzék bázisa számottevően nem növekedett. A ciklusok felénél hagyományosan csökkenni szokott a kormányzó pártok népszerűsége, ezzel együtt pedig növekedni szokott a bizonytalan és a pártnélküli szavazók aránya.

A Závecz Research felmérése szerint azonban az elmúlt hónapokban közel félmillióval gyarapodott a párt nélküli szavazók tábora, ami viszont már nem nevezhető megszokott jelenségnek a magyar politikában – írta meg az ATV.

Kiaknázatlan lehetőségek

A közvélemény-kutató szerint tavaly novemberben a választókorú lakosság 32 százaléka szavazott volna a Fideszre, ez az arány mostanra 29 százalékra csökkent. Ennek ellenére a kormányzópártok még mindig jelentős előnyben vannak, mivel az ellenzéki pártok továbbra sem tudják növelni a bázisukat. 

A DK a pártrangsor második helyén áll 13 százalékkal, mindössze 1 százalékot vesztettek tavaly ősz óta. A harmadik helyezett Mi Hazánk 6 százalékos, változatlan méretű támogatottsággal rendelkezik. Ugyancsak változatlan a Momentum támogatóinak aránya, jelenleg 5 százalékon áll a párt a felmérés szerint. 

A Jobbikot és az MSZP-t a teljes választókorú népesség 3-3 százaléka támogatja. 

Mindketten 1-1 százalékot vesztettek a korábbi időszakhoz képest. A Kétfarkú Kutyapárt is 3 százalékon áll, támogatottsága nem változott az elmúlt hónapokban. Az LMP támogatottsága 3-ról 2 százalékra csökkent. A Párbeszéd helyzete nem változott. Az ő esetükben továbbra is (szó szerint) egy 1 százalékos pártról beszélhetünk. 

A parlamenten kívüli pártok közül csupán két szervezet ért el az 1 százalékot, a Mesterházy Attila által fémjelzett Szocialisták és Demokraták, valamint a Jakab Péter-féle Nép Pártján.

A Závecz Research Intézet március elején végzett felmérésének tehát a legérdekesebb eredménye az, hogy a Fidesz és több ellenzéki párt támogatottságának csökkenése miatt jelentősen emelkedett a pártnélküliek aránya,

 számuk 25-ről 32 százalékra nőtt.

A felmérés szerint a 30 év alattiak körében különösen sokan vannak, akik az elmúlt hónapokban eltávolodtak a politikától: mindüssze 39 százalékuk menne el egy aktuális választásra, és 28 százalékuk tervezi, hogy részt vesz majd a június 9-én tartott választáson.

***
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. március 24. 11:14
Egyre többen fordulnak el a politikától – rekordot dönt a pártnélküliek aránya..pedig világos a helyzet: Orbán vagy turbán!
europész
2024. március 15. 10:10
Ha lehetne arra biztatnam a fidesz szavazo taborat a bizonytalansag erzete miatt elfordulokat,hogy gondoljak vegig a cselekvesuket.A FIDESZ-en kivul senkinek nincs jobb alternativaja a hogyan tovabbrol. Minden mas egy zurzavaros vilagba vezeti az embereket ahol keptelenek lesznek felismerni mekkora bajba jutottak.Ott aztan minden rosszra ugy kenyszeritik az embereket akiket mar nem tekintenek embernek,hogy a vegen teljes lesz az onfeladas.A Fidesz nem kovetel mast csak emberseges legy.Isten,Haza,Csalad. Nemet mond a haborura nemet mond a migraciora es nemet mond a gender oruletre. Igaz ha ezek teljesulnek egy kisse unalmas lesz a vilag.De abban az unalmasnak tuno vilagban viragzik a tudomany az irodalom a muveszet es a gazdasag es fokozodik az emberek jolete igaz nem olyan tempoban ahogy a derek ellenzekiek minden valasztasok elott fennhangon hirdetik muezzin modjara.
totumfaktum-2
2024. március 15. 09:17
Magyarul arányosan csökkent az aktivitás mindegyiknél, mert ha nincs kampány, nincs mozgósítás. És most egy kampány ELŐTT vagyunk. Ezt nem tudja értelmezni a Závecz?
ZagerEvans2525
2024. március 15. 09:01
Az adatokat Závecz hozza, őt tessék szekszuáltatni, ha nem tetszenek. A mandátum szétosztást egy, a Medgyessy kormány idején egyhangúan hozott törény határozza meg: az 5%-ot elértek között, arányosan. A magyar EP kvóta 21 képviselő. Tehát lehet e 2 parlamentet is ... (ld. feljebb). Csupán kiszámolom, hogyan oszlana meg mindez, ha tényleg így alkaqlna 06.09-én. Na, a jogosultak 68%-a választana: az első 29%, a második 13%, a harmadik 6%, a negyedik 5%, a többiek összesen 15%, mindösszesen 68%. (32% nem szavaz.) A 68%-nak a 29 42,65 %-a, a 13 19,12%-a, a 6 8,62%-a, az 5 7,35%-a, de a 3 már csak 4,41%-a. Tehát az első négy viszi a 21 mandátumot. Az elsőnek 12, a másodiknak 5, a harmadiknak és a negyediknek 2-2 jutna. Hja, a vókosoktól (woke) tudjuk, a matek egy rasszista tudomány, mert miután befutott Afrikából a nhajó az új rabszolgákkal, először mindig megszámolták őket. Kár, hogy ifjonti koromban ezt még nem így láttam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!