Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Zuglóban Horváth Csabának momentumos kihívója lesz, de van ennél nagyobb baja is a polgármesternek

2023. november 25. 16:31

A Momentum és Hadházy Ákos szerint a városvezetés gyatrán dolgozik, ezért a XIV. kerületben a lilák saját politikussal indulnának a polgármester-választáson.

2023. november 25. 16:31
HORVÁTH Csaba
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Nagyon feszült lett Horváth Csaba, amikor kiderült, nem biztos, hogy ő lesz az ellenzék közös polgármesterjelöltje Zuglóban. A Civil Zugló Egyesület és a Momentum ugyanis összefogott, mert szerintük nem működik jól a városvezetés, emiatt a kerület lecsúszik, nem fejlődik rendesen, az intézményeik rossz állapotban vannak, emiatt a lilák alpolgármesterét, az ott lakó Rózsa Andrást – aki a bejelentés után lemondott a posztjáról – támogatják. Minderre egyébként áldását adta a kerület országgyűlési képviselője, 

Hadházy Ákos is, aki meglehetősen rossz viszonyban van a polgármesterrel. 

(Az csak mellékszál, hogy eredetileg Kerpel-Fronius szerette volna megszerezni ezt a pozíciót, de a momentumos főpolgármester-helyettes nem aratott nagy sikert a helyi civileknél a bepróbálkozásával.)

Ezt is ajánljuk a témában

Horváth, a szocialisták budapesti erős embere az ATV Egyenes adás című műsorában szemmel láthatóan sértődötten és ingerülten kommentálta a fejleményeket, válaszolt a műsorvezető kérdéseire. A polgármester rendesen ekézte az egykori helyettesét, mondván ő nem végezte el a rábízott feladatokat, holott mindig kapott újabb és újabb esélyt, és a Rózsáék által megfogalmazott kritikákat épp a Fidesz hangoztatja. Ezt követően lózungszerűen az összefogásról, együttműködésről, a zuglóiaknak tett esküjükről beszélt. 

Előválasztást azonban nem szeretne, azt mondta, az ilyen procedúra meghekkelhető, s ez egyébként is a Fidesz érdekeit szolgálná, 

mert a kormánypártnak a regnáló polgármesterrel szembeni jelöltet kellene támogatni. Majd azzal érvelt, hogy a várost irányító koalíció többi tagja – az MSZP-n kívül a DK, a Párbeszéd és az LMP – kiáll mellette. S az elmúlt hetek momentumos ámokfutásairól beszélt, amely szintén a kormánypártnak kedvez, de azért bízik benne, hogy Donáthék is megtalálják majd a helyes irányt, amely az együttműködés politikája.

Információink szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a Momentumon kívül a szivárványkoalíció többi tagja Horváth polgármesterjelöltségét támogatja. Tény: a DK a csütörtöki MSZP-s megállapodással beállt Horváth mögé.

Az ugyan igaz, hogy 2019-ben viszonylag nagy fölénnyel nyert – több mint 13 százalékponttal verte meg a fideszes ellenfelét –, de gyakorlatilag bármelyik ellenzéki politikus győzött volna, így a siker nem feltétlenül az ő érdeme. A váltás így 

nem okozna traumát az ellenzéki szavazók, szimpatizánsok körében, hiszen a többségük szintén érzi, hogy nagyon nincs minden rendben az önkormányzatban. 

A koalíciós torzsalkodás mellett az is Horváth helyzetét nehezíti, hogy gyakorlatilag kíméletlenebb hadban áll Zugló független parlamenti képviselőjével, mint a Fidesszel szemben. Hadházy Ákos rendszeresen támadja a polgármestert, mondván nem csinál sok mindent a kerületében, s ennek többször látványos akcióval adott hangot. Az MSZP korábbi országgyűlési képviselőjének, Tóth Csabának a korrupciógyanús ügyei is súlyos árnyékot vetnek a polgármesterre és csapatára, hiszen Horváth Hadházyval szemben a párttársa parlamenti indulását támogatta. Ráadásul maga a polgármester is gyanúsított egy parkolási ügyben, így még az sem elképzelhetetlen, hogy a kampány kellős közepén viszik el bilincsben, ami nyilvánvalóan alaposan csökkentené az ellenzéki pártok esélyét.

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

Idézőjel

Úgy véli, az MSZP-s polgármester meggyanúsításának minden bizonnyal megvannak az alapjai.

Ezt is ajánljuk a témában

Gyurcsányéknak mindenképp jól jönne egy olyan polgármester, akit rövid pórázon tarthatnak. Miután az LMP mostanában a Demokratikus Koalíció egyik kiemelt partnerévé vált, fogcsikorgatva, de valószínűleg ők is támogathatják. A Párbeszéd korábban az MSZP-vel együtt mozgott, de Tordaiék nem szívesen adnák ehhez a felálláshoz a nevüket, arra próbálják rábeszélni Horváthot, egyezzen bele az előválasztásba, amire Rózsa hajlandó lenne.

Ez lenne a megoldás a konfliktusban, hiszen nem úgy fest a dolog, mintha bármelyik fél engedne, 

ha viszont jövő júniusban mindketten ringbe szállnak, borítékolható lenne a Fidesz győzelme. 

Tavaly szeptemberben ugyanis tartottak a kerületben egy időközi választást, miután a párbeszédes Szabó Rebeka 2022 áprilisában országgyűlési képviselő lett. Akkor nem tudtak megegyezni a szivárványkoalíció tagjai, az MSZP nem támogatta az ellenzéki jelöltet, s külön indult a Civil Zugló egyesület. Ennek az lett a következménye, hogy 40,16 százalékkal győzött a kormánypárti, második lett a négypárti ellenzéki politikus, 36,6 százalékkal, a civil 21, a szocialisták által is támogatott jelölt pedig mindössze 2,24 százalékot szerzett.

Ennek a forgatókönyvnek a megismétlődését szeretnék elkerülni a balliberális térfélen, de nagy kérdés, az egyik fél elrántja-e az utolsó pillanatban a kormányt, mielőtt karamboloznának.

Nyitókép: Horváth Csaba, a közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője, Zugló polgármestere nyilatkozik a sajtónak a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt 2020. június 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. november 25. 23:12
"egyébként is a Fidesz érdekeit szolgálná, mert a kormánypártnak a regnáló polgármesterrel szembeni jelöltet kellene támogatni"....na,Horváth Csacsi hülyébb már te sem leszel....a kormány nyilván az idióta lilajelöltet fogja támogatni,ugyi?
blondiner
2023. november 25. 22:11
Nagy meccs lesz - ostobák a bűnözők ellen
Obsitos Technikus
2023. november 25. 19:03
Hát amilyenek a nyomisok, Horváth Csacsi lekörözi...
EX_Terminator
2023. november 25. 18:30
Elviselhetetlen tolakodó erőszakoskodó gyalázkodó leállíthatatlan férgek és seggfejek vagytok ti a legutolsó szálig, akiket ha nem kopnak le rólam EGÉSZ EGYSZERŰEN AGYON FOGOK VERNI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!