Több ponton is elbukhat Karácsony Gerely mikroadományos magyarázkodása

2023. november 19. 08:40

Nincs összhangban a jogszabályokkal a főpolgármester által előadott történet az adománygyűjtésről.

2023. november 19. 08:40

Még csak most kezd kibontakozni igazán Karácsony Gergely 99 Mozgalom nevű szervezetének finanszírozási botránya – írja a Magyar Nemzet. A lap összehasonlította az eddig nyilvánosságra került információkat az adománygyűjtés hatályos jogi szabályaival. 

A Magyar Nemzet szerint nem lett volna nehéz dolga a 99 Mozgalomnak, hiszen az adománygyűjtés folyamatát világosan szabályozza a 350/2011 kormányrendelet. A jogszabály kitér arra is, hogy pénzt ládában is lehet gyűjteni. Ebben az esetben az adománygyűjtő doboznak zártnak kell lennie, mégpedig úgy, hogy az adományt elhelyezhessék benne, de a bedobott készpénzt, vagy más értéket csak a láda felnyitásával lehessen kivenni. Továbbá a gyűjtőládán fel kell tüntetni a gyűjtő szervezet nevét, elérhetőségét.

Fontos az is, hogy a láda felnyitásakor az adománygyűjtő szervezet erre feljogosított legalább két képviselője jelen legyen, a felnyitáskor jegyzőkönyvet kell készíteni a gyűjtőláda állapotáról, az abban talált adomány mennyiségéről, utóbbiról például címletek szerint. Ezután gondoskodni kell arról, hogy a szervezet könyveibe bejegyezzék a juttatást.

Az is fontos követelmény, hogy az adomány gyűjtője köteles tájékoztatni az adakozókat a gyűjtés céljáról.

Ehhez képest eddig a következők derültek ki a Karácsony-féle adománygyűjtésről: 

 – A 99 Mozgalom számlájára 506 millió forintot fizetett be készpénzben a szervezet képviselője, Perjés Gábor. Befizetések 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között történtek, vagyis történt befizetés a baloldali előválasztás, és az országgyűlési voksolás utáni időszakban is.

 – Az összeg Karácsony és Perjés állítása szerint csekély összegű adományokból jött össze, a pénzt ládában gyűjtötték. Ugyanakkor az OTP feljelentése szerint a befizetések nagy címletekkel történtek, a bankók nem egyszer újak, gyűrődésmentesek voltak, sorszámuk követte egymást, ezek miatt leginkább csomagokban érkezhettek.

 – A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy információk szerint az adománygyűjtő ládák tíz jegyzőkönyvén az MSZP két munkatársának neve szerepelt, ez akkor derült ki miután a 99 Mozgalom gyanús finanszírozása miatt házkutatást tartott Tordai Csaba ügyvédi irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szocialista párt viszont egy jegyzőkönyv aláírását ismerte el.

Ez viszont több kérdést is felvet, mivel

megkérőjelezhető a jegyzőkönyvek hitelessége.

Amennyiben a bankjegyek valóban kötegben kerültek bele Karácsonyék dobozába, akkor a pénzt nem sok ember adta össze, ebben az esetben viszont nem lehet mikroadományozásról beszélni. Ezek mellett pedig kérdéses, hogy mi volt az adománygyűjtés célja, hiszen befizetések történtek még 2022 szeptemberében is, tehát fél évvel a legutóbbi országgyűlési választás után is.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem Karácsony kampányfinanszírozási ügye az első botrány, amelyben felbukkant Bajnai bizalmasa

Tordai Csaba neve már a Városháza-gate botrányban is előkerült.

***

Nyitókép: képernyőfelvétel

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik