Karácsonyi ajándék? Szerdán újabb pofont kaptak a fővárosi autósok!

2023. november 29. 13:36

Újabb városrészekben válik fizetőssé a fővárosban a parkolás. Karácsony Gergely előterjesztése egy újabb pofont jelent Budapest közlekedésének. A parkolási díjak emelése és a fizetős zónák kiterjesztése aligha ösztönzi arra az autósokat, hogy a közösségi közlekedést, vagy más alternatívát válasszanak. Mutatjuk, miért.

2023. november 29. 13:36

Tovább bővül Budapesten a fizetős parkolás: a Karácsony Gergely által jegyzett előterjesztést ellenszavazat nélkül, 19 igennel és az ellenzéki fideszes képviselők tartózkodása mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. A döntés értelmében a főváros IX., a XI., a XII. és a XIV. kerületében azaz Ferencvárosban, Újbudán, a Hegyvidéken és Zuglóban lesznek újabb fizetős zónák.

Ezt is ajánljuk a témában

A városvezetés kiemelte: az elmúlt időszakban több kerületi önkormányzattól is javaslatok érkeztek a parkolási övezetekkel kapcsolatban, ezek alapján volt szükség a főváros közigazgatási területén a parkolási rendelet módosítására. Hangsúlyozták, hogy az övezetek bővítését érintő kérelmek telítettségi vizsgálattal alátámasztottak, indokolt tehát a rendeletben való rögzítésük.

Ezekben a városrészekben kell fizetni januártól a parkolásért

⇒ a IX. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Vágóhíd utca – Üllői út Könyves Kálmán Körút – Soroksári út által határolt területtel
⇒ a XI. kerületben az Őrmezői térség „D” várakozási övezetből „C” övezetbe kerül a várakozási idő 3 órában történő maximalizálása érdekében. Továbbá a Hegyalja út- Budaörsi út – Zólyom köz – Zólyomi út – Radvány utca – Breznó köz által határolt terület, beleértve a határoló utakat is, továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hosszát bevonják a „C” várakozási övezetbe
⇒ a XII. kerületi 9814/9 hrsz.-ú ingatlant (Istenhegyi út – Németvölgyi út találkozásánál) átsorolják „B” várakozási övezetből „A” övezetbe
⇒ a XIV. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Csömöri út – Rákospatak u.– Vezér u.– Egressy út – Lőcsei út – Szugló u. – Fűrész u. – Bosnyák u. – Lőcsei út – Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11-20. mögötti területet bevonják a várakozási övezetbe

A pénz számít, minden más lényegtelen?

Noha Karácsony Gergely főpolgármester és a baloldali városvezetés többször is ígéretet tett arra, hogy előnyben részesíti a közösségi közlekedést és a biciklis, gyalogos közlekedést, mára egyértelművé vált, nem ez a legfontosabb motiváció, csak a pénz számít. Ezt támasztja alá, hogy júniusban a főváros egyik legkihasználtabb P+R parkolóját tették fizetőssé. 

Ezt is ajánljuk a témában

A kelenföldi P+R parkolók 0-24 óráig üzemelnek az év minden napján, tehát hétvégén és ünnepnapokon is díjfizetés ellenében használhatják az autósok. A parkolókban hagyott járművek biztonságáról kamerarendszer gondoskodik. A Budapest Közút korábban azt közölte, hogy az éjszakai díjfizetést a többi fővárosi tulajdonú, az általuk üzemeltetett jelenleg is fizetős P+R parkolóban (Köki Terminál, Kőbánya-Kispest, Hűvösvölgy P1, Örs vezért tere, Pillangó utca, Újpest-Városkapu) is bevezették júliustól.

Mi ezzel a probléma? A P+R parkolók (park and ride, vagyis parkolj le és utazz) célja, hogy az autósok ezekben a parkolókban letehessék járművüket és tömegközlekedéssel folytassák útjukat. Ezzel csökkentve a nagyvárosok útjainak leterheltségét, a dugókat, egyben csökkentsék a gépkocsiforgalmat, így csökkentve a légszennyezettséget is.

A P+R parkolók fizetőssé tétele pontosan ezzel a céllal ellentétes, mivel az autósokat a fizetős parkolás arra ösztönzi, hogy a végső úti céljukig autóval közlekedjenek. Nem véletlen, hogy az Európai Unió e többcélú parkolók megépítését célzó támogatások feltételéül szabta, hogy ezeket az első öt évben nem lehet fizetőssé tenni.

Ezt is ajánljuk a témában

A díjak is meredeken emelkedtek

Tavaly szeptember óta van érvényben a főváros új parkolási rendszere. A szabályozásra majd három évet kellett várni, de végül négy fajta díjfizetési zónát jelöltek ki: az A, B és C jelzésű szektorokban immár csupán három órát (!) lehet parkolni, a D zónában nincs erre irányuló korlátozás. Míg korábban 175 és 525 forint között mozogtak a parkolási díjak, addig 

  • az A jelű szektorban 600 forintba kerül óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni; 
  • a B jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között;
  • a C zónában 300 forint 8–18 óra között; 
  • a D-ben pedig 200 forint 8–18 óra között. 

Vagyis, a belvárosban csak három órát lehet egyhuzamban parkolni, majd 2000 forintért, ráadásul este 10 óráig fizetni kell. A külső városrészekben szintén drágult a parkolás és kitolódott a díjfizetési időszak.

Ezt is ajánljuk a témában

Budapesti parkolás: káoszt, drágulást generált, extra sarcokat rótt ki a baloldal

Szeptember óta van Budapesten érvényben az új parkolási rendszer, a helyzet nem lett könnyebb, maximum átláthatóbb. Vagy nem? Újbudán belül zónásítottak, növelték a fizetős övezetek számát. Zuglóban sem lett könnyebb az autósok élete: garázsadót vetette ki. Januártól pedig már Józsefvárosban is perkálni kell a helyieknek a parkolásért. Budafok-Tétényben viszont egészen más eszközökkel próbálkoznak. Összefoglalónk!

A buszokat és a mentőket is megakasztják a karácsonyi „fejlesztések”

A főváros egyik legforgalmasabb szakaszán a Nagykörúton rendszeresen araszolnak a dugóban az olyan kiemelten igénybe vett járatok, mint a 9-es autóbusz. A forgalmi akadályok rendszeresen csúszást eredményeznek a járat menetidejében. A főváros és a BKK válasza erre az volt, hogy készítettek egy pollerekkel elválasztott biciklisávot, és egy BKK-sávot, ahol a buszsávval ellentétben a taxi sem közlekedhet. 

A változás miatt az autósok körében jelentős az elégedetlenség. A tapasztalatok ugyanis eddig azt bizonyítják, hogy drasztikusan lassult a közlekedés azokon a szakaszokon, ahol elvettek egy sávot az autóktól. Nincs ez másképp a Szent István körúton sem. Metál Zoltán szerint ugyanez a helyzet a taxisoknál is. Állítása szerint borítékolható a drasztikus menetidő-növekedés.

Az Országos Taxis Szövetség vezetője szerint a cölöpök felszerelése után azok az áruszállító járművek, amik a Szent István körút üzleteibe szállítanak, már most csak azokon a helyeken tudnak megállni és rakodni, ahol erre lehetőségük van, azaz a szabad forgalmi sávokat tudják csak erre a célra igénybe venni. A szakember szerint 

a menetidő változása a csúcsidőkben, akár a kétszeresére vagy akár a többszöröse is módosulhat, így nem biztos hogy ez a legjobb karácsonyi ajándék az autósoknak.

A forgalmat akadályozó torlaszok miatt már az Országos Mentőszolgálat is bírálta a fővárost. Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője azt emelte ki, a mentőautó vezetőket igencsak foglalkoztatja a főváros lépése, és ahogy egyre hosszabb szakaszokon nőnek ki a földből a bóják, egyre inkább látják annak közlekedési következményeit is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. december 15. 16:34
Vajon a választók mikor verik már ki választott képviselőik szemét jutalmul a szemétségeikért? Pénzt szedetnek mindenféle munka nélkül, mindenféle szolgáltatás nélkül, a semmiért? Elvtársak, ez már a demokrácia?
mreinstand-2
2023. november 29. 16:43
Kb 2000 óta folyamatosan és megállás nélkül bővül a parkolási zónák száma. Emlékezzünk meg az egyik legfőbb, elkúrmányokon is átívelő haszonélvezőkről néha, valamint a parkolási maffiáról is.
faramuci
2023. november 29. 16:19
Pestiek! Zavarjátok már el,ezt az autófóbiás zsiráfot !! 🦒🦒😘
FeketeFehér
2023. november 29. 16:15
Alapvetően nem a budapesti autósokat érinti az intézkedés. Ráadásul a helyi lakók kimondottan örülnek, hogy a fizetős övezetbe kerültek, mert legalább lesznek szabad parkolóhelyek, ha hazamennek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!