Nincsen nekem vétójogom, csak egy apró szavazatom

2023. október 05. 18:28

Nem én torpedóztam meg az MMA leköszönő elnökének tiszteletbeli elnökké választását, hanem az MMA tagsága élt a döntési jogával.

2023. október 05. 18:28
L. Simon László
L. Simon László
L. Simon László
Facebook

„Olvasom az Indexen, hogy a Magyar Művészeti Akadémia mai közgyűlésén megtorpedóztam Vashegyi György tiszteletbeli elnökké történő megválasztását. Ez már egy fokkal jobb annál, mint amit a cikk délelőtti, első változatában állítottak: szerintük ugyanis megvétóztam Vashegyi György díszelnökségét. 

Ugyan már, nincsen nekem vétójogom, csak egy apró szavazatom. Az igazság az, hogy a napirendi pontokról való szavazáskor azt javasoltam, hogy azt a napirendi pontot, amelyik a tiszteletbeli elnök megválasztásáról szólt volna, napoljuk el a tavaszi közgyűlésre. Volt, aki a javaslatom ellen (Szentmártoni János), s volt, aki mellette (Bicskei Zoltán) szólalt fel. Miközben én sem a javaslatot, sem az érintett személyt nem minősítettem, Bicskei Zoltán egyenesen azt mondta (nem szó szerint), hogy nem szerencsés, ha a leköszönő elnökség és annak vezetője magára tesz javaslatot egy ilyen komoly pozíció esetében. 

Megjegyzem, egyetértek Bicskeivel, de éppen a borítékolható komoly vita elkerülése érdekében javasoltam, inkább hagyjuk ma az egészet, majd egy új elnök (Turi Attila Kossuth-díjas építész) vezetésével kidolgozzák a tiszteletbeli elnök intézményrendszerének jelenleg nem túl világos, sok szempontból reformra szoruló kereteit. A turbulenciát az okozta, hogy Vashegyi elnök úr jelezte, ő csak most vállalja hat évre a tiszteletbeli elnökséget, tavasszal már nem. Tehát innentől kezdve úgy tűnt, nem is a napirendi pont sorsa az elsődleges kérdés. Végül a szavazáson 35 tartózkodás mellett közel háromszor annyian támogatták a javaslatomat, mint ahányan ellene voltak (148 igen - 50 nem). Azaz nem én torpedóztam meg az MMA leköszönő elnökének tiszteletbeli elnökké választását, hanem az MMA tagsága élt a döntési jogával.”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner


 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2023. október 05. 21:51
Gratulálok, ismét sikerült vért és izzadságot nem kímélve,"alkotni". Megakadályozni hogy valaki tiszteletbeli elnök legyen egy olyan szervezetben amiről az sem tudni,mire való.
galancza-2
2023. október 05. 20:09
Simikém, b@szd meg! Vihar a biliben ez az egész. Beképzelt műmagyar pojácák visonganak egymás között. Mindegyikőtöket jól valagba kéne rúgni. Ettől függetlenül tudom hogy sokkal jobbak vagytok mint bármelyik ellenzéki politikus, közszerelő, értelmiségi, stb., tehát természetesen Hajrá Fidesz, de Simikém undorítóak vagytok. Simi b@szd meg! Az ilyen beteges műbalhék helyett rendet kéne vágni a kulturális, művelődési életben. Ki kéne basznotok rengeteg aljas igazgatót, helyettest, szakdolgozót, történészt, könyvtárost, múzeológust, régészt, levéltárost, könyvtárost a kulturális, művelődési intézményekből. Döbbenetes hogy mennyi szakmai, politikai, emberi hulladékot futtatok, akik teljes gőzzel ellenetek dolgoznak. Simikám b@szdmeg! Te valójában kinek dolgozol? Lehet hogy a Fidesznek dolgozol, valószínűleg a Fideszre szavazol, de sajnos az is biztos hogy nem fájna neked ha a Fidesz megbukna.Vidáman ellébecolnál egy magyargyűlölő komcsináciliberálbolsi kurmány "kulturális" világában is.
Lajoss
2023. október 05. 20:00
Egy mocskos,neres tolvaj-cseléd vagy Lackó.
Onurisz
2023. október 05. 19:26
Azaz L. Simon érzékelve a belső feszültségeket, el akarta hárítani az összecsapást, Vashegyi pedig kikényszerítette a szavazást magáról - és leszavazták. Nem ismerve a viszonyokat minden további észrevétel spekuláció, de aligha tévedünk, hogy az összecsapást a zeneakadémiai lobbi nyerte meg Vashegyivel szemben. Nem bocsátották meg neki, hogy elnökként megvalósította fiatalkori, sokszor elgáncsolt terveit és igen komoly állami támogatást terelt a Haydneum Alapítvány létrehozásába. Ahogy azt sem, hogy szembefordult a zenei középszerrel és vissza akarja állítani a Zeneakadémia egykori nemzetközi tekintélyét. Vashegyi a jelenlegi magyar zenei élet legnagyobb személyiségeinek egyike: nagy tudású, rengeteget dolgozó, magas zenei minőséget nyújtó, széles nemzetközi kapcsolatrendszerel rendelkező, a hazája és a hite mellett elkötelezett, renkívül ambíciózus ember. Az ilyen személyiségek gyakran nem bíbelődnek demokratikus kvaterkázással, mert sajnálják rá az időt, és sokszor nekik lesz igazuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!