Orosz-ukrán háború – így tudunk segíteni a harcok elszenvedőinek

2022. február 25. 12:31

Ön is segítene az ukrajnai háború elszenvedőinek? Összeszedtük az információkat, hogy segíthessen!

2022. február 25. 12:31
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Beszámoltunk arról, hogy a háború kitörése napján rengetegen indultak meg Ukrajnából Magyarország, Románia és Szlovákia felé. A nagy forgalom nemcsak a vasútállomásokra, hanem az autós határforgalomra is jellemző: főleg azok a férfiak és fiatal fiúk szeretnének kijutni az országból, akik katonakötelesek, így érintené őket a mozgósítás, de akadnak nagy számban családok is, akik egy szál bőrönddel indultak neki az útnak.

Kitört a pánik: a benzinkutakat ellepték az autósok, a boltokban és a patikákban is megnövekedett a forgalom, s a bankoknál is sorban állnak az emberek, hogy pénzt vegyenek fel.

Nagyon sok szervezet, cég, csoport és civil ember hirdetett azonnal adománygyűjtést az ukrajnai háborús helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére.

 

Ön is segítene, de nem tudja, hogy hol és miként tudná ezt megtenni?

Segítünk, hogy segíthessen!

A teljesség igénye nélkül (a Vöröskereszttől a több mint harmincezer fős civil Facebook-csoportig), összeszedtük azokat a szervezeteket, csoportokat, cégeket, illetve azokat a gyűjtőpontokat, szállás- és fuvarfelajánlásokat, amelyekhez ön is csatlakozhat, vagy akiken keresztül adományai el tudnak jutni az arra rászorulókhoz.
 

A teljesség igénye nélkül (), összeszedtük azokat a szervezeteket, csoportokat, cégeket, illetve azokat a gyűjtőpontokat, szállás- és fuvarfelajánlásokat, amelyekhez ön is csatlakozhat, vagy akiken keresztül adományai el tudnak jutni az arra rászorulókhoz.  

 

Magyar Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt első számú feladata most is az, hogy minél hatékonyabban tudja segíteni a humanitárius katasztrófa érintettjeit. A 1359-es adományvonalunk hívásával közvetlenül lehet támogatni a segítségnyújtást, a pénzadományokat pedig a Magyar Vöröskereszt 10405004-00026548-00000009-es számlájára lehet utalni.

A civil közösségeket terheli leginkább a nyolc éve tartó, mára háborúvá váló konfliktus. A helyzet alakulásától függően a Magyar Vöröskereszt készen áll rá, hogy szükség esetén kibővített tevékenységgel alkalmazkodjon a felmerülő igényekhez” – írják.

 

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítő akciót indít a kárpátaljai területekre érkező menekültek támogatására, egyúttal felkészíti a kelet-magyarországi térségben működő intézményeit és önkéntes szervezeteit az Ukrajnát ért támadás nyomán Magyarországra érkező emberek megsegítésére, szükség esetén befogadására.

A Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indít, aki segíteni szeretne, a 11784009-20200776 számú számlára indított átutalással, vagy az adomanyozz.hu oldalon indított online befizetéssel, vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal segíthet” – jelezte a szervezet.

 

 

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Segélyszervezetünk megalakulása óta van jelen Kárpátalján, az 1998. évi nagy kárpátaljai árvíz utáni újjáépítési munka hatékony végzése érdekében önálló irodát nyitottunk Beregszászon, amelyet azóta is működtetünk. Kárpátalján és Kijevben is hivatalosan bejegyzett szervezetként, állandó képviselettel végezzük egész Ukrajnára kiterjedő munkánkat.

Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátásába. Beregszászi központunk mellett Lembergben is koordinációs központot hozunk létre. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kelet- és közép-ukrajnai partnerszervezeteinkkel, így a szükséges biztonsági feltételek mellett az ország többi régiójában is végre tudunk hajtani humanitárius akciókat” – írja a segélyszervezet.

 

 

Baptista Szeretetszolgálat

„Kérjük adományával segítse Ön is a háború miatt kritikus helyzetbe került ukrajnai embertársainkat nehéz helyzetükben!Hívja a 1355-ös baptista adományvonalat!

Hívásával 300 forinttal támogathatja az ukrajnai háború érintettjeit. Pénzadományát „Ukrajna” közleménnyel a UniCredit 10918001-55555555-55555555-ös számlaszámon fogadjuk” – írják.

 

 

Magyar Református Szeretetszolgálat

Már kora reggel útnak indított 800 kilogrammnyi élelmiszersegélyt a Magyar Református Szeretetszolgálat az ukrán–magyar határ felé. A szervezet ezzel párhuzamosan országos adománygyűjtésbe kezdett a rászorulók megsegítésére. A 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal lehet hozzájárulni a humanitárius munkához, de az interneten is van lehetőség adakozni.

Azok, akik közvetlen utalással segítenének, a CIB Banknál vezetett folyószámlára küldhetnek felajánlást: CIB 10702019-85008898-51100005. A közlemény rovatba kérik beírni: Nemzeti Összefogás” – hívja fel a figyelmet a szeretetszolgálat.

 

 

 

UNICEF Magyarország (Gyermekeknek)

A szomszédos országban jelenleg 7,5 millió gyerek van veszélyben. A 8 éve tartó konfliktus okán mindeddig 1,6 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, több tízezer civil szerzett súlyos sérüléseket vagy veszítette életét. Az összecsapások eszkalálódásával a menekültek száma és a vészhelyzeti segítségre szorulók aránya is jelentősen megnövekedhet.

Az UNICEF a most kirobbantott háború során is a helyszínen fog segíteni: támogatjuk az egészségügyi szolgáltatásokat, az élelmezést, a tiszta vízhez való hozzáférést, az immunizációt, az oktatást, a gyermekek és családjaik védelmét” – sorolja a szervezet.

 

 

Mazsihisz

Ahogy mindenki, mi is szomorúan és aggódva figyeljük az Ukrajna elleni hadműveleteket. Együttérzünk Ukrajna polgáraival, a kárpátaljai magyarsággal, az ott lakó zsidó barátainkkal. Az együttérzésen túl azonban tenni is szeretnénk valamit. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a JCC Budapest – Bálint Házzal közösen vallási, etnikai hovatartozástól függetlenül segítséget nyújtunk az Ukrajnából menekülteknek.

Amiben segíteni tudunk: – szállás – étkezés – egészségügyi ellátás – személyszállítás biztonsága – hitélet gyakorlásának biztosítása. Az erre a célra működtetett krízisvonal telefonszáma:  +36 30 541 8771 E-mail cím: [email protected] (a központban magyar, angol és ukrán nyelven is beszélnek).”

 

 

Budapest Bike Maffia

Egyelőre sokakat elszállásoltak,családjuknál találnak menedéket, szobákat vettek ki a határ innenső oldalán. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a helyi polgármesterekkel, aktivistákkal, jegyzővel, ehhez mérten alakítjuk a köv. napok programját. A helyi kultúrházban is kialakítottak egy pontot, ott jelenleg harmincan tartózkodnak.  

Gyűjtés indítunk, várjuk az adományaitokat amiket viszünk délután a határra: Mik ezek? Csomagolt szendvicsek, meleg étel, konzervek, gyümölcslevek, izolációs fóliák, takarók, hálózsákok, termoszok, babaápolási holmik, nedves törlőkendők, tisztálkodószerek. A cím, ahova várjuk: IX. Gyáli út 50. Euro Mini Storage– írják.

 

 

Migration Aid

 

 

Segítségnyújtás (Ukrajna) Допомога українцям (Facebook-csoport)

Ez a több mint 30 ezer fős Facebook-csoport megpróbálja egy helyen összegyűjteni az összes civil- és kiscsoportos gyűjtést szerte az országban és a határainkon túl: Szombathelytől, Nyíregyházán át a Székelyföldig. Illetve itt találhatnak a rászorulók különböző fuvar- és szállásfelajánlásokat, kiadó panziókat, rendelkezésre bocsátott, üresen álló nyaralókat és családi házak felajánlott szobáit.

A csoportban munkahelyeket és étkezési lehetőségeket is hirdetnek, s mindezeken túl elképesztő mennyiségű felajánlás érkezik háziállatok határon való átmentésére, orvosi átvizsgálására is. A csoport létrehozott egy adatbázist is, ahol könnyebben és gyorsabban kereshetően tudnak majd eljutni egymáshoz a szükségletek és a felajánlások:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1y6gk-Ja1aAF1976Y3bZud81aLToVX1VLSY-dhZmpDXs/edit?fbclid=IwAR3eXw262oncNnppINns9_y1eMA-Lh-di8lFok3RYVPheXH2MkO1oIO_rAg#gid=641691812

 

Nyitókép: Magyar Református Szeretetszolgálat közösségi oldala

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajramagyarorszag1000
2022. február 28. 06:52
A katolikus karitász kimaradt, ők is a határon vannak.
Alcofrybas
2022. február 27. 14:26
Érdemes hasznos dolgokat, hiánycikkeket küldeni, mint a plüss Pikachu vagy a patológiai zsák.
Ninini
2022. február 26. 15:34
Migration Aid kilőve. Vöröskeresztnek ment a pénz.
patópál
2022. február 26. 14:21
A Migration Aid elmehet a faszba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!