Arnold Schwarzenegger fontos szerepet kapott a Magyarországra is megérkező Kurz-filmben

2023. november 09. 07:58

Nagy sikert aratott a Sebastian Kurz politikai pályafutásáról készült dokumentumfilm magyarországi premierje, amelyből többek között kiderült, hogyan élte meg szárnyalását és lemondásait minden idők legfiatalabb osztrák kancellárja.

2023. november 09. 07:58
Klein Ron

„Ez egy olyan film, amelyben mindenki megszólalhatott, a támogatóim és az ellenfeleim is” – foglalta össze a harmadik róla készült dokumentumfilmet Sebastian Kurz. A korábbi osztrák kancellár karrierjére fókuszáló alkotást telt ház előtt, a főszereplő jelenlétében vetítették le az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében.

Ezt is ajánljuk a témában

A másfél óra során Kurz legfontosabb szövetségesei, leghűségesebb kollégái és legnagyobb ellenfelei is megszólalnak, így képet kapunk arról, hogyan lehetett már 24 évesen államtitkár, 27 esztendősen külügyminiszter, négy évvel később pedig Ausztria történelmének legfiatalabb kancellárja.

Most már azt mondja, ugyan az alkotásból úgy érezhető, hogy nagyon gyorsan lépte át a lépcsőfokokat, ő hosszú és kemény időszakként gondol rá vissza.

A film természetesen nem megy el a 2019-es „Ibiza-ügy” és a 2021-es vesztegetés, valamint hűtlen kezelés gyanúját követő lemondás mellett, bár leginkább abból a szemszögből vizsgálja meg a kérdést, hogy hányan és milyen módszerekkel próbáltak meg belpolitikai válságot generálni, ezt pedig miként élte meg Kurz csapata. Meg egyáltalán: hogyan jutott el Kurz odáig ilyen fiatalon, hogy megkerülhetetlen szereplővé és döntéshozóvá vált hazájában.

A szereplők többsége nem lép ki a politikusok visszafogottságából, így jót tesz Arnold Schwarzenegger feltűnése: az Ausztriában született filmsztár és korábbi kaliforniai kormányzó függetlenként tudott beszélni a(z osztrák) belpolitikáról, miközben érzelmesen emlékezett vissza egy politikus mindennapjaira.

Az edzőteremben ülő Schwarzenegger rámutatott, a közszolgálat csodálatos tevékenység, a politika viszont nagyon nehéz út,

hiszen mindenkit kell képviselni – és erre mondta azt Kurz, hogy mindenkivel jót tenni lehetetlen, és karrierje elején az egyik legnehezebb lépés volt, hogy ezt elfogadja.

A filmben egyébként több archív felvételen is visszaidézik, hogy Kurz miként állt a migrációhoz: ahogyan az Urániában rendezett pódiumbeszélgetésen is mondta, akkor nácinak és szívtelennek tartották emiatt, most viszont már az európai baloldali pártok is ugyanazt harsogják. Emellett a jelenetek többségén az is érződik – és erre Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója világított rá a film után –, hogy a Kurz iránt máig nem csökkenő érdeklődés oka a politikai tehetsége mellett az, hogy néhány kivételtől eltekintve eltűntek Európából a tekintélyt parancsoló, karakteres, Kurzhoz hasonló kaliberű kormányfők.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MCC/Gyurkovits Tamás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2023. november 09. 10:11
Ő mondhatja, hogy a te hangod magasabb.
zakar zoltán béla
2023. november 09. 09:10
mariam! Azaz Ő egy Simli Samu. Haider...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!