Középkori vírus: mi megnyugodhatunk, a románok nem

2024. február 13. 12:15

A magyar lakosság döntő többsége védett a kanyaró ellen – közölték a hatóságok.

2024. február 13. 12:15
MMR vaccine, conceptual image

A magyar lakosság döntő többsége védett a kanyaró ellen, mert vagy átesett a betegségen vagy megkapta a védőoltást – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden közleményben az MTI-vel. Azt írták: Magyarországon hazai eredetű kanyarómegbetegedés 2002 óta nem fordult elő, és az elmúlt 21 évben a behurcolt, illetve behurcolt fertőzéssel összefüggő esetből 81-et jelentettek.

Hozzátették: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában 2022-ig Magyarország is igazolta, hogy legalább 36 hónapig nem fordult elő a kanyaró járványos terjedése, azaz a betegség behurcolása után nem kezdődött meg az országon belüli terjedés, így Magyarországon „elimináltnak tekinthető” a betegség.

Ezt is ajánljuk a témában

Románia például már nem ilyen szerencsés, az elmúlt évben összesen 2805 kanyarós megbetegedést és a vírus okozta három halálesetet jelentettek Romániában.

A kanyaró cseppfertőzés útján terjed, lázzal, köhögéssel, orr-garat huruttal, kötőhártya-gyulladással és bőrkiütéssel, a betegség tüdő- vagy akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet, egyes esetekben a betegség halálos kimenetelű is lehet.  A kanyaró rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely a kiütések megjelenése előtt már négy nappal fertőzhet és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még négy napig tart. A kórokozót a beteg az orr- és garatváladékával üríti. A bőrkiütések a fejen, arcon kezdődnek, és később a testen lefelé terjednek. A kiütések néhány napig tartanak, és a megjelenés sorrendjében tűnnek el. A betegség természetes úton történő átvészelése élethosszig tartó védettséget biztosít.

Mivel a betegségnél csak tüneti kezelés áll rendelkezésre, a leghatékonyabb védekezés ellene a két dózisból álló, kombinált MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) oltás.

(MTI)

Nyitókép: DIGICOMPHOTO / SCIENCE PHOTO LIBRA / FCA / AFP

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Halder_1899
2024. február 13. 15:07 Szerkesztve
Gyerekbénulás, tuberkulózis, torokgyík, a szamárköhögés, kanyaró, a mumpsz és a rubeola bárányhimlő ellen pl. Ezektől rettegtek korábban. Gyerekkorban oltások, melyek oltásellenesek ma is támadnak, SAJNOS: BCG-oltás tuberkulózis illetve (gennyes) agyhártyagyulladás ellen DTPa, diftéria (torokgyík), a szamárköhögés, a tetanusz ellen IPV gyermekbénulás Hib: fulladáshoz vezető epiglottitis A PCV13-oltás a Pneumococcus nevű baktérium Az MMR a kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen. Varicella a bárányhimlő ellen. stb Ezek hatalmas károkat okoztak, mára eltűntek. Nyugaton amit megszüntettek ott is hozzák vissza mikor micsoda meglepetés jönnek elő a betegségek. Ezek nem megszűntek, hanem a védőoltások miatt eltűntek, vagy visszaszorultak. Egy dolog a Covid oltás probléma, és egy másik dolog, hogy így nem lehet mindent támadni.
Swansea2688
2024. február 13. 13:50
A románok ebben is előrébb tartanak: nekik van kanyarójuk, nekünk meg nincs.
survivor
2024. február 13. 13:17
Áldassék azoknak a neve akik a védőoltásokat kitalálták: Jenner Pasteur Roux Koch.. és még sok tudós. Az oltáselleneseknek javaslom: költözzenek össze a járvány alatt. Ha vége, a hullákat kisöpörjük...
survivor
2024. február 13. 13:13
Halder_1899 a kurva Kádár korszakban MINDEN járványt megfékeztek jöttek a libsik: hullott a nép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!