Elemző Pressman parlamenti feltűnéséről: az amerikai nagykövet politikai aktivista, ez pedig nyomásgyakorlás

2024. február 06. 16:19

Kiszelly Zoltán politológus szerint az amerikai nagykövet felülértékelte a szerepét, azt gondolta, hogy ő megoldhatja azt, amit a svédeknek nem sikerült. Csakhogy ebben az ügyben neki nem osztottak lapot.

2024. február 06. 16:19
null
Béres Sándor
Béres Sándor

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: meglepő helyen tűnt fel David Pressman, amikor a február első hétfőjére összehívott rendkívüli ülésen váratlanul felbukkant hazánk amerikai nagykövete is, aki néhány másik NATO-ország nagykövetének társaságában vett részt az ülésen, noha kollégáival együtt vélhetően pontosan tudták, hogy a kormány nem lesz ott az ülésen, hiszen mint arról a Mandiner beszámolt, Sopronbánfalván tart háromnapos kihelyezett ülést.

További érdekesség, hogy a nagykövet felbukkanására nem a kormánypárti sajtó, hanem a 444 hívta fel a figyelmet olyannyira, a lap még egy fotót is mellékelt a beszámolójához.

Ezt is ajánljuk a témában

„A nagykövetek előkészítik a csúcstalálkozókat, nem a fogadó ország belpolitikáját alakítják”

A nagykövet felbukkanása kapcsán Kiszelly Zoltán politológust kérdeztük. Mint a szakértő rámutatott: a fentiek miatt „beszélhetünk nyomásgyakorlásról”.

Mint kifejtette: David Pressman és kollégái „pontosan tudták, hogy a kormány nincs ott. Nagyon sok miniszter egyben képviselő is, ilyen szempontból minimum ők hiányoznak és

a svédeknek még nem sikerült a kormánypárti képviselők fenntartásait maradéktalanul eloszlatni, és ezen Pressman nyomásgyakorlása sem változtat.

Azt gondolta, amit a svédek nem tettek meg, azt majd ő megoldja, de neki ebben nem osztottak lapot. Felülértékeli a saját szerepét, ebből is látszik, hogy politikai aktivista.”

Kiszelly Zoltán szerint ugyanis Pressman „aktivistaként viselkedik. Tudta, ha bemegy az országgyűlésre, abból médiahír lesz. És megint nem a párbeszédet keresi a kormánnyal, hanem mint a múlt heti szivárogtatás, vagy mint a vízumszakcióval való fenyegetés, ez is mind a nyomásgyakorlás része”.

Arra kérdésünkre, hogy nem errodálja-e a nagykövet a saját hitelességét a parlamenti ülésen való megjelenéséhez hasonló akciókkal, a szakértő úgy fogalmazott: „a kormánypárti közösség szemében neki nyilván kicsi a tekintélye, ő azt már eljátszotta”. De mint rámutatott: az is

sejthető volt, hogy a magyar parlamenti koreográfia” úgy fog alakulni, hogy a kormány tagjai „nem ugranak úgy, ahogy az amerikai nagykövet, vagy az ellenzék csettint”.

„A mai diplomáciában a nagykövetek előkészítik a csúcstalálkozókat, és nem a fogadó ország belpolitikáját alakítják” – húzta alá a szakértő. „A nagykövetnek az a szerepe, hogy előkészítse a magasabb szintű tárgyalásokat”, egy nagykövet „nem aktivistaként, hanem a háttérben dolgozik”, tehát „akkor jó a nagykövet, ha a háttérben marad, és az a kivétel, amikor ilyen aktív szerepet vállal” – tette hozzá.

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2024. február 09. 08:09
"rendkívüli ülésen váratlanul felbukkant hazánk amerikai nagykövete is, (…) noha kollégáival együtt vélhetően pontosan tudták, hogy a kormány nem lesz ott az ülésen" Persze hogy most ment! Amikor ott van Orbán és a kormány, nem mer… (Hogy is van a mondás? "Nincs otthon a macska, cincognak az egerek.")
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. február 08. 11:03
már írtam nem ismerem a látogatás szabályait, de mondjuk, gondolom egy ilyen provokáció - sokban különbözik attól, mint amikor valaki egy óvodás vagy iskolás csoportot hív meg a parlament meglátogatására. Nincs semmi engedélyezés - senkivel nem kell előre egyeztetni (mondjuk a ház elnök) a magyar parlament nem átjáróház sem a szlovák sem tetves lengyel meg jenki meg balti geci nagykövetnek úgy kellett volna őket kibaszni onnan mint macskát szarni - legközelebb így lesz puccs ?
Krupp Skya
2024. február 07. 19:30 Szerkesztve
"Kovács UbulKrupp Skya 2024. február 06. 17:13 Gránitszilárdságú Alkotmányunkat egy buzi írta." Láttam én már buzitól jó festményt, olvastam már buzitól jó írást Most ne a Juszt Laci bácsira gondolj az csak 50 százalékig felel meg ennek a kritériumnak, mert buzinak buzi, csak bolsevik, ÁVH-s szarokat írogat.
Mandolini
2024. február 07. 12:40
Takarodjon haza ez a nő. Vagy férfi. Vagy a tököm tudja mi a neme, de a lényeg hogy tipli! This woman should go home. Or a man. Or the fuck knows what the gender is, but the point is get out!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!