Több ponton is elbukhat Karácsony Gerely mikroadományos magyarázkodása

2023. november 19. 08:40

Nincs összhangban a jogszabályokkal a főpolgármester által előadott történet az adománygyűjtésről.

2023. november 19. 08:40

Még csak most kezd kibontakozni igazán Karácsony Gergely 99 Mozgalom nevű szervezetének finanszírozási botránya – írja a Magyar Nemzet. A lap összehasonlította az eddig nyilvánosságra került információkat az adománygyűjtés hatályos jogi szabályaival. 

A Magyar Nemzet szerint nem lett volna nehéz dolga a 99 Mozgalomnak, hiszen az adománygyűjtés folyamatát világosan szabályozza a 350/2011 kormányrendelet. A jogszabály kitér arra is, hogy pénzt ládában is lehet gyűjteni. Ebben az esetben az adománygyűjtő doboznak zártnak kell lennie, mégpedig úgy, hogy az adományt elhelyezhessék benne, de a bedobott készpénzt, vagy más értéket csak a láda felnyitásával lehessen kivenni. Továbbá a gyűjtőládán fel kell tüntetni a gyűjtő szervezet nevét, elérhetőségét.

Fontos az is, hogy a láda felnyitásakor az adománygyűjtő szervezet erre feljogosított legalább két képviselője jelen legyen, a felnyitáskor jegyzőkönyvet kell készíteni a gyűjtőláda állapotáról, az abban talált adomány mennyiségéről, utóbbiról például címletek szerint. Ezután gondoskodni kell arról, hogy a szervezet könyveibe bejegyezzék a juttatást.

Az is fontos követelmény, hogy az adomány gyűjtője köteles tájékoztatni az adakozókat a gyűjtés céljáról.

Ehhez képest eddig a következők derültek ki a Karácsony-féle adománygyűjtésről: 

 – A 99 Mozgalom számlájára 506 millió forintot fizetett be készpénzben a szervezet képviselője, Perjés Gábor. Befizetések 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között történtek, vagyis történt befizetés a baloldali előválasztás, és az országgyűlési voksolás utáni időszakban is.

 – Az összeg Karácsony és Perjés állítása szerint csekély összegű adományokból jött össze, a pénzt ládában gyűjtötték. Ugyanakkor az OTP feljelentése szerint a befizetések nagy címletekkel történtek, a bankók nem egyszer újak, gyűrődésmentesek voltak, sorszámuk követte egymást, ezek miatt leginkább csomagokban érkezhettek.

 – A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy információk szerint az adománygyűjtő ládák tíz jegyzőkönyvén az MSZP két munkatársának neve szerepelt, ez akkor derült ki miután a 99 Mozgalom gyanús finanszírozása miatt házkutatást tartott Tordai Csaba ügyvédi irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szocialista párt viszont egy jegyzőkönyv aláírását ismerte el.

Ez viszont több kérdést is felvet, mivel

megkérőjelezhető a jegyzőkönyvek hitelessége.

Amennyiben a bankjegyek valóban kötegben kerültek bele Karácsonyék dobozába, akkor a pénzt nem sok ember adta össze, ebben az esetben viszont nem lehet mikroadományozásról beszélni. Ezek mellett pedig kérdéses, hogy mi volt az adománygyűjtés célja, hiszen befizetések történtek még 2022 szeptemberében is, tehát fél évvel a legutóbbi országgyűlési választás után is.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: képernyőfelvétel

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2023. november 19. 17:20
Amint kicsit megszorongatják Perjés elvtárs tökeit, rájön az öreg, hogy az élete hátralévő részét a böriben töltheti, ha nem köt egyezséget a szervekkel. Egyébként nagy értékben elkövetett pénzmosásért lesittelik, a műfenyő meg röhög a markába.
5m007h 0p3ra70r
2023. november 19. 13:54
Lófaszt mozgalom, legfeljebb 99 izgalom.
nyugalom
2023. november 19. 11:45
Ezt a 00-t tamogatjak? Egy sunyi, hazug senkiházi proli! A zsidók babja! Csak mar megittasult a székétől!
files32
2023. november 19. 10:59
2008-ban, hosszú ellenzékiségének hetedik évében annyira rosszul állt a Fidesz és a köré csoportosuló szervezeti holdudvar anyagilag, hogy veszélybe került a jobboldali nyilvánosságban már akkor is meghatározó eseménynek számító kötcsei piknik lebonyolítása. A német CDU pártalapítványa, a Konrad Adenauer Stiftung (KAS) azonban a zsebébe nyúlt, és mintegy 1,1 millió forinttal kisegítette a magyar testvérpárt ikerszervezetét, a rendező Polgári Magyarországért Alapítványt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!