Komolyodik a helyzet Karácsonyék mikroadományos botrányában, a börtönbüntetés is felmerült

2023. november 28. 07:07

Mélyül a botrány.

2023. november 28. 07:07
null

A 99 Mozgalom bűncselekmények gyanúját felvető adománygyűjtési botrányának főszereplői komoly büntetésre számíthatnak. Az eljárás során, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytat, pénzmosás és költségvetési csalás gyanúja is felmerült. Amennyiben a bíróság az érintetteket elítéli, több mint tíz év szabadságvesztés is kiszabható – írta meg a Magyar Nemzet.

A mozgalommal kapcsolatos botrány kirobbanása azután történt, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) nyilvánosságra hozta a mozgalom külföldi kampányfinanszírozását vizsgáló jelentését. Ebben szerepelt, hogy 

Karácsony Gergely által alapított egyesület számlájára 506 millió forint érkezett, főként euróban és angol fontban.

Az összeg forrása és felhasználása gyanús, az eljárás során pedig kiderült, hogy Karácsony által emlegetett „mikroadományok” mértéke nem felel meg a valóságnak.

A botrány mélyült, amikor a hatóságok házkutatásokat tartottak Perjés Gábor, az egyesület képviselője és Karácsony jogi főtanácsadója, és Tordai Csaba otthonában és irodájában. Az OTP feljelentése és a titkosszolgálati jelentés is több mint félmilliárd forintnyi „mikroadományról” tesz említést, de a pontos összeg meghatározása a hatóságok feladata.

A büntetés várható mértéke

A büntetések súlyossága a költségvetési csalás és pénzmosás esetében akár tíz évre is terjedhet, különösen, ha az okozott kár meghaladja az 500 millió forintot.

Az érintetteknek emellett a pénzmosás és költségvetési csalás esetén is súlyos büntetésekre kell számítaniuk. A bűnszervezetben való részvétel esetén a büntetési tétel akár húsz évig is terjedhet.

Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg ismeretlen tettes ellen folyó büntetőeljárás során még senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként, és a bíróság által kiszabható büntetés mértéke a további vizsgálatoktól függ.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
attila72
2023. december 03. 06:45
Csak már vinnének el valakit. Az a Czeglédi Csaba nevű rohadék sincs még börtönben. Legyen már jogállam!
papalimapapa
2023. november 28. 13:39
„A büntetések súlyossága a költségvetési csalás és pénzmosás esetében akár tíz évre is terjedhet, különösen, ha az okozott kár meghaladja az 500 millió forintot.” Azt mondja meg nekem valaki, kinek okoztak ezzel kárt? A pénz, még ha jogszabályellenes céllal is használták fel, de adomány. Tiltott céllal külfödről érkezett ugyan, de semmi köze magyar költségvetési forráshoz. Az, hogy gazemberség (ezektől megszokott módon), az biztos. Az, hogy a pénzmosás megáll, majdnem biztos, de a károkozás? Effektíve anyagi kárt ki szenvedett?
makapaka2
2023. november 28. 12:04
Sajnos a bírók többsége még mindig komcsi.Pedig nagyon megérdemelnék hazaárulásért a börtönt.
fatman
2023. november 28. 11:52
Gyurcsány Ferenc legyen fegyenc!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!