Romokban az MSZP, de a Momentumot előzve egész jó alkut hozott össze Gyurcsányékkal

2023. december 02. 21:11

A polgármesterjelölteket tekintve Budapesten csak 2:1 arányban nyomták le Gyurcsányék Kunhalmiékat, vidéken azonban nagyjából döntetlen lett az eredmény.

2023. december 02. 21:11
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Az ellenzéki pártok választási alkudozásában érdekes fejlemény történt a minap, amikor nyilvánosságra került a DK és az MSZP megállapodása. Eddig úgy tűnt, a Gyurcsány-párt tűzzel-vassal keresztülviszi az akaratát, s legfeljebb morzsákat enged át a többieknek, ám a megszellőztetett nevek alapján egyértelműen az látszik, hogy a szocialisták keményen tárgyaltak, és sokkal több politikusuk vehet részt a jövő júniusi önkormányzati voksoláson, mint amennyi a támogatottságukhoz képest reális lenne.

Ezt is ajánljuk a témában

A 3:1 arány lenne a reális

A közvélemény-kutatási adatok alapján ugyanis – az egyes intézetek persze eltérő adatokat szoktak közölni, de nagyjából ezek az érvényes számok – az MSZP küzd a parlamenti bejutást jelentő öt százalékért, míg a DK-t 15 százalék körülire vagy annál kicsivel jobbnak mérik. Tehát Gyurcsányék legalább háromszor olyan erősek, mint Kunhalmiék. Ehhez képest már a fővárosban is csupán kétszer annyi polgármesterjelöltet állíthat a DK: a 15 megnevezett kerületből nekik jut 10, az MSZP-nek 5. 

A kompromisszum más téren is tetten érhető, Gyurcsányék két olyan szocialista politikust – Zuglóban Horváth Csabát, Kispesten Gajda Pétert – támogatnak, akik komolyabb botrányba keveredtek az elmúlt években, s az ügyeikben (parkolási mutyi, illetve önkormányzati pénzek lenyúlásának a gyanúja, fehér porral súlyosbítva) nyomozás zajlik. Kétségtelen,

az MSZP lenyelte azt a békát, hogy kénytelen olyan polgármesterek – a III. kerületi Kiss László, illetve a XVIII. kerületi Szaniszló Sándor – mögött felsorakozni, akik tőlük dezertáltak, holott 2020 elején úgy döntött az országos választmányuk, erre nem kerülhet sor. 

Erre a pálfordulásra egyébként Molnár Zsolt pártigazgató a Mandinernek nemrég magyarázatot adott. Azt mondta, a két helyi szervezetük kezdeményezte, hogy a jelenlegi polgármestereket támogassa az MSZP, mert velük van legnagyobb esély arra, hogy legyőzzék a fideszes kihívóikat, másrészt a kongresszusuk azt mondta ki, csak előválasztás esetén nem lehet a pártból eltávozott politikusok mellé állni.

Ezt is ajánljuk a témában

Persze az sem mindegy, hogy melyik helyeket kapták meg a pártok, ott mekkora esély van a győzelemre. Ebben vegyes a kép, mert a szocialistáknál a II. kerületi Őrsi Gergely, illetve a zűrös ügyek ellenére a kispesti Gajda Péter joggal bízhat az ismétlésben, az angyalföldi Tóth József vereségére pedig nincs az az elvetemült szerencsejátékos, aki fogadást merne kötni. Zuglóban azonban még az sem biztos, hogy Horváth Csaba elindulhat, miután a Momentum és a civilek ellenjelöltet állítottak a volt lila párti alpolgármester személyében, a XVII. pedig fideszes kerületnek számít, ott nem valószínű, hogy túl sok babér terem az ellenzéknek.

Ezt is ajánljuk a témában

Még megváltozhat a felállás

A DK-s városrészekben sem egyértelmű a helyzet, bukhatják a III. kerületet – ahova komoly ambícióval vissza akar térni a kormánypárti Bús Balázs –, sőt, akár a IV.-et, miután a Kutyapárt is elindul. Simán elveszíthetik a X.-et is, lévén, hogy ott jelenleg fideszes a polgármester, továbbá a XX.-at, amelyet jelenleg a Fidesz által támogatott független politikus irányít, sőt a XXII.-et is, ahol a Momentumnak is van kiszemelt embere. 

Tény ugyanakkor az is, hogy az arányok változhatnak, ha megnevezik a további nyolc polgármesterjelöltet is Budapesten, és módosulhat a mostani felállás akkor is, ha a többi ellenzéki pártot, elsősorban a Momentumot is beveszik az osztozkodásba, mert az 

nehezen elképzelhető, hogy az egykori szivárványkoalíció tagjai több jelölttel vágnak neki a küzdelemnek.

Vidéken pedig még jobb pozíciókat ért el az MSZP, ami jelzi azt is, hogy a főváros határain túl a szocialisták még mindig beágyazottabbak az összes ellenzéki pártnál. A két párt 33 közös polgármesterjelöltet nevezett meg, ebből 13 szocialista, 12 DK-s és 8 független. Az MSZP-é lett többek között négy megyeszékhely, Salgótarján, Szolnok, Szombathely, Veszprém. Ezek közül a nógrádi, illetve vasi megyeszékhelyen ismételhet Fekete Zsolt, illetve Nemény András, Veszprémben ennek kicsi az esélye. Szolnokon izgalmas lehet a mérkőzés a kormánypárti Szalay Ferenc polgármester és a kihívója, Győrfi Mihály között, de inkább az a valószínű, hogy nem történik változás. 

Több várost névleg független politikus szeretne újra bevenni

De olyan kisebb, közepesebb városokat is a szocialisták kaptak, mint például Ajka, Celldömölk, Kazincbarcika, Oroszlány, Nyírbátor, Tiszaújváros, ezek közül néhány viszonylag könnyen behúzhatónak tűnik a számukra. A DK-nak nem jutott megyeszékhely, csak kisvárosok, mint például Dunakeszi, Kalocsa, Nagykanizsa, Pápa, Várpalota, Tököl, ezek azonban általában nem lesznek könnyű menetek. 

Érdekes viszont, hogy mindkét párt néhány – névleg – független jelölt mellett is felsorakozott, közülük többen nagyobb városokat szeretnének irányítani. Pécsett eldőlt, hogy a szocialista hátterű Péterffy Attila polgármestert támogatják, holott korábban az is szóba került, hogy Gyurcsányék LMP-s politikussal vágnak neki a kampánynak. Szegedet az MSZP korábbi nagy reménysége, Botka László irányítja, aki néhány éve összeveszett a társaival, de a szocialisták – csakúgy mint a DK – nem akarják „odaadni” a Fidesznek a várost, így megegyeztek vele. 

A kormánypártoknak nehéz dolguk lesz, ha a két egyetemi városban győzni akarnak. 

A gyöngyösi Hiesz György – aki szintén MSZP-sből lett független – 2019-ben győzött, jövőre ismételhet, csakúgy, mint Tatabányán Szűcsné Posztovics Ilona vagy Érden Csőzik László, e két utóbbi politikus azonban inkább közelebb áll a DK-hoz, mint a szocialistákhoz. A kaposvári és a komlói független jelöltek előtt azonban sokkal keményebb feladat áll, hiszen a hivatalban lévő kormánypárti polgármestereket kell legyőzniük.

Nyitókép: Facebook

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2023. december 03. 06:35
ugyanmár az MSZP és a DK mikor volt kettő? Az hogy 2006 óta úgy tesznek "mint ha" , csak azért van hogy megtévesszék a naiv szemlélőt és elhitessék vele hogy orrbefogással rájuk szavazzon és biztosítsa számukra a megélhetést. A romentum és a többi szatelit is(a ballikig) csak korban és viseletre különbözik ettől az áporodott büdöskomcsi társaságtól
bagira002
2023. december 03. 05:24
Mihazánkmozgalom azon siránkozik hogy Gyurcsány nem áll vele szóba.
hátakkor
2023. december 03. 00:53
'Mi szerettük Ferit' kohnhalmi ági
Zolotarjov
2023. december 03. 00:44
Kis komenista Kleopátra..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik