Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Az USA korlátozza a magyarok vízummentességét, reagált a Belügyminisztérium

2023. augusztus 01. 10:40

Bosszút állt az amerikai külügy, amiért Magyarország nem volt hajlandó kiszolgáltatni nekik a határon túli magyarok állampolgársági adatait.

2023. augusztus 01. 10:40
PRESSMAN, David

Az Egyesült Államok kedden élesen korlátozta Magyarország részvételét a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt – írta meg a Politico.

Információink szerint az USA az összes kettős állampolgár adatait – elsősorban a kárpátaljai és vajdasági magyarok adatait – akarták megszerezni Magyarországtól. Az amerikaiak akkor azt mondták, hogy ha Magyarország nem adja ki ezeket az adatokat, akkor eltörlik a kedvezményeket. Ehhez képest eltörlés helyett most csak szigorítottak. Közben már reagált a Belügyminisztérium is az amerikai döntésre, bosszúnak nevezte az amerikai intézkedést.

Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.  

– olvasható a Politicon.

A példátlan lépés biztonsági aggályok miatt történt, amely egyedüliként Magyarországot érinti az amerikai programban résztvevő 40 ország közül – írják. 

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a bejelentés előtt a POLITICO-nak adott interjúban elmondta: „Több százezer olyan útlevél van, amelyet a magyar kormány az egyszerűsített honosítási program részeként bocsátott ki anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben”.

Pressman szerint az amerikai kormány évek óta és több kormányzaton keresztül foglalkozik a magyar kormánnyal ezzel a „biztonsági résszel”. 

Az Egyesült Államok 2017-ben ideiglenessé tette Magyarország státuszát a vízummentességi programban, és biztonsági aggályok álltak egy olyan döntés hátterében is, amely szerint a külföldön született magyarok 2020-tól nem lesznek jogosultak a vízummentességre.

Most azonban minden magyar útlevéllel rendelkező személy érintett lesz.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

Összesen 472 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2023. augusztus 04. 00:53
A határok kívüli magyarokkal ( papír) nekünk határonbelüli magyaroknak már tele van a faszunk! Nem elég hogy évente legalább 100 milliárd forintot kapnak ami, dolgozó magyarok befizetett adóiból ! Mist neg nem adjuk ki az adataikat a kényes geciknek ők vannak kb 1 millióan , mi határon belüli meg kb 10 millióan, tehát 1- millió miatt szopik kb 10 millió ember, mert a magyar kormány szarok mint most us a határon belüliekre! A papír magyaroknak üzenem szégyeljék magukat! A magyar kormány többet tesz értük mint azokért, akik őket, és az országot eltartják! Elkell zavarni orbánékat a gecibe! Legyen újra 56!
catalina11
2023. augusztus 02. 18:51
Őszintén szólva már évek óta tologatjuk, tervezgetünk oda egy utat. De valahogy nem vágyom oda, nekem már ez az elektronikus szarság sem tetszik. " egy igazi hű meg há ország. Ha van egy balkanyar az úton akkor, három táblán jelzik, hogy ez a világ egyetlen 33.5 fokos balkanyarja, amit nem látott még a zseniális Nobel-díjas Bob Dylan...
Intruder
2023. augusztus 01. 23:36
Ezt a buzit ki kellene baszni innen.
jooeee
2023. augusztus 01. 22:08
Korlátozni kellene nekünk is az amerikaiak beutazását, valamint Mr. Pressmann-ak minden héten hétfőn be kellene jelentkeznie a Teve utcába személyesen és be kellene számolnia az előző hét történéseiről! Innentől kezdve ez így lenne tisztességes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!