Ezt lehet tudni eddig a Karácsonyék körül kialakult botrányról

2023. november 18. 09:26

A főpolgármester nem szólalt meg a bizalmasa, Tordai Csaba ügyvédi irodájában történt házkutatásról.

2023. november 18. 09:26
Tordai Csaba

Mint ismert, jelenleg nyomozás folyik a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt. Legutóbb az adóhatóság is kiszállt a főpolgármester jogi főtanácsadójának ügyvédi irodájához, ahol fontos bizonyítékokat foglaltak le. Arról, hogy mi vezetett idáig, a Magyar Nemzet közölt  terjedelmes cikket. 

Százmilliók, de mire?

A 99 Mozgalom körüli botrány még júniusban robbant ki, amikor a Nemzeti Információs Központ (NIK) nyilvánosságra hozta a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy több, mint 

506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban.  

A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”. Ezt az összeget készpénzben fizették be 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között a mozgalom számlájára, több részletben. A dátumból az is kiderül, hogy a befizetések bőven az előválasztási- és az országgyűlési kampány után is folytatódtak, így kérdés, hogy valójában kiktől érkeztek és kikhez kerültek a beérkezett százmilliók – írta meg a Magyar Nemzet.

Emlékezetes volt az is, amikor a főpolgármester azzal érvelt, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel, amit „kis ládikákban” gyűjtöttek. Mindezek mellett Karácsony el is szólta magát, hiszen azt is felvetette, hogy lehettek külföldi állampolgárok a rejtélyes adományozók között. Ehhez jött hozzá még Pusztai Erzsébet nyilatkozata, – aki a 99 mozgalombeli tagsága előtt az MDNP elnöke volt – melyben kikotyogta, hogy külföldről jött a 99 Mozgalom ötszázmilliós támogatása – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

Itt a felvétel, amikor Karácsony mikroadomány-gyűjtő nagy ládikáról beszél (VIDEÓ)

Az OTP feljelentése alapjaiban cáfolja a főpolgármester mikroadományokról szóló történetét.

Több bűncselekmény miatt is nyomoznak

Az ügyben júliusban költségvetési csalás gyanújával rendelt el büntetőeljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Később az adóhatóság pénzmosás miatt is vizsgálódni kezdett, ezt követően hamis magánokirat felhasználása gyanújával az OTP is feljelentést tett. Karácsony pénzügyeket intéző embere, Perjés Gábor ugyanis többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak – olvasható a lap hasábjain.

A hitelintézet belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, melynek lényege szerint a banknak benyújtott jegyzőkönyvek hamisak, az adománygyűjtő ládák története pedig hazugság, ugyanis a bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek. A hatóság a feljelentés tartalmát a már megindult eljárásban vizsgálja – írta meg a Magyar Nemzet.

Házkutatás Karácsony bizalmasánál

Az ügy legfrissebb részletét mi is közöltük, mely szerint többek között aláírás-hitelesítő dokumentumokat foglaltak le ügyész jelenlétében múlt héten egy ügyvédnél (Tordai Csaba irodájában), a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalomhoz érkező mikroadományok miatt indult nyomozás keretében. Az Index értesülései szerint „a lefoglalt dokumentumok az adományláda bontásakor készített jegyzőkönyvek hitelesítői.” 

Információik szerint a lefoglalt dokumentumok némelyikén a szocialista párt munkatársainak neve és aláírása is szerepelt, mint az azokon szereplő adatok valódiságát hitelesítő személyeké.

Az ügyben további érdekesség, hogy az Index által megismert jelentés szerint a 10 láda jegyzőkönyvét két MSZP-s munkatárs hitelesítette, de ők kihallgatásuk alkalmával csak két szignót ismertek el sajátjukként. Ez azt jelenti, hogy fennmaradó 9 jegyzőkönyvet továbbra sem tudni, ki írhatta alá Gyurcsány volt államtitkárának, Karácsony jogi tanácsadójának (Tordai Csaba) ügyvédi irodájában. 

Reagált az MSZP: büszkék Karácsony támogatására

A szocialista párt reakciója az volt, hogy őket nem keresték az ügyben. Mint tájékoztattak:

Az MSZP munkatársai és tagjai segítették Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti előválasztási kampányát, erre a kampányra és a főpolgármester ebbéli támogatására büszkék vagyunk.

Az MSZP ekkor is minden tekintetben a jogszabályokat betartva járt el a választási kampányok és az előválasztás során” – húzta alá a párt.

Hozzátették: „két munkatársunk arról tájékoztatott minket, hogy zajlik egy adóügyi eljárás a Nemzeti Adóhivatalnál, amelyben magánszemélyként tanúskodtak egy kihallgatáson. Megerősítették, hogy egy alkalommal részt vettek adományláda felbontásában, a ládába érkezett összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében, ennek során minden jogszabályt betartva. Az adománygyűjtés egyéb részleteiről nem rendelkezünk információval.”

Igencsak beszédes, hogy a Facebookon meglehetősen aktív főpolgármester egyetlen szóval sem kommentálta a történteket.

Nyitókép: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik