Megint jelesre vizsgáztak a magyarok – azonnal segítenek, ha baj van!

2023. október 08. 15:00

Ahogyan korábban, az orosz-ukrán háború kitörésekor hazánkba érkező menekülteknek, úgy most az Izraelben történt szörnyű események miatt segítséget kérő izraeli állampolgároknak és családoknak is önzetlenül – az elsők közt – ajánlották fel segítségüket a magyarok.

2023. október 08. 15:00
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Méltán lehetünk büszkék Magyarországra, hiszen a magyarok újfent bebizonyították, ha baj van és segítségre van szükség, 

az elsők közt vagyunk, akik segítséget nyújtanak a rászorulóknak. 

Ahogyan korábban, az orosz-ukrán háború kitörésekor hazánkba érkező menekülteknek, úgy most az Izraelben történ szörnyű események miatt segítséget kérő izraeli állampolgároknak és családoknak is önzetlenül – az elsők közt – ajánlották fel segítségüket a magyarok.

Mint ismeretes, Izrael történetének egyik legsötétebb napját élte át szombaton: az országot precedens nélküli támadás érte, amely során több száz embert gyilkoltak meg, közel 2000 ember megsebesült, és a hírek szerint több tucat civilt (köztük gyerekeket is) és katonát tartanak fogva a Gázai övezetben túszként. A zsidó állam lakosai a sokk és a gyász ellenére azonnal megkezdték a háborúra való felkészülést.

A katonák tömeges behívása megkezdődött, 

olyan mértékű mozgósítás zajlik országszerte, amilyenre évtizedek óta nem került sor.

A Times of Israel információi szerint legalább 22 különböző helyszínre törtek be a terroristák, és még egy olyan településen is megjelentek, amely több, mint 20 kilométerre helyezkedik el a gázai határtól. 

Az izraeli hatóságok vasárnap reggel közölték: a halottak száma elérte a 300-at, a biztonsági erők pedig még mindig keresik az izraeli településekbe beszivárgott palesztin fegyvereseket. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szijjártó Péter külügyminiszter felszólította az Izraelben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a magyar nagykövetséggel. Egyúttal azt is megírta, hogy a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatos kapcsolatban állnak Magyarországgal, 

és folyamatosan veszik fel a kapcsolatot azokkal a kint tartózkodó magyar állampolgárokkal, akik konzuli védelemre regisztráltak.

A külügyér nem sokkal ezután tájékoztatott, jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. „A jelenleg is zajló fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak egyelőre életveszélyes megkísérelni a menekülést” – hangsúlyozta.

Ahogy azt is megírtuk, a Mazsihisz is reagált a történtekre. Mint írják: „Az egész magyar zsidóság nevében teljes szolidaritásáról biztosítja Izrael Állam minden lakosát, különösen azokat a nőket és férfiakat, akik az izraeli hadsereg, a biztonsági erők tagjaiként, saját életük kockáztatásával védik otthonaikat, családjukat, gyerekeiket, a zsidó nép hazáját, és fővárosát Jeruzsálemet. A Mazsihisz egyetért a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a terrorista támadást elítélő nyilatkozatával és felkéri Magyarország Kormányát, hogy adjon meg minden lehetséges diplomáciai, gazdasági és egyéb kétoldalú- és nemzetközi segítséget Izraelnek, hogy minél eredményesebben folytathassa önvédelmi harcát”.

Azon túl, hogy Magyarország és a magyarországi zsidóság vezetői – Orbán Viktortól, Novák Katalinon át Szijjártó Péterig és a Mazsihiszig – szolidaritásukról biztosították Izraelt, 

a civil lakosság sem volt rest, egyből csoportokba szerveződve kezdtek neki a hathatós segítség megszervezésének. 

Legyen szó – a repülőgépjáratok törlése miatt – hazánkban rekedt izraeli állampolgárokról, vagy éppen Izraelből menekülőkről.

Ezt is ajánljuk a témában

A háború kitörése utáni órákban létrehozták az Israelis stuck in Budapest Help group nevű Facebook-oldalt, ahol magyarok és hazánkban élő zsidók százai ajánlanak fel szállást és egyéb segítséget a Magyarországon rekedt izraeli lakosoknak, illetve a hazánkba érkező menekülteknek.

A Budapesten ragadt izraelieknek szükségük lehet  szállásra vagy bármilyen más segítségre. Kérjük, jelezd, ha bármilyen formában tudsz segíteni a rászorulóknak, vagy ismersz olyat, akinek segítségre van szüksége” – írta közösségi oldalán a Bálint Ház, a csoportba irányítva a segítségkérőket.

A csoport tagjai a szállásnyújtáson túl a repülőgépekkel való hazajutás lehetséges formáiról is igyekeznek tájékoztatni egymást, ami jelen helyzetben nem egyszerű, hiszen a háború kitörésének napján a Wizz Air  és a Ryanair például törölte az izraeli járatait. 

A szombat hajnali Budapestről induló Wizz Air-járat még biztonságban leszállt az izraeli repülőtéren, ám onnan utasok nélkül tért haza Magyarországra.

Akinek be kell vonulnia a hadseregbe, vagy akinek sürgősen vissza kell térnie Izraelbe, próbáljon repülőjegyet foglalni az El Al vagy más izraeli társaságnál” – írja egy segítségnyújtó a csoportban.

Megható látni, ahogy az emberek összekapaszkodnak, ha nagy a baj, és mindenki lehetőségeihez mérten szobát, kanapét, fuvart vagy bármi más jellegű segítséget ajánl fel a szorult helyzetben lévőknek.

Ezt is ajánljuk a témában

* Ha kedves olvasóink is szeretnének segíteni a bajba jutottaknak, akkor szívből ajánljuk a fenti csoportot, ahol hatékonyan ki tudják venni részüket a segítségnyújtásból!

Nyitókép: Israelis stuck in Budapest Help group borítóképe

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hekimeki
2023. október 08. 20:31
Rohadjatok meg a büdös kurva anyátokba❗❗❗❗❗ Magyarországon éhező, munka nélkül kesergő, hajléktalan, szerencsétlen, beteg embereket, időseket, gyermekeket nem vagytok képesek segíteni de ha valahol baj van oda milliárdok mennek költsétek patikára ........😠😠😠😠😠😠❗❗🔫🔫🔫🔫🔫🔫🔫
Tommaso
2023. október 08. 19:22
Ki menekülne most (vagy bármikor) Izraelből Orbanisztánba, és milyen úton? Gyanítom, ez a fideszes segélyalap érintetlen marad és a teljes összeg a magyar gázszerelők megsegítésére fordítódik,
letsgobrandon-2
2023. október 08. 19:11
megint megy a zsidóhiszti a kommentfalon... ugyan miért is lenne más... fletkány népe nem tanúl
Kormánypárti2
2023. október 08. 18:56
Bartus elvtárs is jön? Mert szívesen szerveznék neki egy üdvöző csoportot a reptéren.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!